Карфиолът е супер зеленчук за разнообразяване на домашните ястия. От печени карфиолени „крилца“, „стекове“, та дори и ориз от карфиол: винаги става вкусен. Тази рецепта обаче е съвсем семпла, комбинирам чудесните аромати на печения карфиол и чесъна. За да направя чесъна приятно ароматен, го пека с люспите, защото ако се препече, започва да нагарча.
Необходими продукти за Дип с печен карфиол и чесън, сусамов тахан и Warrior:
- 1 малка глава карфиол, цветчетата разделени, по-големите разрязани на половина
- 4-5 скилидки чесън, необелени
- 3 с.л. олио
- ½ ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. къри на прах
- Сол на вкус
- 2 с.л. сусамов тахан
- 2 с.л. зехтин
- 3 с.л. Warrior
За гарниране: зехтин, пресен лук, сумак и червен пипер

Инструкции за приготвяне на Дип с печен карфиол и чесън, сусамов тахан и Warrior:
Загрявам фурната на 200 градуса.
Смесвам олиото, червения пипер, солта и къри на прах и овалвам карфиола. Разпределям го в тава.
Отрязвам долната част на скилидките чесън, така че да отворя люспата, но без да я беля. Поставям скилидките при карфиола и ги поливам отгоре с малко олио.
Покривам с фолио и пека за около 30 минути или докато омекнат. Чесънът става кремообразен и се изважда много лесно от обелката, като просто го притиснем леко.
Оставям да изстинат за около 5 минутки, след което ги смилам в чопър.
Добавям сусамовия тахан, зехтина и Warrior и отново смилам, докато получа гладка кремообразна смес.
Гарнирам с подправките, пресния лук и поливам отгоре със зехтин.
Изключително вкусен и лек дип за топене на пресни зеленчуци, крекери или хляб.