Алманах, Познание

Какво представлява процесът по детоксикация на организма?

Какво представлява процесът по детоксикация на организма?

Откриваме темата за детоксикация на организма с един прост факт – тялото е съвършена система, която се детоксикира самостоятелно, постоянно и непрекъснато, в течение на целия живот

Докато четете тези редове, черният дроб, бъбреците, лимфната система, кожата и дори белите ви дробове извършват сложни процеси на преработка и извеждане на вещества, които не са дотам полезни за вашето здраве. 

Или иначе казано, модерната концепция за “детоксикация на организма” в никакъв случай не бива да се разглежда като изпиване на една вълшебна отвара за безсмъртие. Това е целенасочен процес на подпомагане на органите и системите, които вече се задъхват и не могат ефективно да изпълнят функцията си, ако не настъпи някаква промяна.

Промяната може да бъде просто по-здравословен начин на живот с прием на по-малко преработените храни. Може да бъде разтоварваща диета за пречистване на стомашно-чревния тракт. А може да бъде и няколкоседмичен режим на прием на билкови чайове, зеленчукови сокове или детокс смутита

Какъв е смисълът на упражнението, как работи и какви позитиви носи? Събираме най-важното в следващите редове. 

Детокс: модерна приумица или практика от древността?

По отношение на детокса можем да срещнем различни крайни мнения. Те варират от нереалистични очаквания за излекуване на всякакви болежки, до тотално отричане на смисъла от подобна практика.

Както винаги, истината е някъде по средата.

Можем да започнем от там, че в самата природа има цикли на обновяване, пречистване и “рестарт”. В синхрон с природните цикли, човешкото тяло също преживява активизиране на пречистващите системи, включително и най-вече черния дроб. Обикновено това се случва през пролетта – причината вече да сте чували понятието “пролетен детокс”. 

Освен природни, корените на детокса са и културни. Преди да стане модерна практика, в която съвременният човек вижда начин да елиминира действието на замърсената околна среда, пречистването е имало и други – по-различни смисли за нашите предци.

 • В традиционните и модерни религиозни общества, детоксикацията се извършва под формата на различни пости от религиозния календар. Те имат по-скоро духовен отколкото здравословен смисъл, но неизбежно водят със себе си повече от един вид “пречистване”.
 • В индианските и шаманските култури, пречистващите ритуали се използват като катализатор на енергийното очистване на тялото и духа. Продължителното въздържание от храна се използва за връзка със света на духовете и влизане в състояние на транс или извънтелесни преживявания.
 • В аюрведичната система за здраве и дълголетие, детоксът е цикличен и се провежда под формата на ежемесечни пости. Тяхната продължителност се определя според типа на човека – неговата енергия или неговата “доша”. Различните типове могат да практикуват пречистване с плодови сокове, билкови води или пълно въздържание от храни и напитки.
 • В древна Гърция, Хипократ препоръчва въздържание от храна или напитки за пациенти, които проявяват определени симптоми на заболяване. Чрез същия метод, атлетите от това време подготвят телата си за върхова форма преди провеждането на олимпийските игри.

Както виждате, в повечето древни практики пречистването се възприема като частично или цялостно въздържание от храна. Днес съществуват различни школи и практики – някои от които далеч не са базирани на толкова тежки рестрикции. 

Кога можем да говорим за токсично натрупване?

Токсичното претоварване на тялото е налице в момента, в който органите и системите вече не могат да обработят вредните вещества със скоростта, с която те постъпват в тялото. Тогава нормалната функция за пречистване и метаболизъм се нарушава и не е изключено да започнете да изпитвате различни видове неразположения. 

Какво точно “натрупваме” в тялото си?

На първо място, това са биологичните токсини. Те включват всяко токсично вещество, произведено от микроорганизми, растения или животни. Това могат да бъдат метаболити на живи организми, продукти на разграждане на неживи организми и т.н. Попадат в тялото ни чрез бактериални инфекции, вирусни заболявания, неправилна диета и неправилна преработка на приетите храни и напитки.

На второ място идват и механичните и химични вещества, с които тялото влиза в досег. Това могат да са фини прахови частици от околната среда, пестициди в храните, синтетична козметика, силни лекарства, алкохол, наркотични вещества и т.н. 

Колкото по-малко се “пазите” от тези рискове в ежедневието си, толкова повече работа ще има тялото ви, за да ви спести последствията. 

Какви са признаците, че е време за детокс?

Нарушеният баланс може да доведе до различни симптоми, включително:

 • Забавена перисталтика и стомашни неразположения
 • Главоболие, загуба на концентрация и “мозъчна мъгла”
 • Проблеми със съня и хронично чувство на умора
 • Промени в настроението, раздразнителност и депресивни състояния
 • Влошаване на вида на косата, кожата и ноктите
 • Болки в ставите и мускулите, схващания и крампи
 • Лош дъх и неприятна телесна миризма
 • Качване на килограми и трудно отслабване
 • Промени в либидото и сексуалната функция и др. 

Макар и изключително разнопосочни, тези симптоми индикират едно. Че нещо не е наред генерално и промяната е необходима не като третиране на последствията, а като третиране на причините. 

Чрез какви механизми се пречиства тялото от токсични натрупвания?

Метаболитните процеси, отговорни за пречистването на тялото са сложни и включват различни органи и системи – от черния дроб и бъбреците до кръвта и кожата. 

 • Черният дроб изпълнява ролята на филтър, който премахва метаболитните отпадъци. Заедно с жлъчката, той ги разгражда и ги изпраща за филтриране през бъбреците. Има роля в елиминирането на биологични и химични токсини, хормони, холестерол и тежки метали.
 • Бъбреците филтрират отпадъците и поддържат баланса на течности и електролити в тялото. Те играят важна роля за запазването на алкално-киселинния баланс и изхвърлянето на замърсяванията чрез отделителната система.
 • Храносмилателният тракт стимулира изхвърлянето на токсините чрез движенията на червата. Това е възможно само при здрав микробиом и прием на адекватно количество храни, богати на фибри. Те “изчеткват” отпадъците, излишните хормони и механичните натрупвания.
 • Лимфната система има важната задача да транспортира бели кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекциите и предпазват от вредни токсини. Като част от имунната система на тялото, тя защитава клетките не само от патогените, но и от токсините и свободните радикали.
 • Кожата изхвърля вредните вещества като част от процеса на изпотяване. Макар и да служи за “вход” на токсини под формата на лоша козметика и синтетични бои, тя непрекъснато изхвърля замърсяванията през порите и потните жлези.
 • Колкото и странно да звучи, дихателната система също има роля за пречистването на тялото. Белите дробове могат да се детоксикират чрез отстраняване на газове и превръщане на токсините във въглероден газ (CO2), който след това издишвате.

Добрата новина е, че системата работи безупречно и товани поддържа живи. 

Лошата – че нездравословният начин на живот може лесно да намали ефективността ѝ. 

А втората добра – че има какво да се направи, за да се възвърне балансът. 

Кога е най-правилното време за детоксикация на организма и отслабване?

Всяко време е подходящо да се погрижите за себе си, така че твърди ограничения няма.

За най-ползотворен за детокс се счита пролетният сезон, когато на масата ви може да има много пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена. Тогава можете да се движите повече, да набирате по-голямо вдъхновение сред природата и да се възползвате от естествено ускорената функция на черния дроб. 

Разбира се, можете да направите своя разтоварващ и пречистващ режим и по всяко друго време, когато усещате нужда от това. Често детоксикация на организма се налага след продължително боледуване, прием на силни лекарства, излагане на замърсена среда или злоупотреба с храна и алкохол.

Винаги имайте предвид, че рестриктивните режими за пречистване трябва да бъдат предшествани от разтоварващ период, в който тялото да се адаптира към промените. Обикновено тази “подготовка” може да трае от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от хранителните ви навици и здравословното ви състояние. 

Какво представлява процесът по детоксикация на организма?

Води ли детоксикацията до отслабване?

Често пречистването и отслабването се поставят под общ знаменател и това не е лишено от логика. Ограничаването на вредните храни, подобреният метаболизъм и изхвърлянето на шлаките неизбежно води до видима промяна във фигурата. И промяната е приятна. 

Иначе казано: макар и да има по-скоро здравословни, отколкото естетически цели, детоксикацията идва ръка за ръка с всички предпоставки за загуба на излишните килограми. Можем да разделим тези предпоставки на краткосрочни и дългосрочни:

 • По време на детокс програмата, тялото изхвърля задържани течности и започва да гори част от мазнините вследствие на силно вероятния по това време калориен дефицит.
 • След детокс програмата, тялото обработва приетите вещества по-бързо и пълноценно, използва енергията по-правилно и контролира енергийния баланс, нужен за поддържане на здравословно тегло. 

Колкото по-дълго време запазите навика за прием на сурова, функционална и чиста храна, толкова по-рядко ще имате нужда от детокс и толкова по-дълго ще се радвате на ползотворните му ефекти върху здравето и фигурата. 

Кои са най-добрите естествени продукти за детоксикация на организма?

Първо и основно – редно е да приемете, че превенцията е най-доброто лечение. Здравословното хранене, адекватната физическа активност, пълноценният сън и емоционалната хигиена са стълбовете, на които трябва да се опирате не само в крайна нужда, но и като част от начина си на живот. 

Приемът на изолирани хранителни добавки и чудодейни хапчета за детокс не е никак далновидно решение. Тези продукти не са обект на регулация по начина, по който би ви се искало. А ефектът им е по-скоро съмнителен, отколкото гарантиран като в рекламен спот по телевизията. 

Вместо това, можете да заложите на натурални продукти от природата. При това на такива, които (тествано в лабораторна среда) наистина оказват положителен ефект върху гореизброените органи и системи, отговорни за пречистването на организма.

По-долу ви споделяме някои природни продукти, които подпомагат функцията на черния дроб, жлъчката, бъбреците, лимфната система и храносмилателния тракт. При това – нежно, естествено, без странични ефекти и подходящо за прилагане в домашни условия всеки ден!

Какво представлява процесът по детоксикация на организма?

Детоксикиращи храни 

Като правилно, храната ви трябва да бъде богата на витамини и минерали, протеини и фибри. Така чревният баланс ще се превърне в добра основа за здравето на всички органи и системи, отговорни за пречистването на тялото. 

Някои от най-добрите храни за детокс включват:

 • Плодове: лимон, грейпфрут, портокал, киви, ягоди, боровинки, диня, ябълки и банани.
 • Зеленчуци: броколи, аспержи, кейл, червено цвекло, спанак, селъри, моркови и чесън.
 • Семена и ядки: ленено и тиквено семе, чиа, бадеми, обикновени и бразилски орехи и конопено семе.
 • Гъби и водорасли: спирулина, хлорела, рейши, кордицепс, шийтаке, майтаке и чага. 

По време на детоксикация на организма, храната може да се приема сурова или обработена по подходящ начин: варена, печена, на пара или сушена. Пърженето не се препоръчва не само по време на пречистване, но и по принцип. 

Пречистващи билки и подправки

Традиционното билколечение на народите по света ни дава много алтернативи за билки и подбравки, които стимулират пречистването на тялото. Можем да ги класифицираме по следния начин:

 • Корени: глухарче, женско биле, джинджифил, кукрума, репей, ревен, сарсапарила, ехинацея.
 • Листа: глухарче, мента, коприва, карамфил, кориандър, пирей, бяла бреза, бял и зелен чай, юка.
 • Цветове: глухарче, ехинацея, червена детелина, невен, суданска роза, бял трън, лайка.
 • Плодове и семена: шипка, копър, семена от целина, млечен бодил, кориандър, сминдух. 

Тези билки и подправки за детокс могат да се приемат по различни начини. Можете да ги взимате пресни или сушени, като овкусител за храна или под формата на билкова отвара с една или повече съставки. 

Чай за детоксикация на организма

Може би най-лесния и общоприет начин за ежедневно пречистване на организма без странични ефекти е приемът на подходящ детоксикиращ чай. Когато е с внимателно подбрани съставки без кофеин и подобрители, тази напитка може да се приема за продължителни периоди и по всяко време на деня. 

Именно тази възможност за нежна, естествена и ефективна детоксикация на организма искаме да предложим и ние с Ancient Detox: нашият функционален пречистващ чай със 100% натурални съставки.

Ancient Detox

Пречисти тялото си и се радвай на неговата сила!

Ancient Detox съдържа 9 природни съставки, стимулиращи пречистването на тялото от натрупани токсини и вредни за здравето вещества. В състава му влизат:

 • Три диворастящи билки за пречистване на тялото: глухарче, мента и коприва.
 • Три мощни естествени адаптогена и нервина: сладък корен, цвят глог с листа, стевия.
 • Два кореноплодни зеленчука с детоксикиращо действие: джинджифил и червено цвекло.
 • И една детокс подправка: карамфил. 

Резултатът? Една приятна за сетивата и полезна за здравето детоксикираща смес с потенциал да се превърне в естествен помощник за постигане на най-естественото състояние: здравето. 

Формулата на Ancient Detox e разработена с помощта на проф. д-р Петко Денев – професор по биоорганична химия и химия на физиологично активните вещества. В нея силата на природата и силата на науката се обединяват, за да ни помогнат да си върнем баланса – във всички смисли, в които имаме нужда от това. 

author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *