Втора част
Дерйа Хюсеин е клиничен диетолог, който практикува специалността си в няколко болници и клиники в Шотландия. Основател на DietitianMED – платформа, създадена да помага за усвояването на знания, свързани с науката за храненето. Работи и като Clinical Educator & Clinical Dietetic Lead в Bodystat, Шотландия, където обучава медицински и здравни специалисти относно храненето при различни състояния и болести.
Защо, според Вас, възрастта на пациенти с хранителни разстройства спада? Какво причинява това?
Хранителните разстройства стават по-често срещани в по-ранна възраст поради сложното взаимодействие на различни фактори. Смятам, че най-голямо влияние оказват социалните мрежи и платформи. Те могат да насърчат хранителните разстройства чрез популяризирането на нереалистични идеали за тялото, създаване на чувство за сравнение, популяризиране на нездравословни хранителни и физически поведения, подсилване на нарушените поведения чрез потвърждения и разпространение на недостоверна информация относно храненето и здравето. Тук е важно родителите да имат много добра комуникация с децата си, за да могат да им помогнат да правят по-добри избори.
Често и дамите в пери- и менопаузата са най-уязвими от такъв тип влияние. Как да се справят с прехода на възрастта?
Средиземноморската диета е една от най-проучваните, когато става въпрос за хранене по време на менопауза. Тя може да бъде полезна както по време на самата менопауза, така и в прехода към нея. Спазването на този хранителен режим може да помогне в контрола на теглото и се характеризира с понижен кардиометаболитен риск.
Растителните естрогени или фитоестрогените са съединения на растителна основа, които имат химична структура, подобна на естрогена, и могат да имат естроген-подобни ефекти в тялото. Някои проучвания показват, че фитоестрогените могат да помогнат за облекчаване на симптомите на менопаузата като горещи вълни и вагинална сухота, като се свързват с естрогенните рецептори и имитират ефектите на естрогена в тялото.
Жените по време на менопаузата имат по-висок риск от остеопороза. Приемът на богати на калций храни като млечни продукти, листни зеленчуци и обогатени храни може да помогне за поддържането на здрави кости. Витамин D помага на тялото да абсорбира калций. Храни като мазна риба, яйчни жълтъци и обогатени храни са добри източници на витамин D. Фитоестрогените са растителни съединения, които имитират ефектите на естрогена в тялото. Соевите продукти, ленените семена и бобовите растения са добри източници на фитоестрогени. Запекът е често срещан симптом по време на менопаузата.Хранителният режим, богат на фибри, може да помогне за насърчаване на редовните движения на червата. Пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците са добри източници на фибри.
Пиенето на много вода е важно по време на менопаузата, за да поддържа тялото хидратирано. Ограничаване на алкохола и кофеина: както алкохолът, така и кофеинът могат да предизвикат горещи вълни и да попречат на съня, което може да бъде проблематично по време на менопаузата.
Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на здравето на сърцето, което е важно по време на менопаузата. Добрите източници включват мазна риба, ленено семе, семена от чиа и орехи. Изберете сложни въглехидрати като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, за да регулирате нивата на кръвната захар.
Много родители се сблъскват с проблема как да балансират храненето на децата си с домашна храна с чисти продукти и такава, която купуват навън, поръчват. За какво да питаме, да четем внимателно, когато подбираме храната на децата си извън дома?
Внимателно четете етикетите на хранителните продукти, за да се уверите, че съдържат подходящи хранителни вещества като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Избягвайте продукти с високо съдържание на захари, трансмазнини и излишни добавки. Опитайте се да включвате разнообразие от храни в хранителния режим на вашето дете, включително плодове, зеленчуци, цели зърнени храни и източници на белтъчини.
Балансираното хранене е ключово за здравословно развитие.Убедете се, че храните са приготвени и съхранявани в съответствие с хигиенните стандарти. Избягвайте сурови или неправилно обработени храни, особено при малки деца.
Ако вашето дете има алергии или непоносимости към определени храни, бъдете особено внимателни при избора на храна извън дома. Проверявайте етикетите за наличие на алергени като яйца, мляко, ядки и др.
Внимавайте с размерите на порциите, предлагани извън дома. Понякога порциите могат да бъдат по-големи от необходимите за вашето дете. И не забравяйте да подкрепяте здравословните хранителни навици на вашето дете, като го учите да прави здравословни избори и да избягва нехранителни храни или напитки, които не са благоприятни за здравето.
Говорим си в разгара на лятото. Три практични съвета от за здраво лято?
В лятната горещина е от съществено значение да се хидратирате. Пийте достатъчно вода през целия ден и включете хидратиращи храни като плодове (например диня, ягоди) и зеленчуци (например краставици, зелена салата) във вашето хранене.
Включете в хранителния си режим храни, богати на антиоксиданти (например ягоди, зелени листни зеленчуци) и омега-3 мастни киселини (например риба, ленени семена), които са доказани да подпомагат здравето на кожата и общото благополучие през летните месеци.
Лятото е чудесно време да се насладите на разнообразие от свежи, сезонни плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците, които са в сезон, са по-богати на хранителни вещества и вкусни. Те също така са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат общото здраве и имунната функция.
Ancestral Superfoods има за мисия да работи по научно доказани рецепти със суровини с доказан местен и чист произход. Вие кои български продукти, билки използвате в храненето си у дома и препоръчвате?
Така като не живея в България от дълго години при всяко връщане у дома си взимам няколко подправки с мен, една от които е и чубрицата. Оказа се, че тук в Шотландия никъде я няма, а толкова много я обичам.
Бих посъветвала хората да ползват повече подправки вместо сол. Голяма част от хората консумират много повече от препоръчителното количество сол и това може да води до редица негативни здравословни последствия като хипертония например. Да заменяме солта с различни подправки би могло да бъде добра алтернатива да гарантираме добър вкус на ястието, което готвим и едновременно с това да подпомогнем за намаляването на сол в диетата си.
Ако има национални принципи на храненето, обработката на продукти, в България, кои от тях са най-полезните и кои – вредните?
Най-голямото богатство на България е разнообразието от зеленчуци и плодове, които са източник на витамини, минерали и фибри. Националните принципи на храненето и обработката на продукти се фокусират върху традиционната кухня, която включва и доста зърнени култури и ядки, които ни предоставят важните за нас въглехидрати и полезни мазнини. Нека не забравяме и за Lactobacillus bulgaricus. Тази бактерия е отговорна за ферментацията на млякото, която води до образуването на кисело мляко със специфичния вкус и текстура, и освен това има пробиотични свойства и помага за поддържането на добър баланс на чревната микрофлора.
За най-вреден аспект бих искала да посоча консумацията на алкохол. Няма безопасно/препоръчително количество алкохол.
Кои съвет за хранене, начин на живот от Вашето семейство, традиция, предавате напред? Какъв „завет на мъдреците“ следвате?
Храната освен, лекарство (каквато обичам да твърдя, че е ) е и нещо, което успява да събира хората заедно. Онова, което са предали на мен и бих искала да предам и на децата си някой ден, е именно това да се храним заедно. В днешно време става все по-трудно да намираме това време и много хора хапват, докато работят на лаптопите си или гледат тв или телефона си, което може да доведе и до не толкова здравословни навици и нарушена връзка с храната.
Открийте 100% натурални храни в помощ на вашето здраве
Мисията на Ancestral Superfoods е да създава най-прекия път между силата на природата и ежедневните грижи за здравето. затова събрахме вероятно едни от най-полезните продукти, създадени от 100% натурални съставки – плодове, зеленчуци, ферментирали и покълнали семена, живи пробиотици и фибри.