Алманах, Познание

Покълване на семена у дома – стъпка по стъпка

Ползите от покълването

Покълването е процес, при който семена покълват и се изяждат сурови или дехидратирани. Семена от най-различни видове като треви, зърна и бобови растения се използват за покълване. Покълването води до разнообразие от здравословни и хранителни ползи. То е процес, който е използван от нашите предци.

Хранителни вещества

Кълновете са скритото чудо на растителния свят. Техните многобройни и широко известни ползи за здравето включват високи нива на диетични фибри, витамини от групата В комплекс и протеини. Кълновете съдържат храносмилателни ензими и някои от най-високите познати нива на антиоксиданти. Вредни вещества като танините, които се намират в семената, са премахнати чрез процеса на накисване, който се случва преди покълването.

Покълване на семена и зърна

Покълването на цели зърна намалява количеството нишесте, което съдържат и подобрява хранителната им стойност. Покълналите зърна съдържат леко повишени количества хранителни вещества като витамин C, каротеноиди и протеини в сравнение с покълналите семена. Едно от предимствата на покълналата пшеница, ръж и ечемик е, че съдържат по-малко количество от протеина глутен, който е труден за усвояване от някои хора. По-високите нива на ензима амилаза правят покълналите зърна полезни за усвояването на въглехидратите във формата на захари.

Покълване на семена: как да отгледате кълнове?

Контейнер

Можете да използвате обикновен стъклен буркан с отвор/тензух, подсигурен с гумена лента над отвора или да пробиете дупки на капачката на буркана, за да може да се оттича водата. Може и да използвате микроферма за кълнове и поници като тази тук: (https://www.freshmarket.bg/healthyproducts/special/freshlifemikrofermafl3000-detail).

Вода

В процеса на покълване на семена използвайте прясна, чиста и нехлорирана вода.

Семена

Най-добре е да използвате органични и нетретирани семена за покълване.

За да покълне

 • Изплакнете семената под водата, за да ги изчистите и да премахнете следите от прах или мръсотия.

 • Поставете ги равномерно във Вашия контейнер, като сформирате тънък слой. Не ги оставяйте да се натрупат едно върху друго.

 • Напълно покрийте семената и ги накиснете за 6-12 часа. (Бъдете сигурни, че няма семена, които да плават на повърхността на водата). Това помага на покълването.

 • Премахнете водата от семената и ги оставете влажни. Ако използвате буркан, опитайте се да го поставите на едната страна за по-равномерно разпределение.

 • Пазете семената от директна слънчева светлина и ги съхранявайте на хладно и тъмно място (на стайна температура).

 • Изплаквайте и отцеждайте 2-3 пъти на ден. Изплаквайте слънчогледовите семена по-често, защото могат да станат лепкави. Изплакнете или премахнете обвивките на семената, за да предотвратите прогниване.

 • След като Вашите семена покълнат, изплаквайте и отцеждайте редовно (на всеки 8-12 часа), докато кълновете достигнат желаната височина.

 • Яжте ги пресни или ги съхранявайте в хладилника до употребата им. Когато се охлаждат, повечето кълнове издържат 1-2 седмици.

 • Стъпка 1: Накиснете

В голям, стъклен буркан, изсипете Вашите семена, зърна или бобови растения заедно с достатъчно вода, за да ги покриете напълно с вода (2.5-5 см). Количеството вода не е толкова важно. Тя се използва само с цел накисване преди самото покълване на семена.

 • Стъпка 2: Изчакайте

Оставете ядката/семето/зърното/бобовото растение да кисне за определеното време. Времето за накисване и покълване е различно за всяко зърно, семе, ядка или бобово растение. Обърнете се към таблицата по-горе за специфичните времена.

 • Стъпка 3: Изплакнете

Последвайте процеса на накисване с обилно изплакване. Изплакнете водата, докато стане бистра, излейте старата вода, напълнете с чиста вода и повторете, докато водата се избистри. Ако използвате буркан за покълване, това е невероятно лесно, защото изсипвате водата през мрежестия капак и изплаквате: не е нужно да използвате цедка. Ако използвате цедка просто изплакнете с вода отгоре и продължете докато водата се избистри.

> Процесът може да бъде прекратен тук за повечето ядки/семена и зърна, понеже те могат да се използват само накиснати, а не покълнали. Например да направите собствено мляко от накиснатите ядки/семена е перфектно. Може и веднага да сготвите накиснатите зърна или бобови растения. Другата опция е да продължите със СТЪПКА 4 с ядки/семена/зърна/бобови растения и да ги покълнете, дехидратирате и след това да им се насладите.

 • Стъпка 4: Покълване

Обърнете се към таблицата за накисване и покълванена семена, за да разберете колко време е необходимо за покълването на всяка ядка/семе/зърно/бобово растение, защото всички те се различават. Основно, това което трябва да направите по време на покълването, е да изплаквате с филтрирана вода няколко пъти на ден: приемете го като поливане на цвете (правете го поне два пъти на ден).

Целта е да изплакнете ядката/семето/зърното/бобовото растение и да премахнете остатъка от водата (често срещан метод е да обърнете буркана за покълване под ъгъл от 45 градуса върху кухненската ви поставка за изсушаване на съдовете; това е перфектно, защото водата протича точно в мивката и семената могат да растат с достатъчно въздух).

 • Стъпка 5: Отглеждане

Докато ядката/семето/зърното/бобовото растение започва да покълва, ще забележите малка „опашчица“, която се прокарва през семето. Това означава, че то расте и покълва. Времето за покълване варира между 1-4 дни. Ще разберете, че процесът е приключил, когато семената имат опашчици или когато са поникнали поници.

 • Стъпка 6: Съхранение

Пазете кълновете свежи в хладилника като ги увиете в мрежест тензух или торбичка за ядково мляко. Използвайте ги в срок от 3-4 дни.

author-avatar

За ASF

Вярваме, че Ancestral Superfoods е колкото търговска марка, така и мисия, в която всички можем да вярваме – еднакво силно и и без съмнения. Стъпваме здраво на науката, за да произвеждаме полезни за тялото и ума суперхрани, като едновременно с това отхвърляме профанното и се завръщаме към изворите, към Вечното време.