Функционални храни е термин, за който все повече се говори в здравословните среди. Какво обаче представляват те и защо са толкова полезни – ще разгледаме в днешния материал.
С термина функционални храни се обозначават хранителни продукти или добавки, които съдържат голям набор от ценни нутриенти, които оказват директно положително влияние върху здравето.
Концепцията за функционални храни води началото си от 80те години на миналия век, когато японското правителство задейства програми за подобряване здравето на своите граждани чрез въвеждане на нови храни на пазара.
Кои храни попадат в категория “функционални”?
Функционалните храни спадат към две основни категории – конвенционални и модифицирани. Конвенционалните са природни продукти с естествено високо съдържание на полезни хранителни вещества. Модифицираните са заводски продукти с допълнително вложени в тях витамини, минерали, есенциални мазнини или други полезни нутриенти.
Модифицираните функционални храни понякога се наричат също nutraceuticals. Консумацията им често е спорен въпрос, защото все пак, те не са натурални източници на хранителни вещества и съдържат консерванти, подобрители и овкусители. В някои случаи обаче те могат да са изключително ценни, особено при злояди деца или такива, които страдат от сериозни здравословни проблеми и нямат достъп до качествена храна.
За всички останали нутриционистите препоръчват конвенционални функционални храни. Разбира се, всяка натурална храна дава на тялото определен набор от хранителни вещества. Това, което прави един продукт функционален е чистият му метод на отглеждане в комбинация с голямата палитра от нутриенти, които съдържа.
Ето няколко примера за конвенционални (натурални) функционални храни:
- Плодове, като киви, круши, праскови, ябълки, портокали, банани;
- Зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле, спанак, тиквички;
- Ядки, като бадеми, кашу, шам-фъстък, ядки макадамия, бразилски ядки;
- Семена, като семена от чиа, ленени семена, конопено семе, тиквени семки;
- Бобови растения, като черен боб, нахут, военноморски боб, леща;
- Пълнозърнести храни, като овес, ечемик, елда, кафяв ориз, кускус;
- Морски дарове, като сьомга, сардини, аншоа, скумрия, треска;
- Ферментирали храни, като темпе, комбуча, кимчи, кефир, кисело зеле;
- Билки и подправки, като куркума, канела, джинджифил, кайенски пипер;
- Напитки, като кафе, зелен чай, черен чай.
В наши дни можем да отличим още една, трета категория функционални храни – такива, произведени от няколко натурални, растителни продукта. Тези продукти обикновено се разработват по специални технологии, за да се запазят и дори увеличат ценните хранителни вещества в суровините. В повечето случаи те се предлагат под формата на прах или пудра, която може да се вложи в различни рецепти или да се консумира със сутрешния чай или кафе.
Към тази трета категория спадат продуктите на Ancestral Superfoods, защото:
- Всички те са произведени от натурални суровини, които идват от био земеделие;
- Основата на всеки продукт е покълнали семена – процес, при който храните стават “живи” и хранителният им профил се увеличава;
- Разработени са по специална иновативна технология, която запазва всички ценни вещества от всяка една суровина;
- Алкализират тялото, поради наличието на зеленолистни растения в състава им;
- Съдържат пребиотици, пробиотици, витамини, минерали, протеини и още множество хранителни вещества.
Какво правят за тялото функционалните храни
На първо място, този тип хранителни продукти предпазват от развиването на различни дефицити.
Съвременният начин на живот предлага на телата ни твърде много стресори, с които трябва да се справяме. Ниското качество на въздуха, водата и храната, в комбинация с часовете, които прекарваме седнали, предразполагат към развиването на различни хранителни недостатъци.
В зависимост от пола, хранителните ви навици и начина на живот, може да се предразположени към различни дефицити. Вегетарианците и веганите, например, често страдат от липса на протеини, витамин В12, желязо и витамин Д. Хората, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци имат дефицит на фибри, а тези, които залагат основно на полуфабрикати обикновено нямат достатъчно пробиотици.
Всичко това води до предразположения към разностранни заболявания и здравословни проблеми, като дисбактериоза, анемия, проблеми с нервната система и сърдечно-съдовия апарат. Когато консумирате функционални храни редуцирате риска от дефицити и така се предпазвате от подобни неприятни състояния.
Този тип храни се препоръчват и при вече съществуващи здравословни проблеми, като съществена част от здравословния хранителен.
Освен това, функционалните храни имат способността да подобряват дейността на редица органи и системи.
Тези, които съдържат пробиотични щамове и пребиотици значително подобряват работата на храносмилателната система, а от там повлияват стотици телесни функции.
Тези с високо съдържание на пълен протеин подобряват дейността на опорно-двигателния апарат и са особено ценни за вегани и вегетарианци.
Тези, които даряват на тялото антиоксиданти намаляват нивата на оксидативен стрес и така забавят процесите на стареене, подобряват паметта и редуцират щетите, нанесени от свободните радикали.
Как да изберете функционална храна?
Когато се добавят отделно към хранителния режим, функционалните храни трябва да отговарят на моментните нужди на тялото ви. Ако знаете, че определен минерал или витамин е в недостиг, изберете храни, които ще ви го набавят. Ако търсите цялостна грижа и нямате конкретни оплаквания, заложете на продукт с пробиотици и антиоксиданти (повечето съвременни хора нямат достатъчно пробиотични щамове в червата си и страдат от завишени нива на свободни радикали).
Леките сезонни модификации са препоръчителни, за да може тялото да се адаптира към новите условия.