Алманах, Познание

Обратно в офиса с Ancestral Superfoods

Обратно в офиса с Ancestral Superfoods
Септември е месецът на т.нар. “след-почивна депресия”. Малко хора знаят какво е това, но всички сме го изпитвали. Това не е клиничен психологичен проблем, но е неприятно емоционално и ментално състояние, свързано с рязката промяна в начина ни на живот. Да се върнем в офиса е трудно за много от нас. Днес ще обсъдим как можете да направите този преход плавен и възможно най-безпроблемен. 

Преди да стигнем до практическите съвети, важно е да знаете, че има разлика между клиничната депресия и “след-почивната депресия”. Първата е психологически проблем, който променя начина на живот напълно и изисква помощ от професионалист. Втората е краткотрайно преживяване на адаптация след дните без ангажименти далеч от рутината. Ето ги и самите стъпки, които да предприемете, за да се справите с проблема. 

1. Осигурете си буферен период

Повечето от нас искат да удължат отпуската максимално и да прекарат всеки възможен момент край морето или в планината. Често пътуваме обратно към града в последния момент и още на следващия ден трябва да сме обратно зад бюрото. Това не ни позволява да влезем обратно в “работен режим”. Дайте си ден или два за адаптация. Приберете се по-рано, прекарайте време у дома, позволете на тялото и ума ви да се върнат плавно към рутината на ежедневието.

2. Не пропускайте тренировките си

Знаем, че последното нещо, което ви се прави след отпуска е фитнес. Но биохимията на тялото може да е на ваша страна, ако знаете как да я използвате. Доказано е, че по време на физическо натоварване организмът синтезира ендорфини и допамин – два важни невротрансмитера, които подпомагат настроението и усещането ни за постижение. Пък и фитнесът ни помага да се освободим от излишните килограми, които много от нас натрупват по време на почивка.

3. Хапвайте качествена храна 

Отпуската е време, в което не готвим и често си позволяваме да ядем любимите си ястия, колкото и да са вредни. Здравословното хранене не е просто въпрос на добро физическо здраве. Има редица витамини и минерали, които ни помагат да се чувстваме добре. Заложете на храни, богати на витамини от група Б, антиоксиданти, селен и омега-3 мастни киселини. Всички тези вещества по различен начин стимулират синтеза на важни невротрансмитери, регулират съня, сърдечния ритъм и още стотици процеси, свързани с усещането за стрес, депресия и апатия. 

Вероятно едно от най-трудните неща след почивка е съсредоточаването. Взирането в работния монитор след морските гледки е предизвикателство. Никой не може да отрече това. Липсата на концентрация може значително да затрудни работните процеси. Това е една от причините да разработим Oracle – функционалната храна, която подпомага силата на ума. Как се случва това?

С всяка дневна доза Oracle набавяте на тялото си покълнали кафяв ориз, златен лен, конопено семе, тиквено семе и златно просо. Продуктът съдържа също коприва на прах, пробиотичен комплекс и специално подбрана комбинация от сушени плодове. Мощният микс от растителни продукти работи за вашето психическо здраве по множество начини. 

Пребиотиците и пробиотиците имат пряко влияние върху синтеза на серотонин – хормонът на щастието. Сушените плодове съдържат антиоксиданти, които регулират не просто оксидативния стрес, но и ни помагат да се справим с апатията. Продуктът набавя на тялото и нужното количество ГАБА – безценна аминокиселина, която успешно регулира безпокойството и ни помага да се концентрираме върху работните си задачи.

Oracle е вдъхновен от древните оракулски традиции, за да решава съвременни проблеми на градския човек.

Съвременният начин на живот е психологически изискващ към всеки от нас. Грижете се добре за здравето си, наслаждавайте се на моментите на почивка и си давайте нужното, за да сте не просто продуктивни, но и спокойни в ежедневието си.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *