Не ви ли се хапва понякога нещо сладко и изкушаващо, но гласа на здравословния разум сякаш ви спира да прегрешите с някой вкусен, но вреден десерт. Е ако ви кажа, че има начин хем да задоволите глада си за захарни изкушения, хем да не се чувствате виновни, че сте изневерили на режима си.
Тaзи „вратичка“ са именно суровите десерти – съдържащи само истински съставки и естествени захари. Освен че са изключително вкусни, те са и много здравословни заради богатството си на полезни мазнини, протеини и фибри. Днес ще ви споделя моята любима рецепта за сурова торта, към която съм добавила тайната съставка Druidess – специално разработена холистична формула за подпомагане на женското здраве, сила, енергия и красота.
Необходими продукти за Суров десерт с шоколад, портокал и Druidess:
За блата:
- 100 г сурови орехи
- 85 г сурови бадеми
- 200 г фурми без костилка (ако са много твърде, ги оставете да престоят във вряла вода за 15 минути след това ги изцедете)
- 1 портокaл(само кората)
- 1 супена лъжица Druidess
- 60 г сурово какао на прах
За глазурата:
- 450 г фурми, без костилки
- 1 чаша вряла вода
- 40 г чаша неподсладено какао на прах
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1 чаена лъжичка канела
- Кора и сок от половин портокал
- 1 щипка сол
50 г черен шоколад (по желание)

Инструкции за приготвяне на Суров десерт с шоколад, портокал и Druidess:
Първо пригответе суровия блат – поставете орехите и бадемите в кухненския робот и блендирайте до фино смилане.
Добавете какаото на прах и морската сол и блендирайте отново.
Добавете фурмите в кухненския робот и миксирайте, докато постигнете консистенция наподобяваща тесто.
Когато сте получили желаната консистенция, сложете и разстелете тестото в отделна тавичка и поставете в хладилника за около 30 минути.
Междувременно пригответе глазурата.
Поставете фурмите в купа и ги залейте с вряла вода. Оставете ги да престоят 10-15 минути или докато фурмите станат много меки.
Поставете изцедените фурмите в блендер заедно с половината от водата, в която са престояли, и блендирайте до получаване на много гладка смес.
Добавете какаото, солта, ванилията, канелата и портокала и миксирайте отново, докато се смесят добре.
Изсипете глазурата върху основата и оставете отново в хладилника за минимум 3 часа или докато стегне напълно.
За финален разкош може да разтопите черния шоколад на водна баня и да го сложите върху тортата преди да я поставите в хладилника.
Сервирайте този вкусен десерт на следващото си вечерно парти с приятели и вижте как няма усетят разликата, че това е сурова торта.