Алманах, Познание

Адаптогени: какво представляват, как действат и как да ги използваме?

Адаптогени: какво представляват, как действат и как да ги използваме?

Преди да започнем да говорим за адаптогени, нека започнем от малко по-далеч.

Нерядко чуваме да се говори за нашия век като за “пиков” по отношение на състояния като стрес и преумора, както и за най-логичните последствия от тях – автоимунни заболявания, влошено психическо здраве и различни хронични заболявания.

Динамиката на ежедневието ни е безспорен факт, който повечето от нас усещат на гърба си всеки ден. Нека обаче опитаме да направим крачка назад и да анализираме – дали и защо нивата ни на стрес са по-високи от тези на нашите предшественици.

Наскоро гонил ли ви е саблезъб тигър? Били ли сте в реална опасност от изгаряне на клада? Прекарвали ли сте стадо каракачански овце от Родопите до Гърция и обратно два пъти годишно? Може би сте се крили в бункер, за да не ви взривят? 

Не. Истината е, че тук и сега, ние сме в доста по-голям покой и безопасност в сравнение с нашите прадеди. И все пак – медицината се развива, науката прогресира, а стремежът ни да живеем все по-добре ни кара да търсим работещи решения на своите належащи проблеми. 

А понякога, само понякога, се сещаме да се обърнем назад. И да се запитаме: как точно е бил контролиран стреса в миналото, когато не е имало нито стимуланти, нито антидепресанти, нито психоаналитици и лайф коучове? Този вид въпроси вълнуват нашия екип, затова днес ви поднасяме един готов отговор. 

И той се нарича “адаптогени”

Какво представляват адаптогените?

Както името може би вече ви е подсказало, най-краткият отговор на този въпрос е наистина кратък: адаптогените са специален клас билки, растения и гъби, които помагат на организма да се адаптира

И ако това обяснение далеч не е достатъчно, имаме и по-добро. Макар и да са използвани от векове, растително-базираните вещества под общото наименование “адаптогени”, получават официалната си дефиниция през 60-те години на 20-ти век. 

По това време, Израел Брекман – ръководител на катедрата по физиология и фармакология във Владивосток – дефинира три важни условия, за да може една билка да бъде наречена “адаптоген”. Тези условия са именно:

 1. Билката да бъде нетоксична и да хармонизира по естествен начин с физиологичните нужди на организма.
 2. Да повишава резистентността на организма срещу физични, химични или биологични стресови фактори.
 3. Да има балансиращо влияние върху тялото и процесите в него, което влияние да се променя динамично според действието на стресора. 

И ако това звучи твърде високопарно и академично, всъщност означава нещо много просто: адаптогените модерират реакцията на стрес на тялото. Те могат да действат релаксиращо или стимулиращо, в зависимост от променящия се “климат” вътре в нас, като по този начин ни правят физически и психически устойчиви.  

Как точно действат адаптогените: научно обяснение

Ако вече сте повдигнали вежда и се чудите как едно и също растение може да действа едновременно релаксиращо и стимулиращо, нека оставим науката да обясни. 

Медицински погледнато, адаптогените подпомагат ефективната комуникация между мозъка и надбъбречните жлези. Ако биологията не е била любимия ви предмет, припомняме: това са двойка ендокринни жлези, секретиращи хормони, които са отговорни за регулацията на стреса и метаболизма.

Когато връзката между мозъка и съответните жлези не е в оптимална форма, нивата на стресови хормони като кортизол и адреналин могат да са нестабилни и ненавременно регулирани. Неправилният хормонален отговор на стресови ситуации, от своя страна, ни прави хронично уморени, тревожни, и неспособни да бъдем най-добрата версия на себе си. 

И тук се връщаме на темата: адаптогените са именно веществата, които помагат на мозъкът да общува “пълноценно” с важните хормонални центрове в тялото. А от там – да реагира по-бързо, по-правилно и по-гъвкаво на външните стимули, които засягат вътрешното добруване в най-широк смисъл. 

В допълнение към гореописаното, Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) потвърждава още няколко ефекта от адаптогените, а именно:

 • Естествено повишаване на енергията;
 • Подсилване на имунната система;
 • Повишаване на продуктивността;
 • Укрепване на организма;
 • Правилно менажиране на антиоксидантните процеси. 

Адаптогени: какво представляват, как действат и как да ги използваме?

Какъв е ефектът от приема на адаптогени?

В миналото, адаптогените са се използвали като природна алтернатива на много от храните и лекарствата, които днес консумираме. Давали са на предците ни възможността да отреагират хормонално на нуждата от прилив на енергия – без кофеин и захар. Давали са им и силата да възвърнат баланса си навременно – без алкохол и екстрахирани успокоителни вещества. 

Възстановявайки вродената имунна функция на организма, адаптогенните билки и растения имат както превантивна сила, така и лечебен ефект. Това важи с пълна сила при правилен и дългосрочен прием, съчетан с балансирано и функционално хранене. 

В резултат, можем да наблюдаваме различни благотворни влияния, включително:

 • Регулиране на цялостния хормонален баланс – придаващо логика на употребата на адаптогени при хашимото и други автоимунни заболявания, свързани с производството на хормони. 
 • Балансиране на нивата на кръвната захар;
 • Подобряване на метаболизма и по-ефективно усвояване на веществата;
 • Контрол над нивата на холестерола;
 • Регулиране на нивата на кортизола;
 • Подобряване на психо-физическите реакции в стресови ситуации;
 • Подобряване функцията на органите и общото благосъстояние;

Кои са най-мощните адаптогени?

В търсене на най-добрите адаптогени, ние можем да се огледаме както по собствените ни български и европейски земи, така и далеч отвъд тях, предимно на Изток – в Китай, Индия, Русия, Япония и т.н.

По-долу ви разказваме за някои изключително интересни растения, използвани както в древни времена, така и като част от съвременния стремеж силата на адаптогените да бъде обяснена, преоткрита, и върната към пълноценен живот. 

Български билки-адаптогени

Някои от местните билки и растения с демонстрирани във времето адаптогенни качества включват например:

Родиола розеа (златен корен) 

Известни са данни Rhodiola rosea да се използва като тонизиращо средство още от древните елини. Действа активно срещу физическа и психическа умора, като потиска стресовите маркери и осезаемо подобрява настроението и издръжливостта. 

Корен от женско биле 

Действа като катализатор за надбъбречната жлеза, регулирайки нивото на кортизол – основният стероиден хормон, участващ в реакцията на организма на стрес и външни заплахи. В допълнение, коренът от женско биле облекчава възпалителните процеси в организма и значително подобрява храносмилането. 

Глог 

Ефективен тонизатор на нервната и сърдечно-съдовата система. Използва се най-вече като част от така наречените “nervines” – билки и диви плодове, които допълват и подсилват действието на основните адаптогени във формулите за еликсири и хранителни добавки с адаптогенно действие.

Маточина 

Макар и известна по-скоро като успокояваща билка, маточината е сочена като адаптоген със завиден потенциал на имуномодулатор от немалко съвременни изследвания. Научно доказаните ѝ свойства включват ефективно повлияване на нервното изтощение, безпокойството, хроничния стрес и проблемите със съня.

Детокс със смути: рецепти, съвети и ползи за здравето

Екзотични и източни билки-адаптогени

Източната традиционна медицина има изключително богата история в използването на адаптогени. Именно затова, повечето проучени адаптогенни билки, растения и гъби, произлизат именно от Източните земи – Китай, Япония, Индия, и дори Сибирската тайга. 

Азиатски женшен 

Традиционно китайско растение с централна роля в местната народна медицина, използвано за подобряване на настроението, повишаване на либидото и подсилване на имунитета. Билката подобрява паметта, скъсява времето за реакция и има подчертан ефект срещу умора – както при спортисти, така и при хора с по-заседнал начин на живот.

Сибирски женшен (Елеутеро) 

Елеутеро е сибирска билка, която получава титлата “сибирски жен шен” пореди сходните ефекти, които има с азиатския женшен. Според проучвания, публукивани в Medical News Today, растението подобрява функцията на нервната система и помага на тялото да се адаптира по-добре към стресови ситуации в дългосрочен план. 

Ашваганда

Няма да преувеличим, ако кажем, че ашвагандата е един от най-известните и широко разпознати адаптогени. Тя е класическа съставка от аюрведичната медицина, която доказано намалява нивата на кортизол в тялото. В допълнение, ашвагандата противодейства на безсъние, причинено от стрес, тушира възпалителните процеси в тялото и стимулира правилната когнитивна функция. 

Тулси (Свещен босилек)

Тулси произлиза от югоизточна Азия, а както името му ни подсказва, този вид босилек е бил част както от традиционната, така и от религиозната медицина на местните населения. С днешна дата, научни публикации в Националните институти по здравеопазване към Департамента по здравеопазване на САЩ показват, че свещеният босилек помага при стрес, сексуална дисфункция, изтощение, проблеми със съня и паметта.

Кордицепс (Рачи крак)

Кордицепс са род торбести гъби-паразити, разпространени най-широко в Япония, Корея и Тайланд. Като природни енергийни бустери, те повишават тонуса по естествен начин, възвръщат жизнеността и издръжливостта, помагат в справянето със стреса и дори забавят процесите на стареене на тялото

Шизандра

Макар и малко позната в България, билката шизандра има много интересна история в Русия и Китай. И ако китайската традиция я определя като “билка, която успокоява духа”, то в Русия тя е използвана от Найайските ловци за “подобряване на нощното зрение”. Погледнато обективно, това означава две неща – хладнокръвие и спокойствие, съчетано с изостряне на сетивата и стимулиране на вродените ни инстинкти. 

… И много други 

Когато прелистим страниците на историята и науката, откриваме немалко опции, с които да допълним списъка. Други доказани, потенциални и многообещаващи адаптогени за надбъбречни жлези и нервна система са например:

 • Астрагал;
 • Брахми;
 • Левзея;
 • Трибулус;
 • Куркума;
 • Гъби Чага;
 • Гъби Рейши;
 • Гъби Шийтаке. 

По какъв начин е редно да приемаме адаптогени?

Поради билковата натура на този вид растения, най-разпространени са приемът на хранителни добавки-адаптогени и чай от адаптогени

Добавките могат да идват под формата на прахообразни субстанции, капсули или течни еликсири. Важно е да запомните, че колкото по-изчистен като съставки, но богат на естествени витамини и минерали е съставът им, толкова по-ефективно ще бъде действието. 

Важно е винаги да приемате избраните адаптогени точно по начина и в количествата, които са описани от производителя. Приемът на твърде голямо количество екстрахирани или синтезирани адаптогени може да има нежелани странични ефекти, затова се придържайте към установените норми за консумация.

Някой много прости съвети за приема на адаптогени са например:

 • Открийте приятен и креатовен начин да ги включите в менюто си – като чаша чай, в любима напитка или в купата ви с детокс смути;
 • Осигурете си разнообразие, като сменяте вида на приемания адаптоген поне веднъж на два месеца;
 • Приемайте стимулиращите адаптогени в по-ранните часове на деня, за да запазите естествения ритъм на тялото си.
 • Никога не вземайте по-голямо от препоръчаното количество. Ако пиете чай от адаптогени ще ви бъде трудно да предозирате, но ако приемате добавка – следвайте инструкциите на производителя.

Не на последно място – не можете да разчитате на адаптогените да размахат магическа пръчка и да ви превърнат в еднорог, ако не полагате никакви други грижи за тялото, душата и емоциите си. Те могат да бъдат полезен помощник, но имат нужда от съюзници – здрав и продължителен сън, здравословно физическо натоварване, балансирано хранене и най-вече – бистър, чист и готов да преоткрие себе си ум.

Останете с нас, за да вървим заедно по този толкова важен и не чак толкова лесен път!

author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

1 thoughts on “Адаптогени: какво представляват, как действат и как да ги използваме?

 1. vili vasileva каза:

  Много полезна статия. Благодаря много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *