Алманах, Познание

Биохакинг: мода или начин на живот?

Биохакинг: мода или начин на живот?

В последната година, терминът биохакинг се слага все повече „на масата“. И буквално, и преносно. Четете и ще разберете какво имаме предвид.

Да си биохакер всъщност не е нещо ново. Всеки разумен човек, който държи на здравето си и цели да повишава качеството си на живот, може да се нарече биохакер. Не е нужно да се е случило нещо разтърсващо в живота ви, за да стигнете до решението да живеете здравословно и да изкорените лошите навици в ежедневието. В днешно време има толкова много информация и примери, които могат да ни отворят очите навреме.

Нека погледнем на биохакинга като средство за профилактика. Това всъщност е начинът да „хакнем“ или да коригираме в своя полза естествените биологични и физиологични процеси в тялото. На помощ идват външните фактори като нутриенти, околна среда, а понякога дори технологията.

Ето три съвсем прости биохакове, които вярваме, че всеки може да интегрира в начина си на живот. Целта е една – подобряване и удължаване на живота.

1. Функционална храна

Тук няма да даваме конкретни насоки за диети, защото всеки човек трябва да опознае тялото и организма си, за да прецени кое работи най-добре за него. Това, което обаче с две ръце ви съветваме, е разнообразното хранене с прием на качествени нутриенти, витамини и минерали. Това може да се случи най-лесно с консумацията на суперхрани и функционални храни, които събират в състава си множество полезни натурални съставки с високо съдържание на ценни за тялото елементи.

Детоксикацията, борбата с възпаленията и метаболитният баланс са термини, които звучат научно, но това са прости функции на добре познатите ни храни като коприва, кафяв ориз, боровинка и черен бъз например.

В тази графа напомняме колко е важен х;раносмилателният процес за цялото ни тяло, а дори и за мисловната дейност и настроението. Храните, които помагат за добрия метаболизъм са богати на баластни вещества – в това число елдата, просото и нахутът.

2. Качествен сън

Има множество изследвания на тема сън, алгоритъм на съня и така нататък. Отново няма да ви даваме съвети по колко точно да спите, защото това зависи от целия ви начин на живот. Ако не сте особено активни – то не изразходвате толкова енергия и не ви е нужно количеството сън, колкото на силно активен човек. Едно е ясно – ако тялото ви не почине достатъчно, умората се натрупва, което води до множество проблеми. Стрес, отслабнал имунитет, дори хронични заболявания са някои от естествените последствия на преумората.

Според Световната здравна организация, препоръчителното време за сън на един възрастен е между 7 и 9 часа на нощ. Повтаряме – на нощ. Не забравяйте, че човекът не е ноктурно животно и най-ефективни и бодри сме денем. Привикването към ранно ставане и ранно лягане пък ще ви донесат бонус точки в здравословно и лично отношение. Опитайте и вижте разликата.

Биохакинг: мода или начин на живот?

3. Анти-стрес техники

Огромна част от заболяванията при човека са на база стрес. Тази дума се употребява все повече и повече, често без силата на смисъла ѝ и понякога забравяме, че стресът е по-сериозен, отколкото си мислим. Стресовите ситуации пораждат рязък дисбаланс и промяна в биохимичните процеси в тялото. Вследствие на това, то трябва постоянно да се адаптира към тези процеси и после да се връща отново в нормалното си състояние. Давате ли си сметка какво огромно усилие за организмът е това? Ако трябва да бъдем по-конкретни, само адреналинът и кортизолът, които се отделят при стрес, нанасят такива щети на кръвоносната система, че с една сериозна поредица от стресови епизоди, рискът от сърдечно-съдови болести се увеличава в пъти.

Добрата новина е, че има как да „хакнем“ и стреса, така че да го преодоляваме много по-леко и дори да не се стига до стресови ситуации. Първата крачка е менажирането на ежедневието. Колкото по-планиран е денят ви, толкова по-малко стресови ситуации ще срещнете. Втората – медитация и източна философия. Без да залитаме в крайности, можем да вземем най-доброто от тези учения, които ни карат да мислим много по-одухотворено или да освобождаваме ума си от излишни и напрягащи мисли.

И накрая – тук храната отново има отношение. Определени суперхрани, богати на витамини от група B, както и минерали като цинк и магнезий, са главен производител на серотонин в тялото ни. А ако не сте чували за GABA – сега е моментът. Гама-аминомаслената киселина (или абревиатурата G.A.B.A.) е невротрансмитер в нервната ни система, която отговаря за стрес нивата и тяхното понижаване.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *