Алманах, Познание

Алкално-киселинен баланс на практика

Алкално-киселинен баланс на практика

Знаете ли какво представлява алкално-киселинният баланс на тялото ви и защо е толкова важен за доброто здраве? Поддържането на алкална среда в организма е приоритет номер едно на някои хора, но защо? Днес ще ви запознаем с алкалното хранене на практика и ползите от него.

Алкално-киселинната диета е базирана на идеята, че през храненето можем да регулираме pH нивата на тялото си и така да създадем възможност за по-добра функция на вътрешните органи и системи.

Целта на тази диета не е сваляне на килограми или поддържане на определена форма, а е по-скоро балансиране нивата на алкалоидите в организма, за да подобрим здравето си. Някои хора използват тази концепция като временна диета, с която да си помогнат с даден проблем. Други преминават изцяло към алкално-киселинно хранене. Кой е правилният вариант за вас ще покаже само личният ви опит.

Какво представлява алкално-киселинният баланс

Представете си метаболитните процеси (трансформацията на храна в енергия) като фаза на изгаряне – химическа реакция, която разгражда хранителните молекули. В процеса на това “изгаряне”, се получава метаболитен отпадъчен продукт.

Тези метаболитни отпадъци могат да бъдат алкални, неутрални или киселинни. Именно тук се установява връзката между храната, която консумираме и алкално-киселинният баланс на тялото. В оптималния случай е установено, че нивата на pH би трябвало да са между 7,37 до 7,45. Това означава, че в най-добрия случай тялото ни е алкално. Ако киселинността се повиши дори с 0,5 единица, това може значително да влоши здравето ни.

Когато избираме храни, които оставят алкални метаболитни отпадъци в тялото, подпомагаме естественото pH на организма, което оказва влияние върху всички вътрешни органи и системи.

Киселинни храни

Според принципа на алкалното хранене, това са продуктите, които трябва да избягваме или да минимизираме ежедневната им консумация:

 • Животински продукти;
 • Риба (с изключение на мазните риби);
 • Морски дарове;
 • Всички млечни продукти;
 • Яйца;
 • Захар;
 • Брашно;
 • Полуфабрикати;
 • Кафе и чай.

Алкални храни

За сметка на това, продуктите в този списък ще подпомогнат естествената алкализация на организма ви:

 • Пресни и сушени билки и подправки;
 • Плодове и зеленчуци;
 • Ядки;
 • Натурални масла, особено конопено и ленено;
 • Мазна риба;
 • Кафяв ориз;
 • Водорасли.

Ползите от алкалната диета

Много от вас вероятно са октрили, че без да искат, се придържат към алкална диета. Какво прави тя за тялото ви?

Намалява хроничните вътрешни възпаления

Възпалителните процеси могат да са много полезни, тъй като са естествен механизъм за лечение на организма. Ако обаче те станат хронични, се превръщат в предпоставка за редица здравословни проблеми.

Хроничните вътрешни възпаления са в основата на редица кожни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, автоимунни и ревматични проблеми, както и фибромиалгия.

Алкално-киселинен баланс на практика

Предпазва от загуба на костна плътност

Теорията по темата е, че високите киселинни нива на организма предразполагат към загуба на костна плътност, защото костите не могат да усвоят необходимите им минерали. Ако сте генетично предразположени към остеопороза, съветваме ви да опитате алкалният режим на хранене, за да се предпазите от потенциални травми.

Разбира се, безценен в това отношение е и колагенът – основният протеин, който се грижи за костната плътност и структурата на съединителната тъкан в тялото ви.

Предпазва от ракови образувания

Макар че има нужда от още проучвания по темата, последователите на алкалното хранене са на мнение, че този режим може да ви предпази от рак. Хипотезата е, че раковите образувания виреят само във виско киселинна среда.

Улеснява храносмилането

Факт е, че храните с висока киселинност са по-трудни за храносмилане от тялото. Честата им консумация се свързва с болка, подуване и газове, а често и със запек. За да подпомогнете храносмилането си, опитайте да добавите повече алкални храни в режима си.

Какво общо има това с Ancestral Superfoods

Множество изследвания сочат, че нашите близки и далечни прародители са се хранели с по-алкална храна от нас. Това обуславя големия набор от здравословни проблеми, с които ние като съвременни хора се сблъскваме.

При създаването на всеки Ancestral Superfoods продукт визията ни беше да ви предоставим достъп до храни, които са познати на човечеството от хилядолетия, които са с установени ползи за тялото и които са лесни за абсорбция от организма.

Холистичният подход, който използвахме втъкава голям набор от суровини във всяка опаковка, за да можете само с една дневна доза да си набавите необходимите витамини и минерали. Всичко е внимателно изпипано – от избраните продукти, през метода на обработка, до точната дозировка.

Фактът, че всички Ancestral Superfoods спадат в категория ‘алкални храни’ съвсем не е случаен. Това е естествено продължение на нашата философия за качествено, здравословно хранене, вдъхновено от начина традиционния начин на живот.

Напълно вярваме, че една лъжица суперхрани на ден може да промени начина, по който се чувствате и изглеждате, може да подобри здравето ви и да подобри енергията ви. Убедете се лично в силата на алкалните, функционални супер храни и поръчайте своята опаковка Ancestral Superfoods днес.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *