Алманах, Заветът на мъдреците

Дони: Свободата дори и да няма външни проявления, е в главите ни

Дони: Свободата дори и да няма външни проявления, е в главите ни

Дони е музикант, актьор, продуцент, артист, който с духовните си търсения вдъхнови и маркира поколението ми. Той се посвети на будизма и йогата, работи по собствени арт проекти и заедно с Нети, композира за театъра, и съхранява и популяризира хубавата българска музика с “Фондацията”.

“Свободата дори и да няма външни проявления, е в главите ни, там, където между впрочем, е целият свят. Няма по-уединен от човека на сцената. Имам възможността да пътувам и да откривам това, което търся или то да ме намира. Поради това си дадох сметка, че в България има много духовни ценности, които можеш да откриеш и без да се налага да пътуваш”, казва той.

Разговорът води Мая Цанева

Здравейте, Дони? Как сте? Как Ви се отрази извънредната ситуация?

Здравейте! Добре съм, благодаря! Извънредната ситуация ми се отрази благотворно. Успях да направя много неща, които отлагах заради огромната си заетост. Готов е албумът ни с Нети, почти завърших солов проект, със симфоничен оркестър. Той ще бъде достояние на всички до края на годината. Общият ни проект с Нети ще е наличен през юни. Имах време, за да напиша доста театрална музика и да бъда част от екипа, създал алманах “Лотос”.

Какви бяха за Вас тези два месеца в извънредно положения – криза или възможност?

Определено възможност. Умея да си създавам работа.

Вие сте един от известните български артисти, които с музиката и с театралните си постановки създавате усещане за свобода. Промени ли се Вашето усещане за свобода? Как поддържахте духа си?

Свободата дори и да няма външни проявления, е в главите ни, там, където междувпрочем, е целият свят.

В свое интервю пред БНР сте казали: „В никакъв случай не сменяйте местоположението на духовното. В България може да откриете много, много, много ценни неща.“ Къде е Вашето „местоположение на духовното“ днес и къде го открихте преди години?

Поради обстоятелства, свързани с мои търсения, професията ми и други причини, имам възможността да пътувам и да откривам това, което търся или то да ме намира. Поради това си дадох сметка, че в България има много духовни ценности, които можеш да откриеш и без да се налага да пътуваш. Ще се повторя, но всичко зависи от мира в собствената ти глава.

Какво е общото между рок музиката, театъра, будизма и йогата? Как се промени за Вас правенето на изкуство?

Общото е сърцето, с което се правят. За момента разликата е единствено липсата на преки срещи с публиката.

В свое интервю от 2018 г. с Нети казвате, че: „Йога е средство за постигане на абсолютния мир между нашето тяло и дух.“ Бихте ли обяснили какъв е Вашият път към „абсолютния мир между нашето тяло и дух“ и как го поддържате?

Смисълът е във вървенето, в пътя. “Пътеките се правят с ходене” и ние вървим. Понякога бъркаме посоката, но сме достатъчно силни да признаем грешките в пътя и да ги коригираме.

Като родител какво е важно да научи Вашата дъщеря, за да бъде устойчива на превратностите на живота? 

Трябва да се научи да е почтена. Искреността е най-добрата стратегия.

Дони: Свободата дори и да няма външни проявления, е в главите ни

За мнозина животът на музикант, който пътува много, на актьор, който играе в театрални постановки постоянно, изглежда напрегнат, и в него няма място за уединение, размисъл, медитация. Как изглежда един Ваш ден? С какво се храните, за да поддържате енергията си?

Тъкмо напротив, Няма по-уединен от човека на сцената. Всеки ден е различен, но в него има място за всичко, включително и  медитация. Храня се с прости и достъпни неща.

На какво ухае във Вашата кухня?

На настроение.

Ancestral Superfoods изследва и подкрепя съхраняването на наследството, което да ни помогне да имаме по-добро бъдеще като хора и като част от природата. Ако Вие трябва да затворите в капсула три важни неща, които да оставите в наследство, какви биха били?

Бих оставил само едно огледало.

author-avatar

За Мая Цанева

Мая Цанева е създател на онлайн съдържание, блогър и журналист на свободна практика. Специализира в съдържание и комуникации по темите предприемачество, иновации и родителство. Съосновател на Сдружение „Безопасни детски площадки“. Пооддържа блога www.mayatsaneva.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *