Ани Стойчева

Експериментатор, който не спира да учи
Анета Стойчева

Представи се с няколко думи?

Казвам се Анета Стойчева, но предпочитам да ме наричат с краткото Ани – само три букви, две, от които гласни. Имам доста интереси в различни области. Завършила съм лингвистика във Франция. Изучавала съм английски, френски, руски, латински, старогръцки.

Моят най-голям интерес ме отведе в Institute for Integrative Nutrition, където през 2015 година завърших нутриционистика. Неотдавна специализирах чревно здраве към същия институт и вече с нетърпение очаквам следващата стъпка в моето обучение. Не спирам да уча и едва ли някога ще спра. Знанието е положителна сила.

Обичам да карам колело по непознати пътища, да медитирам върху скали, да плувам по изгрев слънце, да готвя цветно, да снимам. До съвсем скоро бях по-скоро екстремен човек, но от известно време търся баланса. Всеки ден се обръщам към йога, която ми помага да го намирам и поддържам. Понякога той ме завладява напълно, понякога бяга от мен. Балансът се оказа много приятен, а усещането, което ми носи е несравнимо. Затова кръстих и сайта си Statēra, латинската дума за баланс.

Каква е твоята мисия?

Вярвам, че всички можем да живеем добре. Значението на „добре“ е сравнително различно за всеки от нас, но едно е сигурно – здравето е основа, без която добре-то някак не се получава. И тъй като храната има важна роля за поддържане на здравето, искам да вдъхновявам повече хора да избират истинската храна пред junk-а. Здравословното стана модерно, но все още витае схващането, че то е скучно, безвкусно и трудно постижимо.

Преди години аз самата избирах всекидневно junk-а. Храната за мен беше на последно място по важност. В един момент, както често се случва, тялото ми даде ясни сигнали, че не иска повече така. По това време не беше лесно, ходехме по интернет кафета и нямаше толкова много информация по темата. Започнах с проба-грешка. Купувах комерсиален корн флейкс и вярвах, че той е супер храна и че аз се храня супер здравословно. Постепенно започнах да научавам повече и да се чувствам все по-добре.

Смело твърдя, че днес съм в много по-добра физическа форма, отколкото съм била преди 15 години. Щом аз успях, вероятно всеки би могъл да го направи. Освен това, започнах да ценя храната. Може би френската култура силно ми повлия. Сега освен, че храненето ми носи здраве, то ми носи и удоволствие. А здравословната храна се оказа истинско вдъхновение – не само полезна, но и красива, цветна, свежа и ароматна.

Анета Стойчева
Анета Стойчева

Имаш ли супер сила и каква е тя?

Имам не една, няколко са. Използвам знания, които постоянно ъпдейтвам. Помагам си с природната мъдрост, скрита в лечебните растения, допитвам се до древни и модерни техники и учения. Бих казала, че съм любознателен алхимик; нежен магьосник, който превръща обикновената кухня в лечебница, а храната в лекарство и наслада за сетивата. Това е и моята стратегия „чрез наслада да се погрижим за здравето“. Разбира се към всичко това, прибавям щипка баланс. Не съм екстремист в здравословното 😉

Какво е „здравето“ за теб?

Здравето, за мен, е нещо повече от липсата на болест. Когато тялото, умът, емоциите и енергиите в нас са в пълен унисон помежду си, тогава сме в баланс и сме здрави.

А Превенцията важна част ли е от твоята стратегия за здраве?

Без съмнение! Превенцията е изключително важна. Профилактиката може да спаси живот, а здравословните навици, не само ни помогат да се чувстваме добре днес, утре и в бъдеще, но могат да намалят риска от хронични заболявания и да подобрят цялостното ни здраве. Съвсем неслучайна е и здравословната вълна, която ни залива през последните години. Никой не иска да боледува, а ролята на превенцията не е никак малка и все повече хора осъзнават това. Има научни проучвания, които показват, че само около 25 % от това колко дълго живеем, е продиктувано от нашите гени, а останалите 75 % се определят от начина ни на живот и ежедневните избори, които правим.

Какво мислиш за покълналите, ферментиралите и имуностимулиращите храни?

Чревното здраве, вярвам, е епицентърът на здравето, а тези храни го подкрепят. В покълналите храни се крие богатство от хранителни вещества, благодарение на процеса на покълване, който им помага да се „отключат“. Освен това, покълването облекчава храносмилането и улеснява абсорбирането на тези хранителни вещества от организма ни. Що се отнася до ферментиралите храни, те са важна част от човешкото хранене и са добре познати на човечеството в различните части на света от доста време. Ферментацията, в момента е hot topic; връщаме се към това, което предците ни интуитивно са знаели. И разбира се, харесвам всяка храна, която има благоприятно действие върху имунната ни система.

Защо реши да участваш в проекта Ансестрал Суперфудс?

Харесвам състава на продуктите, идеята, както и хората, които стоят зад него.

Анета Стойчева
Анета Стойчева

Какво би било твоето послание към хората?

Преди клишетата ме притесняваха, но сега много ги харесвам. Звучат сладко и са често повтаряни истини. Ето едно лежерно, но и мъдро клише – live, love, laugh. Живейте, обичайте и се смейте.

Не взимайте всичко прекалено насериозно, не пропилявайте времето си в излишен стрес. Стресът си има своето място. Той ни помага в трудни и опасни ситуации, като ни кара да действаме бързо. Може би дори нямаше да съществуваме, ако не беше той. Но прекомерния стрес е враг номер 1 на здравето. Той направо ни опиянява и започваме да го срещаме навсякъде – в работата, в семейството, в задръстването, в храненето. Нездравословната храна причинява стрес на организма, но и прекаленото фокусиране върху здравословното също може да ни отведе при стреса. Затова отново леко намигване към баланса.

Когато попаднем в задръстване, може просто да си пуснем музика или интересен подкаст. В нас е силата да изберем как да реагираме. Задръстването и всяка стресова ситуация са само част от голямата картинка, наречена живот. Нека стреса не бъде наш постоянен спътник. Има моменти, в които ще се срещаме с него, но по-добре това да не се случва всеки ден.

Live, Love, Laugh”   

За контакт

Ани Стойчева

Уеб сайт: statera.life

facebook: stateralifeblog

Instagram: @statera.life