Алманах, Познание

Аюрведа за добро здраве през есента

Аюрведа за добро здраве през есента

Есента е един от най-красивите и изобилни сезони. В месеците, когато времето захладнява се радваме на вкусни плодове и зеленчуци, които набавят на тялото ни безценни хранителни вещества. Не е изключено обаче в преходния сезон да се чувствате незаземени, да ви е студено и да имате нужда от допълнително почивка.

Има много стратегии как да подобрим здравето и виталността си през есента. Една от тях е базирана на древната система аюрведа и именно нея ще ви представим тук.

Какво са конституциите

Аюрведа разглежда човешкото тяло като изградено от три конституции (санскритския термин за тях е доша). Има три доши, всяка от които с изявени характеристики.

Кафа представлява елементите земя и вода. Кафа хората са по-едри, склонни склонни към напълняване, емоционално са най-стабилни и заземни.

Пита представлява елементите вода и огън. Пита хората имат бърз метаболизъм и спортна структура на тялото. Емоционално са много експлозивни, страстни и адаптивни.

Вата представлява елементите въздух и етер. Вата хората са склонни към лесна загуба на килограми, обикновено са слаби и трудно задържат течности. Другите ги определят като аналитични, много променливи и бързи в мисълта си.

Всеки един от нас, разбира се, съдържа и трите доши, но в различно съотношение. Обикновено една или две са водещи и една много слабо изразена. В зависимост от личната ни конституция, аюрведа препоръчва различен тип хранене, за да се балансират елементите в тялото ни.

Разберете каква е вашата лична конституция (доша), като направите този тест.

Какво общо има това със сезоните

В аюрведа всеки сезон е свързан с определен елемент и определена доша. Това означава, че в различните части на годината  е напълно нормално начинът, по който се чувстваме и изглеждаме да се променя. Проблемът идва, когато сезонът, в който сме подхранва основната ни доша и по този начин засилва действието й. Така се получава отчетлив дисонанс, който има физически, психологически и емоционален характер.

Есента – сезонът на въздуха

В аюрведичната система есента е преходен сезон между лятото и зимата, който се свързва с елемента въздух и вата доша. Иначе казано, всички хора, чиято основна конституция е пита, изпитват определени затруднения в този сезон. Това не означава, че само тази група е засегната от климатичните промени, но при тях те са най-осезаеми и трудни за преодоляване.

Вата сезонът се характеризира с:

  • Много вятър;
  • Студено и мрачно време;
  • Смяна на времето и промените в режима ни, които следват от това;
  • Много често в този сезон се появяват повече ангажименти от обикновено.

Всичко това може да доведе до:

  • Постоянно усещане, че ви е студено;
  • Умора и летаргия;
  • Нужда от повече сън;
  • Нарушения в качеството на съня ви, често будене или трудност при заспиване;
  • Ментална превъзбуда;
  • Повишено безпокойство и физиологичните промени, които идват с него.

Как да балансирате тялото си във вата сезона?

Като холистична система, аюрведа дава пълноценен списък от напътствия за това как да балансираме тялото си във всяка ситуация. Тези съвети включват всичко – от промени в начина на хранене, до подходящи спортове, подхранващи терапии у дома или с професионалист.

Ние ще се спрем на хранителните аспекти, както и на някои лесни и приложими практики, които можете да правите у дома.

Аюрведа за добро здраве през есента

Хранене през есента според аюрведа

Както вече споменахме, за да се постигне баланс, аюрведа разчита на противоположностите. Ако трябва да хармонизираме студа и вятъра, типични за есента, го правим с помощта на топли храни, кореноплодни и повече мазнини. Добрата новина е, че именно в този сезон такъв тип храни са лесно достъпни, особено по нашите ширини.

За да се чувствате добре през есента:

Оставете студените салати за топлите дни – температурата на храната има отношение към температурата на тялото. Когато консумираме студени ястия, “гасим вътрешния си огън”, който отговаря за множество процеси.

Заложете на топли супички, домашно приготвена храна и повече чай – това така или иначе е естествен импулс на повечето от нас през есента.

Хапвайте повече кореноплодни – също лесно приложим съвет. Тиквата, морковите, всички видове картофи, ряпата и другите есенни растения са перфектен начин буквално да заземим тялото си.

Заложете на повече ядки и натурални полезни мазнини – мастните киселини във всичките им естествени форми са перфектен начин да помогнем на тялото си да задържа топлина и да разполага с източник на енергия за целия ден.

Хапвайте повече протеини, за да поддържате физическата си стамина висока. Перфектен източник на растителен протеин е Warrior. Благодарение на формулата си, този продукт съдържа пълен протеин от натурален произход, който е подходящ за вегани и вегетарианци. Напълно в традицията на аюрведа, Warrior е създаден като холистична функционална храна, която дарява на тялото много повече от един нутриент.

Други съвети за здрава и спокойна есен от аюрведа

Основните принципи за здраве през есента според аюрведа са да поддържаме тялото топло отвътре и отвън, да му даваме достатъчно мазнини и протеини.

В този ред на мисли препоръчителни са горещите вани, особено с успокояващи масла и билки. След като затоплите тялото си в банята, не забравяйте да нанесете подхранващо масло върху кожата (сусамовото е добър вариант, защото има загряващ ефект).

За финал ви даваме любимия си съвет за всеки сезон. Хранете се, движете се и използвайте методи, които работят за вашето тяло. Разгледайте пълният спектър от фунцкионални храни, които създаодхме за вас тук.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *