Основни, Рецепти

Печени фалафели с лапад и чесновoмлечен сос с Oracle

Печени фалафели с лапад и чесновoмлечен сос с Oracle

Фалафелите са чудесен вариант на безмесни кюфтенца с нахут, в които можем да добавяме всякакви зеленчуци. Този път избрах лапад, защото е чудесна сезонна храна, вкусен е и се готви супер бързо. Приготвям винаги чесново мляко, като добавяйки Oracle освен всички здравословни ползи, получавам и допълнителен превъзходен вкус.

Необходими продукти за Печени фалафели с лапад и чесновoмлечен сос с Oracle:

Необходими продукти за фалафелите:

  • 250 г сварен нахут
  • 150 г пресен лапад
  • 2 скилидки чесън
  • ½ ч.л. кимион на прах
  • 4 с.л. слънчогледово олио
  • 2 с.л. конопено брашно
  • 2 с.л. царевичен грис  (+ още 2 с.л. за овалване)
  • Сол на вкус

Необходими продукти за чесновото мляко:

  • 150 мл кисело мляко
  • 1 стрък пресен чесън, накълцан на ситно
  • 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. Oracle
  • Сол на вкус
Печени фалафели с лапад и чесновoмлечен сос с Oracle

Инструкции за приготвяне на Печени фалафели с лапад и чесновoмлечен сос с Oracle:

Загрявам фурната на 180 градуса.

В купа слагам нахута, лапад, чесън, олио, кимион, сол и пасирам.

Добавям конопеното брашно и царевичен грис и разбърквам хубаво.

С мокри ръце оформям 14 кюфтенца, овалвам ги в малко царевичен грис и ги подреждам върху тава за печене.

Поръсвам отгоре с малко олио и пека за 15-18 минутки или докато се стегнат и придобият лек златист загар.

В купичка смесвам всички съставки за чесновото мляко.

Поднасям фалафелите с прясна спаначена салата, печени сладки картофи и разбира се, апетитния чеснов сос.

author-avatar

Прочети повече за Кристина Орсова

Кристина Орсова е мама блогър, привърженик на здравословното хранене с чисти, сезонни и предимно местни храни. Споделя рецепти за хранене, както за най-малките, така и за цялото семейство, съвети за изграждане на здравословни хранителни навици при децата, идеи за семейни пътешествия, образователни занимания и игри с децата.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *