Алманах, Познание

Силата на антиоксидантите

Силата на антиоксидантите

Антиоксидант е дума, която сме сигурни, че чувате често. Какво се крие зад нея и защо антиоксидантите са толкова важни за съвременните градски хора? Нека ви разкрием огромната сила и значение на тези вещества.

Накратко, антиоксидантите са вещества, които предотвратяват процесите на стареене на тялото. Това води не само до по-добър външен вид, но и до оптимално функциониране на всички органи и системи в тялото. В наши дни антиейджинг методологиите далеч не изчерпват красивите коса и кожа. Те са по-скоро насочени към връщане и запазване на младостта на организма отвътре навън. Съществена роля за това играят антиоксидантите.

Как старее тялото

Когато организмът изпълнява нормалните си функции, отделя различни метаболитни отпадъци. Сред тях са т.нар свободни радикали. Това са молекули, които имат твърде много електрони и се движат из тялото, като целят да “освободят” електроните си върху здрави клетки. В този процес свободните радикали отключват верижна реакция, позната като оксидативен стрес.

Оксидативният стрес е естественото остаряване на организма. Оксидирането е химическа реакция, която състарява тъканите и органите. По същия начин, по който металът, изложен на кислород ръждясва, човешкото тяло се износва и функциите му се затрудняват с възрастта.

Разбира се, организмът има механизми за освобождаване от свободните радикали. Поради градския начин на живот обаче тези механизми са сериозни компрометирани. Ниското качество на водата, замърсяването на въздуха в комбинация с високите нива на психологически стрес, на които сме подложени ежедневно занижават способността на тялото да се справя самостоятелно със свободните радикали. Тук на помощ идват антиоксидантите.

Функцията на антиоксидантите

Уникалната функция на антиоксидантите е да неутрализират и извеждат свободните радикали от организма. Това се случва чрез редица сложни биохимични реакции. Освен че редуцират нивата на оксидативен стрес, тези вещества служат като хелиращ агент на редица минерали, донор на кислород за клетките, ензимен инхибитор и синергист.

Силата на антиоксидантите

Резултатът от всичко това е по-здрав организъм, който може да изпълнява функциите си с много по-голяма лекота. Чудесен пример за ефектът и функцията на антиоксидантите е витамин С. Всички знаем, че той е пръв помощник при сезонни вируси и настинки. Силите на този антиоксидант не се изчерпват с това. За всички активно спортуващи ще бъде интересно да знаят, че витамин С подпомага естествения синтез на колаген от тялото. Така той ни помага да се радваме на здрави стави, красиви коса и кожа по-дълго.

Най-често срещаните антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които приемате с храната без дори да подозирате за това. Най-често срещаните сред тях са:

  • Витамин С;
  • Витамин А;
  • Витамин Е;
  • Манган;
  • Селен;
  • Ликопен;
  • Бета-каротин.

Как да сте сигурни, че си набавяте достатъчно антиоксиданти

Съвсем не е случайно, че във всеки продукт на Ancestral Superfoods има добавени естествени източници на антиоксиданти. Чрез прахообразната форма можете да си набавяте големи дози от тези вещества по лесен и достъпен начин. Всички сушени плодове, които са част от формулите на Ancestral Superfoods са богати на антиоксиданти. Освен това, те правят всеки продукт вкусен и подходящ за всеки хранителен режим.

Освен горските плодове, други източници на антиоксиданти са ядките и семената, зеленолистните, екзотичните плодове, като манго и папая, както и зеленият и черният чай.

Спазването на здравословен хранителен режим, богат на разнообразни сезонни плодове и зеленчуци ви гарантира, че набавяте на тялото си достатъчно антиоксиданти. А когато ги комбинирате с любимия си Ancestral Superfoods микс, можете да сте сигурни, че се грижите за себе си по най-пълноценния начин.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Обратно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.