Деница Андонова е сертифициран специалист по корпоративен уелнес, организационен и позитивен психолог, HR, кинезиолог, сертифициран К-Power инструктор, цветотерапевт, специалист и инструктор по Неврографика – арт терапия. Основател на How thrive – приложение за създаване на позитивни навици и съзнание за процъфтяване и на Фондация за психично здраве и благоденствие „Процъфтяваща България“. Докторант по Корпоративно благополучие.
„Най-хубавото в живота е да можем да се самоизненадваме… Препоръчвам на клиентите си да направят много важен избор – дали ще се фокусират в оцеляване или в процъфтяване. Понякога е хубаво и препоръчително, а в други случаи наложително да имате човек до себе си в процеса, който да ви показва слепи петна, да ви помага да излизате от самозаблуждение“, казва тя.
Разговорът води Мая Цанева
Здравейте Дени! Как сте?
Здравейте, благодаря, добре.
Вие помагате на хора и на бизнеси да се научат да бъдат по-щастливи. Това мисия възможна, трудна или невъзможна е в момента?
Аз помагам на хората, като им споделям различни инструменти, с които могат да бъдат по-щастливи. Но дали те ще използват тези инструменти или не е лично решение на всеки един човек (и организация като „колективен организъм“). Понякога е най-естественото нещо на света, друг път блокажи, бариери. Не вярвам, че е невъзможно – въпрос на желание и осъзнатост е.
Как преминава Вашият ден в момента? Как поддържате баланс?
Бързо, буквално светкавично. Имам усещането, че съм попаднала в състоянието поток (flow), което толкова много занимава позитивните психолози. С огромно удовлетворение споделям, че тези 5 седмици и повече в изолация просто не усетих как минаха. Всеки ден имам толкова много и интересни задачи, проекти, виртуални консултации, онлайн тренинги и уъркшопи.
Моето семейство – аз, партньорът ми и двете ни дечица на 4 и на 2 години, спазваме прецизно „стой си вкъщи“. Мъжът ми предимно излиза за покупки и за разходка на нашия джак ръсел Пари (Парадайз). Аз реших да експериментирам как ще ми се отрази това забавяне на темпото. И доколко моите методи са от полза в точно този момент. Вярвам в автентичността и винаги проверявам първо върху себе си.
Балансът е ключовата дума в моя професионален подход с клиентите ми – индивидуални и корпоративни, и това е моята основна опитност в личен план. Аз се стремя да обърна внимание и на трите нива от холистичния подход. („холистичен“ означава цялостен.)
Моята философия е клетъчното хранене. Описала съм я в книгата ми „Клетъчно хранене с Дени. Холистичен наръчник за здравословна грижа и любов към себе си“. Стремя се, дори и вкъщи да имам физическа активност и да си намирам интересни тренировки или дори уроци по танци.
Посредством кинезиологията се постига енергиен баланс и хармонично протичане на енергията във всички енергийни канали в тялото. Това е ключово и за хармоничното протичане на различни сфери в живота ни. Повече от година активно преподавам К-Power кинезиологични сертифицирани курсове. Усещам популяризирането на K-Power метода като една от личните си мисии.
За емоционален баланс ми помагат цветните есенции. От години използвам и този метод както за себе си, така и за индивидуалните ми клиенти. Определено имах нужда да подкрепя емоционалното си състояние посредством някои цветя. Вярвам, че до голяма степен точно заради това съм толкова позитивна и в това извънредно положение.
Постоянно рисувам неврографика – това е най-новия инструмент в моята практика – арт метод за създаване на нови невронни връзки и навици, за моделиране на целите и мечтите ни, така че да ги проявяваме и реализираме с повече лекота в живота ни.
Какво съветвате в този момент Вашите клиенти? Адаптирахте ли и как своята практика, за да отговорите на настоящите предизвикателства?
Да намерят точката на баланса. И да направят много важен избор – дали ще се фокусират в оцеляване или в процъфтяване. Адаптирах се от втория ден. Веднага започнах да провеждам K-Power курсовете онлайн. Започнах да провеждам и корпоративни тренинги онлайн. Направихме КСО инициатива с фондация „Процъфтяваща България“ за предоставяне на корпоративен тренинг онлайн за управление на стреса и подобряване на имунната система. През нея преминаха прекрасни международни и български компании и предстоят срещи до края на положението и с други организации. Вярвам, че това е моят начин да покажа съпричастност и да споделя знания и опит, които в момента да помогнат на хората да се справят по-добре с дистреса и на компаниите да покажат загриженост и отговорност.
Много хора използват периода за пътуване към себе си. Какви капани и предизвикателства, според Вас, най-често могат да ни попречат да вземем най-доброто от него?
Ако говорим за периода – пречи ни колективният страх, ужас, паника, неизвестност, конспиративни теории… и изобщо поддаването на нехармонични мисли, емоции, поведения, които ни отдалечават от истинската ни същност и път в живота.
Често, когато сме в нашия си „филм“, си мислим, че знаем как тече действието. А най-хубавото в живота е да можем да се самоизненадваме… Тук се опитвам да намекна, че понякога е хубаво и препоръчително, а в други случаи наложително да имате човек до себе си в процеса, който да ви показва слепи петна, да ви помага да излизате от самозаблуждение.
Аз обожавам кинезиологията (К-Power) и неврографиката – защото и с консултант, и самостоятелно можем да извадим от себе си, от подсъзнанието си, толкова много осъзнавания, ресурси и нови идеи.
Много от нас трудно успяват да заменят негативните емоции с позитивни и да се радват на живота си, независимо от ситуацията. Какво бихте ги посъветвали?
Да решат какво искат – дали да стоят в оцеляването или в процъфтяването. Оттам насетне да направят всичко, което зависи от тях, за да се освободят от дистреса. В моя youtube канал има видеа на техники, които могат да помогнат със стреса, негативните емоции и да ни заредят с позитивизъм, енергия и нови инструменти.
Как да се освободим от потенциалните емоционални травми и блокажи, които този извънреден период ще ни причини, за да продължим напред след него?
Най-добрият начин е да не си позволим да си създадем такива. И, разбира се, ако започнем да усещаме дискомфорт, да намерим начин да се справим, който за нас е адекватен. Винаги е добра идея да се консултираме и със специалист.
Кои са Вашите любими пролетни храни?
Всички зелении.
Как Вашата диета отразява начина Ви на мислене? Как бихте я описали?
Моята философия е клетъчното хранене. Т.е. здравословно отношение към себе си, здравословно отношение към храната и храненето, избор на максимално здравословни храни и комбинации и наслада от процеса. С една дума баланс, без фиксации и с доверие в тялото.
Ancestral Superfoods работи с покълнали и ферментирали типични супехрани и суровини, наследство от нашите прадеди. Каква, според Вас, е стойността на тези храни в периоди като настоящия? В моменти като настоящия към какво от рецептата за здраве на нашите предци трябва да се върнем?
Силно вярвам в ползите от ферментиралите храни. За да можем да направим адекватно клетъчно хранене е препоръчително да приемаме такива храни, тъй като естествената ферментация на храните запазва хранителните вещества. А това е ключовият елемент в клетъчното хранене – да достигнат максимално много полезни вещества до клетката и да се усвоят от нея. А в моменти като този подобряват и имунната система. Вярвам, че в моменти като този най-ключово ни е да си върнем контакта с природата – което в момента е „ограничено“.
Какви са Вашите любими рецепти с такива храни и съставки?
Кълновете са във всички салати! Хляб е с квас (въпреки че хлябът не е ежедневно част от нашата семейна трапеза). Предпочитам по-рядко да консумирам млечни продукти, но обичаме кисело мляко. Зимно време (пак поради същата причина), когато майките и бабите ни наготвят кисело зеле, някак си ми връщат детските спомени. Аз не обичам оцет във всички форми – така че не мога да се възползвам от ползите и ефектите на ябълковия оцет. В определени моменти пия комбуча. Но тук в ежедневието ми консумирам вашите продукти с удоволствие.
Ancestral Superfoods почита наследството ни като храни и начин на живот и го превръща в храни на бъдещето. Кои са трите храни на предците ни, които бихте превърнала в храни на бъдещето?
Коприва, спанак, лапад, тученица – би било хубаво да са достъпни целогодишно.