Алманах, Познание

Удивителната китайска гъба кордицепс – ползи, действие и прием

Kитайска гъба кордицепс ползи

Отвореният и глобализиран свят ни дава едно забележително предимство, което не сме имали никога преди в историята на човечеството. И това предимство е безпрепятствената размяна на информация, знание, стоки и суровини.

Този широк хоризонт ни позволява да се докоснем до лечителските традиции и местните продукти, характерни за култури далеч отвъд българската, балканската или европейската. Днес говорим именно за едно такова “нововъведение” в нашата природна артилерия за здраве и дълголетие. 

Това е удивителният китайски кордицепс – част от голямата група на източните лечебни гъби, използвани за храна, лекарство и натурална хранителна добавка. По-долу събираме на едно място всичко, което трябва да знаете за кордицепса – включително неговия състав, неговите ползи, противопоказания и препоръки за прием.

Какво е кордицепс

Кордицепс (наричан още Рачи крак или Рача нога) е род торбести гъби, който паразитира върху насекоми, членестоноги или други видове гъби. Познати са над 600 видове кордицепс, като най-известен сред тях е Cordyceps sinensis или така наречената гъсеница-зеленчук.

Родовото име Cordyceps произлиза от гръцката дума κορδύλη (kordýlē), което означава „бухалка“, и гръцката дума κεφαλή (cephali), което означава „глава“. Един бегъл поглед върху устройството на тази лечебна гъба бързо обяснява името ѝ. Тя има дълго и тънко плодно тяло, завършващо със заоблен край, който силно наподобява формата на бухалка. 

Макар и да се среща в различни части на света, кордицепсът е най-разпространен в Азия. Повечето от откритите видове са описани в Непал, Китай, Япония, Корея, Виетнам, Бутан и Тайланд. Те растат предимно в планинската част от Хималаите, като се събират до над 5000 м надморска височина.

В китайската народна медицина, кордицепсът се възприема като природно чудо и като най-известното натурално тонизиращо средство. Неговата употреба е описана в редица древни китайски медицински текстове, а в някои източници гъбата се нарича “Хималайска виагра”. 

Екзопаразитното устройство на кордицепса го прави изключително рядко срещан, а впечатляващият му състав – изключително търсен както в Изтока, така и отвъд него. Стандартната за див кордицепс цена е непосилна за масовия потребител, затова повечето опции на пазара са създадени от култивиран кордицепс. 

Хранителни и биоактивни вещества в китайските лечебни гъби кордицепс

Съвременната наука има както всички основания, така и целия необходим инструментариум за изследване на кордицепса като “природно чудо”. И – чудо или не – тя открива следния комплекс от хранителни и биоактивни вещества:

 • Кордицепин – дериват на аденозина, демонстриращ уникална комбинация от противовъзпалително, имуномодулиращо, антиоксидантно, противораково и антидрпресивно действие.
 • Кордицепинова киселинамощен антиоксидант с подчертан диуретичен ефект, който стимулира пречистването на организма и неутрализирането на свободните радикали.
 • Аденозин – основен нуклеозид, отговарящ за енергийния трансфер в клетките и предотвратяващ увреждането на тъканите тялото.
 • Полизахариди и бета-глюкани – съставляващи от 3 до 8% от общото тегло на този вид медицински гъби, полизахаридите имат доказани антитуморни, противогрипни, имуномодулиращи и хипогликемични свойства.
 • Растителни стероли – химически съединения, които естествено намаляват абсорбцията на холестерол в тънките черва, като по този начин понижават нивата на холестерола в кръвта.
 • Ензими – вид протеини, които ускоряват метаболизма и стимулират правилното протичане на химичните реакции в тялото.
 • Незаменини аминокиселини и полипептиди – вещества, които намаляват артериалното налягане и показват обещаващ потенциал в унищожаването на ракови клетки.
 • Витамини В1, В2, В12, Е и К – важни елементи за клетъчното здраве, правилната мозъчна функция и доброто състояние на кожата.
 • Минерали – калий, калций, магнезий, желязо, мед, манган и цинк, играещи различни роли за здравето на органите и системите в тялото.
 • И други – белтъци, ергостерол, манитол, алкани, ненаситени мастни киселини, полиамини, триптофан, фибри и др. 

Предвид всичко гореизброено, плодните тела на кордицепса са сред най-обещаващите гъби за медицински цели, а действието им продължава да се изследва от почти всички големи научни институти в света. 

Прием на кордицепс – ползи и действие върху тялото

Макар и все още да не се използва като официален метод за лечение на болестни състояния, кордицепсът има редица доказани ползи за здравето на човека. Можем да ги систематизираме по следния начин:

Модулира действието на имунната система

Гъбата кордицепс е доказан адаптоген и имуномодулатор, който регулира функцията на имунната система. Това означава, че действието му е в посока по-ефективно стимулиране при наличие на външен дразнител и в посока успокояване и балансиране тогава, когато има свръхреакция. 

Резултатът е силен имунитет срещу бактериални и вирусни инфекции, комбиниран с противодействие на автоимунни заболявания. Това е една от причините за широката употреба на кордицепс при Хашимото и Болест на Грейвс. 

Нормализира работата на сърдечно-съдовата система

Според изследване на Центъра за биотехнологична информация в САЩ, един от основните терапевтични ефекти на кордицепса е именно понижаване на високо кръвно налягане. Други изследвани ползи са в посока естествена превенция на тромбоза, превенция на аритмия и повишаване на коронарния кръвоток. 

Друго типично за кордицепс действие е регулирането на стойностите на кръвната захар и холестерола в кръвта.

Подобрява функцията на дихателната система

Кордицепсът има дълга история на употреба като тоник за белите дробове и бъбреците. В традиционната китайска медицина, гъбата се използва за лечение на хроничен бронхит, бронхиална астма, туберкулоза и други заболявания на белите дробове и дихателните пътища.

Това действие се дължи предимно на кордицепина, който спомага за изчистването на слузта и подобряването на повърхностната хидратация на дихателните пътища. Той ускорява изчистването на секретите и подпомага възстановителните процеси след тежки заболявания на дихателната система, включитено пневмония. 

Подобрява стомашното здраве

Във фармакологичен аспект, нуклеотидите в кордицепса влияят върху метаболизма на мастните киселини, подпомагат усвояването на желязото в червата и ускоряват стомашно-чревното възстановяване. 

В допълнение, много клинични експерименти установяват, полизахаридите в лечебната гъба имат потенциал да предотвратяват увреждането на чревните клетки.

кордицепс

Намалява възпаленията в организма

Както отбелязахме по-горе, много от активните съставки на кордицепса имат противовъзпалително действие. В това число влизат кордицепинът, адренозинът, нуклеотидите и 

На много места гъбата се определя като “природен антибиотик” което е вярно дотолкова, доколкото кордицепинът противодейства на различни вредни за тялото бактерии. Изследване показва действието му конкретно срещу E. coli и B. subtilis.

Има потенциално противотуморно действие

Научното общество избягва да прави гръмки твърдения относно противораковите свойства на различни натурални средства, но изследванията са налице и резултатите са документирани. Съставките s антитуморно действие в кордицепса са кордицепинът, екзополизахаридната фракция (EPSF), кордиглюканите и монозахаридните сапонини.

Макар и повечето изследвания да не са проведени върху хора, съществуват няколко експериментални проучвания със забележителни резултати. В едно от тях, етаноловият екстракт от Cordyceps militaris се доказва като силно цитотоксичен за клетките на човешкия колоректален карцином и спира растежа на тумора. 

В други изследвания, кордицепинът атакува клетките на карцинома на пикочния мехур (Т24 клетки), намалява клетъчната жизнеспособност на раковите клетки в гърдата и бъбреците

Механизмът на противораковото действие на кордицепина се нарича “апоптоза”. Най-просто казано, това е процес на програмирана клетъчна смърт.

Подмладява и енергизира

Както споменахме още в самото начало, в китайската медицина кордицепсът се използва като естествен природен тоник. Чрез силното си адаптогенно действие, той регулира хормоналния отговор и хармонизира тялото с неговата заобикаляща среда.

В резултат могат да се наблюдават по-бързи и точни реакции, по-ясна мисъл, повече жизнена енергия и натурално повишен тонус. Този ефект няма нищо общо с краткотрайните приливи на енергия, присъщи на кофеина и стимулантите. Точно обратното – той е дългосрочен, балансиран и напълно естествен. 

Подпомага борбата с токсините и свободните радикали

В ролята си на комплекс от антиоксиданти, кордицепсът помага на организма в борбата му със вътрешни и външни дразнители. Той редуцира влиянието на свободите радикали като прекъсва тяхната верига в тялото, като така намалява оксидативния стрес и забавя процеса на стареене

Има проучвания, които сочат кордицепса като натурален продукт за насърчаване на естествената детоксикация на тялото чрез ускорено отвеждане на тежки метали и улесняване работата на черния дроб.

Подсилва потентността при мъжете

Нека се върнем на определението на гъбата като “Хималайската виагра”. Макар и далеч да няма агресивния ефект на синтетична добавка, кордицепинът в кордицепсът доказано повишава мъжката репродуктивна способност.

Това се случва чрез стимулиране на тестостероновия синтез от Leydig клетки. Този процес е известен като стероидогенеза и е основна фаза от мъжката сексуална и репродуктивна функция. 

И други

Други уникални за гъбата кордицепс свойства, приписвани от традиционната медицина и изследвани от съвременната наука са:

 • Естествен аналгетичен ефект за понижаване на температурата;
 • Успокояващо и балансиращо действие върху психо-емоционалното здраве;
 • Нормализиране на функцията на щитовидната жлеза и хормоните;
 • Облекчаване на страничните ефекти от химио и лъчетерапия;
 • Подобряване на калциевия и фосфорния баланс в кръвта;
 • Благоприятстване контрола над теглото и др.

Макар и да е част от много съвременни хранителни добавки и допълващи протоколи за лечение, кордицепсът все още чака своето официално признание като средство за третиране на заболявания. 

Как се приема кордицепс?

Различните клинични проучвания прилагат за тестовете си кордицепс в различни дози. 

Като цяло, изследователите считат, че от 3 до 4,5 грама кордицепс на ден са достатъчни, освен при пациенти, страдащи от тежко чернодробно заболяване или хронична бъбречна недостатъчност. 

Имайте предвид, че препоръчаната за избрания кордицепс дозировка зависи от концентрацията на добавката и препоръките на производителя. Винаги четете инструкциите и листовката и се придържайте към насоките в нея възможно най-стриктно. 

Има разлика между гъба кордицепс на прах и различни водни и спиртни екстракти на растението. Те съдържат различно количество активни съставки и затова не може да се определи фиксирана доза за прием. Тази информация ще откриете единствено от първо лице в инструкциите за употреба на продукта.

Течният еликсир с кордицепс екстракт на Ancestral Superfoods се приема в доза от 5 мл два пъти дневно. Препоръчителната дневна доза съдържа 200 мг сух екстракт от кордицепс. 

Колко време може да се пие кордицепс?

Този вид лечебна гъба може да се приема както краткосрочно, така и дългосрочно. 

Няма достатъчно клинични проучвания, които да определят категорични параметри за суплементиране с кордицепс. Прием в дози от 3 до 6 грама се счита за безопасен за период до една година, след което се препоръчва да се направи пауза.

Винаги следвайте препоръките, описани от създателите на конкретния продукт. Разработеният в България еликсир с кордицепс Tengri се приема за общ период от 20 дни, след което да се прави пауза от една седмица, а приемът може да бъде повторен при нужда и желание. 

Има ли противопоказания при приема на гъбата?

Кордицепсът е гъба, считана за напълно безопасна за употреба от човека. И все пак странични реакции и индивидуални непоносимости не са изключени – точно както при всеки друг натурален продукт. Ето защо, първоначалният прием трябва да бъде в малки дози, докато се изключи алергия или друг вид негативна реакция на организма.

Документирани и сравнително доста редки за кордицепс странични ефекти са сухота в устата, гадене и диария. Все още липсват данни относно приема на гъбата от бременни и кърмещи жени, макар че някои проучвания показват ефект върху плазмените нива на тестостерон.

Сочените за кордицепс противопоказания са:

 • Тежки автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус и множествена склероза;
 • Заболявания на кръвта, включително и най-вече разреждане на кръвта;
 • Предстоящи оперативни интервенции (кордицепс разрежда кръвта и може да увеличи кръвозагубата);
 • Прием на антикоагуланти и имуносупресори.

Китайска и тибетска гъба кордицепс трябва да се приема с повишено внимание от пациенти, които са подложени на лечение с антивирусни или антидиабетни лекарства. Причината е, че гъбата съдържа хипогликемични и антивирусни агенти, които могат допълнително да повлияят на дозировката на тези лекарства. 

Кой е най-добрия кордицепс?

Пазарът изобилства от хранителни добавки с кордицепс на прах, течен кордицепс и таблетки кордицепс комплекс с различни източни гъби. И ако сред тях съществува “най-добра” опция, то тя със сигурност би била тази с най-изчистен състав и най-добър подбор на съставки спрямо комбинираното им действие.

За по-подчертан ефект от кордицепса се използват негови екстракти, предлагащи по-голяма концентрация на активни вещества в по-малка доза за прием. Именно по този начин работят и нашите течни еликсири – Tengri и Orenda.

Tengri е 100% натурална хранителна добавка с четири различни адаптогена. В нея, действието на кордицепса е допълнено с диворастящи билки и активирани семена, включително златен корен, тулси и сибирски женшен.

Orenda, от своя страна, е формула за подсилване на имунната система с пет растителни съставки. В нея екстрактът от кордицепс се комбинира с екстракт от черен бъз, корен от пурпурна ехинацея, корен от астрагал и активирани био тиквени семки.

Резултатът е повече от впечатляващ. А именно – сила, енергия, устойчивост и баланс, постигнати изцяло със силата на природата. 

Ресурси 

Допълнителна информация и точни резултати от всички цитирани по-горе изследвания можете да прочетете като посетите следните ресурси:

 1. Химични съставки и фармакологични действия на Cordyceps sinensis – Yi Liu, Jihui Wang, Wei Wang et al.
 2. Фармакологичен и терапевтичен потенциал на Cordyceps и Cordycepin – Hardeep S. Tuli, Sardul S. Sandhu, A. K. Sharma
 3. Традиционни употреби и медицински потенциал на Cordyceps sinensis в Сиким – Ashok Kumar Panda, Kailash Chandra Swain
 4. Кордицепин: мощен биоактивен метаболит на ентомопатогенната медицинска гъба Cordyceps – Syed Amir Ashraf, Abd Elmoneim O. Elkhalifa et al.
 5. Инхибиторен потенциал, антиоксидантна и антибактериална активност на Cordyceps militaris (L.) – Tran Ngoc Quy, Tran Dang Xuan
 6. Употреба на растителни стероли и станоли в храните – Георги Балджиев, главен експерт в дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“ при ЦОРХВ
 7. Противораков ефект на Cordyceps militaris в RKO клетки на човешки колоректален карцином – Hwan Hee Lee, Seulki Lee, Kanghyo Lee et al.
 8. Антитуморни и антиметастатични роли на кордицепина – Ye Jin,a Xue Meng,a Zhidong Qiu et al.
 9. Модулиране на пътищата на метаболитна детоксикация с помощта на храни и хранителни вещества – Romilly E. Hodges, Deanna M. Minich
 10. Функционално изследване на Cordyceps sinensis и кордицепин при мъжката репродукция – Yung-Chia Chen, Ying-Hui Chen, Bo-Syong Pan et al.
author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *