Фалафелите са чудесен вариант на безмесни кюфтенца с нахут, в които можем да добавяме всякакви зеленчуци. Този път избрах лапад, защото е чудесна сезонна храна, вкусен е и се готви супер бързо. Приготвям винаги чесново мляко, като добавяйки Oracle освен всички здравословни ползи, получавам и допълнителен превъзходен вкус.
Необходими продукти за Печени фалафели с лапад и чесновoмлечен сос с Oracle:
Необходими продукти за фалафелите:
- 250 г сварен нахут
- 150 г пресен лапад
- 2 скилидки чесън
- ½ ч.л. кимион на прах
- 4 с.л. слънчогледово олио
- 2 с.л. конопено брашно
- 2 с.л. царевичен грис (+ още 2 с.л. за овалване)
- Сол на вкус
Необходими продукти за чесновото мляко:
- 150 мл кисело мляко
- 1 стрък пресен чесън, накълцан на ситно
- 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. Oracle
- Сол на вкус
Инструкции за приготвяне на Печени фалафели с лапад и чесновoмлечен сос с Oracle:
Загрявам фурната на 180 градуса.
В купа слагам нахута, лапад, чесън, олио, кимион, сол и пасирам.
Добавям конопеното брашно и царевичен грис и разбърквам хубаво.
С мокри ръце оформям 14 кюфтенца, овалвам ги в малко царевичен грис и ги подреждам върху тава за печене.
Поръсвам отгоре с малко олио и пека за 15-18 минутки или докато се стегнат и придобият лек златист загар.
В купичка смесвам всички съставки за чесновото мляко.
Поднасям фалафелите с прясна спаначена салата, печени сладки картофи и разбира се, апетитния чеснов сос.