Алманах, Познание

Здрав микробиом при бременност и кърмене: защо и как?

Здрав микробиом при бременност и кърмене: защо и как?

Периодът на бременност е свързан с множество физиологични и хормонални промени в организма на жената. Те са нормални и необходими за развитието на плода, подготовката на тялото за раждане и следродилните грижи.

За да може спокойно да премине през всички тези състояния, бременната жена се нуждае от устойчив микробиом. Той е свързан с функцията на редица жизнени процеси и отговаря пряко за здравето на майката и нейното дете.

В днешната статия ще отговорим на някои въпроси и ще представим полезна информация за този нов етап от живота ви.

 • Каква е разликата между микробиота и микробиом?
 • Как да поддържаме здрав микробиом по време на бременност?
 • От какви хранителни вещества се нуждае една бъдеща майка?
 • Каква е връзката между кърмене и хранене и кои са най-полезните храни, образуващи кърма?

Всичко това разискваме в следващите редове, така че, ако пряко ви засяга, не спирайте да четете.

Какво представлява чревния микробиом и каква е ролята му в тялото

В човешкото тяло се срещат милиони микроорганизми, които образуват нашата микробиота. Те се намират по кожата, лигавиците, в слюнката, а по-голямата част живеят в стомашно-чревния тракт. Броят им е приблизително 10 пъти по-голям от броя на клетките в тялото. И тъй като всеки от тях е носител на генетична информация, микробиотата съдържа гени в пъти повече от човешкия геном.

Чревен микробиом се нарича съвкупността от гените на всички организми, които се срещат в червата. Поради значимата си роля в обмяната на веществата, често за микробиома се говори като за отделен орган.

Неговото развитие започва още с раждането на човек и продължава през целия му живот. С годините претърпява множество промени, които са причина за немалък брой чревни инфекции, метаболитни и автоимунни заболявания.

Тези изменения се дължат на различни външни и вътрешни фактори. Начин на хранене, прием на лекарства, стрес, вредни навици, обездвижване, замърсена околна среда са само част от нещата, които се явяват благотворна среда за развитието на патогенни бактерии.

Чревният микробиом играе ключова роля за нашия организъм в няколко аспекта.

Той изпълнява:

 • Метаболитна функция – отговаря за храносмилането, усвояването на хранителните вещества и поддържа активността на червата;
 • Имунна функция – регулира имунната система, подпомага правилното й функциониране и подсилва защитата й при наличие на патогени;
 • Неврологична функция – влияе върху психичното здраве, неврологичното развитие и настроението.

Тези жизненоважни дейности се осъществяват благодарение на „добрите“ бактерии, които спомагат за поддържане баланса на микробната популация в червата. Чрез различни механизми те отблъскват „лошите“ – болестотворни бактерии и вируси и допринасят за цялостното здраве на организма.

Здрав микробиом при бременност и кърмене: защо и как?

Какви промени в микробиома могат да настъпят по време на бременност и раждане

Бременността е състояние, при което настъпват изменения във функцията на червата и бактериалния състав на майката.

Важно е да споменем, че микробиомът е различен в начална и напреднала бременност. В последните месеци при по-голямата част от жените се покачва количеството на бактериите, отговорни за възпаленията, а с него и нивата на цитокини в кръвта и плацентата.

Хормоните естроген и прогестерон влияят на растежа на болестотворните бактерии. С повишаването на техните нива бременната става по-податлива на бактериални инфекции, а това може да доведе до неприятни състояния и дори до преждевременно раждане. Измененията в стойностите на тези хормони се отразяват и на перисталтиката.

От значение за промените в микробиома е и начинът на хранене по време на бременност. Неправилната диета води до намаляване на бифидобактериите, което е съпътствано с риск от инфекции както при майката, така и при новороденото.

Приемът на някои антибиотици оказва влияние върху бактериалния състав на плацентата и околоплодната течност.

Освен всичко останало, дисбалансът в чревния микробиом може да предизвика инсулинова резистентност и да е главен виновник за покачване на теглото.

Здрав микробиом при бременност и кърмене: защо и как?

Защо микробиомът е особено важен по време на бременността

Изпълнявайки ролята на регулатор за имунитета и метаболизма, чревният микробиом подпомага нормалното развитие на плода и доброто здраве на майката. Именно това го прави особено важен по време на бременност.

В пренаталния период имунната система на жената се редомулира, за да не възприеме плода като чуждо тяло, a да го запази. Този процес се случва по различен начин в зависимост от гестационната възраст, а състоянието на чревния микробиом пряко му влияе.

Освен това, богатата на добри бактерии микрофлора спомага за по-доброто усвояване на хранителни вещества. Това е от значение за всяка бременна жена, която следва да приема повече витамини, минерали и други полезни елементи.

В дните преди раждане и по време на кърмене част от бактериите в червата на майката се прехвърлят в млечните жлези. Това се случва с помощта на белите кръвни клетки, които участват в имунната защита на организма. Така детето освен, че получава антитела чрез кърмата, си набавя и бактерии.

Здравословната диета при бременност и кърмене и приемът на повече пребиотици осигуряват стабилна и богата на полезни бактерии микрофлора. Това дава отражение не само върху здравето на майката, но и върху това на плода и намалява риска от алергични прояви и непоносимости след раждане.

Симптоми на нездрав чревен микробиом

Нарушеният чревен баланс е състояние, при което числеността на някои видове бактерии нараства за сметка на други по-полезни такива.

Това се изразява в появата на редица симптоми, а кои са те разбираме в тази част от статията.

 • Храносмилателни проблеми – често срещани са запек, диария, газове, подуване на корема, болки, нетолерантност към някои видове храни, нарушена перисталтика на червата.
 • Промени в теглото – нездравият чревен микробиом повишава риска от затлъстяване и затруднява отслабването.
 • Спад в имунитета  една от най-честите последици на състоянието е намалената имунна защита, която прави организма податлив на инфекции и възпаления.
 • Когнитивни нарушения – дисбалансът на чревните бактерии оказва влияние на мозъчните функции и емоционалната стабилност и води до депресивни мисли и тревожност.

Нездравата чревна флора често е причина за умора и безсъние, както и за кожни проблеми, като акне, розацея, атопичен дерматит и други.

Тя е основен виновник и за появата на пропускливи черва. Това означава, че повече патогенни микроорганизми, токсини и други вредни вещества попадат в кръвоносната система. Достигайки до органите и системите на организма, те стават причина за натрупвания, инфекции и здравословни проблеми.

Здрав микробиом при бременност и кърмене: защо и как?

Как може да се подобри здравето на добрите бактерии в червата

Най-естественото решение за това е балансираното хранене. За устойчив чревен микробиом е нужен прием на пробиотици, пребиотици и повече фибри.

Естествени пробиотици са ферментиралите храни. Ферментацията увеличава съдържанието на полезни вещества и ги прави по-лесно смилаеми и усвоими. Тези храни осигуряват богатство от живи култури – пробиотични бактерии, които подпомагат доброто храносмилане и баланса в стомашно-чревния тракт.

От своя страна пребиотиците са нужни, за да подхранват добрите бактерии и да стимулират растежа им. Естествени пребиотици се срещат в състава на много храни – плодове, зеленчуци, семена, зърна, бобови растения. Последните са особено полезни покълнали и активирани – така се превръщат в натурална суперхрана.

Фибрите са неизменна част от всяка балансирана диета. Те подпомагат работата на дебелото черво и улесняват придвижването на храната. По този начин предотвратяват образуване на газове, запек и способстват за стомашния комфорт. Фибри се съдържат във всички видове растителни храни.

Всяка бъдеща майка се нуждае от много витамини, минерали и полезни вещества – фолиева киселина, желязо, калций, омега-3 мастни киселини, витамини C, D, протеини и други.

Здравословното хранене по време на бременност е от съществено значение за пълноценното им усвояване. Ето защо е необходимо към него да се включат всички онези храни, които подобряват здравето на добрите бактерии в червата.

Здрав микробиом при бременност и кърмене: защо и как?

Най-добрите храни за подобряване на чревната флора

И след всичко казано до тук, съвсем естествено следва да обясним кои са едни от най-добрите храни за бременни по отношение здравето на чревния микробиом. Добрата новина е, че никак не са малко, а разнообразието им от цветове и вкусове ще задоволи всяко едно предпочитание на бременната жена.

А ето и кои са те:

 • Храни, преминали през ферментация – камби, моркови, карфиол, семена, трици, квас;
 • Млечни продукти с пробиотична микрофлора – кефир, тофу, кисело мляко;
 • Храни с високо съдържание на пребиотици – чесън, лук, банани, нахут, леща, овес, ленено семе;
 • Пълнозърнести храни – ечемик, ръж, пшеница, просо;
 • И други – пчелен мед, ябълки, кореноплодни и зеленолистни зеленчуци, бадеми, лимони.

При стандартни обстоятелства всички гореизброени продукти са част също от добрата диета при кърмене. Освен това, много от тях подпомагат и процеса на стимулиране на кърма. Така увеличават количеството, а снабдявайки я с полезни вещества, подобряват и качеството й.

Правилното хранене при кърмене ще отговори на всички потребности на бебето и ще помогне на майката в нейното възстановяване след раждането.

Нашият продукт Druidess е разработен в помощ на женското здраве и е особено подходящ за периода на бременност и кърмене. Формулата му включва комплекс от покълнали и ферментирали семена и зърна, фитонутриенти и живи култури. Сред тях са златно просо, елда, коприва, сушени плодове, лактобацили и други.

Тези естествени съставки съответстват на нуждите на жената и подкрепят нейното здраве по много начини. Те улесняват обмяната на веществата, подсилват имунитета, балансират нивата на хормоните, подобряват външния вид и не на последно място стимулират лактацията. А всичко това са неща, към които се стреми всяка бъдеща или настояща майка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *