В последните години, здравословното хранене се превърна в елемент с нарастваща важност в живота ни. Докато преди десетилетие беше трудно да спазваш определен режим, било поради липсващи продукти, било поради необосновано висока цена, в наши дни е достатъчно лесно да отдадем нужното внимание на тялото си и да се погрижим за него.
Станахме все по-взискателни не само към менюто си, но и към продуктите, които ползваме. И все по-внимателно четем етикетчето със ситни букви, указващо какво съдържа даден продукт.
Не просто защото искаме да харесваме това, което виждаме в огледалото. А защото тялото е храм, в който душата ни трябва да се чувства добре.
Без съмнение, най-важно за здравословното хранене е разнообразното меню, съобразено с индивидуалното състояние на всеки организъм. А част от това здравословно хранене са фибрите.
Ето защо, днес говорим малко по-детайлно за ролята на фибрите в процесите на тялото и тяхното значение за поддържане на добър чревен баланс, оптимално тегло и добро здраве.
Какво представляват фибрите?
Фибри се наричат комплекс от (често големи) въглехидрати, които тялото не може да усвои. Откриваме ги във всички видове растителни храни – плодовете, зеленчуците, варивата, зърнените храни и др.
За разлика от другите въглехидрати, фибрите не се разграждат и абсорбират в тънките черва и не се разграждат до захарни молекули. Пътят им минава необезпокояван, а те остават несмлени, до дебелото черво.
Кои храни са богати на фибри?
Богати на фибри храни са различните зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки и варива. Това са крушите, ябълките, цитрусовите плодове, авокадото, карфиола, картофите, морковите, лешниците, кафявия ориз, овесените и пшенични трици, леща, боб, грах, булгур и др.
Храни богати на фибри и влакнини, според Dietary Guidelines for Americans 2015 – 2020, са:
Храна |
Порция |
Калории |
Фибри в гр. |
Зърнени храни, готови за консумация |
½–3/4 чаша |
60–81 |
9.1–14.3 |
Нахут, консервиран |
1/2 чаша |
176 |
8.1 |
Леща, сготвена |
1/2 чаша |
115 |
7.8 |
Пинто боб, сготвен |
1/2 чаша |
122 |
7.7 |
Черен боб, сготвен |
½ чаша |
114 |
7.5 |
Маслен боб, сготвен |
1/2 чаша |
108 |
6.6 |
Бял боб, сготвен |
½ чаша |
149 |
6.3 |
Червен боб |
1/2 чаша |
112 |
5.7 |
Пшенични трици в готова зърнена закуска |
3/4 чаша |
90–98 |
4.9–5.5 |
Круша |
1 плод |
101 |
5.5 |
Печен, консервиран обикновен боб |
1/2 чаша |
119 |
5.2 |
Авокадо |
1/2 чаша |
120 |
5.0 |
Смесени зеленчуци, сготвени |
1/2 чаша |
59 |
4.0 |
Малини |
½ чаша |
32 |
4.0 |
Къпини |
1/2 чаша |
31 |
3.8 |
Зеле, cooked |
1/2 чаша |
32 |
3.8 |
Сладък картоф, опечен без да се бели |
1 брой |
103 |
3.8 |
Пуканки |
3 чаша |
93 |
3.5 |
Бадеми |
30 гр. |
164 |
3.5 |
Пълнозърнести спагети, варени |
1/2 чаша |
87 |
3.2 |
Портокал |
1 плод |
69 |
3.1 |
Банан |
1 плод |
105 |
3.1 |
Мъфин от овесени трици |
1 брой |
178 |
3.0 |
Шам фастък, сухо печен |
30 гр. |
161 |
2.8 |
Пекан, печени с масло |
30 гр. |
203 |
2.7 |
Киноа, сготвена |
½ чаша |
111 |
2.6 |
Храни с фибри задължително трябва да присъстват на нашата трапеза и активно да участват в менюто ни не само, за да бъдем във форма и да се чувстваме добре, а и за да сме здрави.
Организмът на една жена е добре да приема около 25 грама фибри на ден, а на един мъж – около 38-40 гр.
Какви са видовете фибри?
Има много видове фибри, открити в растителните храни, които ядем, и те са предимно въглехидрати.
Включват водоразтворими вещества като пектин и смола, намиращи се в растителните клетки, както и неразтворими във водата влакна като целулоза, която е компонент от растителните клетъчни стени.
Иначе казано – фибрите или влакнините се разделят на два основни вида:
Разтворими фибри
Това са тези фибри, които се разтварят във вода. Те спомагат за понижаване нивата на глюкозата, за поддържане на здравословни нива на холестерола в кръвта и др. Източник на фибри от разтворим вид в менюто могат да бъдат овесените ядки, бобът, лещата, ябълките, боровинките, авокадото и целината.
Неразтворими фибри
Това са тези фибри, които не могат да се разтворят във вода. Неразтворимите фибри спомагат храната да се движи правилно през храносмилателната система. Натурални храни с неразтворими фибри са например пшеницата, пълнозърнестият хляб, пълнозърнестият кус кус, кафявият ориз, морковите, краставиците, доматите, семената, ядките и царевицата.
Какви са ползите от приема на храни, богати на фибри?
Ползите от фибрите за тялото можем да разделим на няколко големи групи, а именно:
Фибри за отслабване
Една от най-изявените ползи от консумацията на храни, богати на фибри, е техния ефект, спомагащ отслабването и поддържането на здравословно тегло.
Консумацията на плодове, зеленчуци, салати, зеленчукови супи и подобни, позволява на организма по-голям прием на въпросната храна. Това засилва чувството за ситост, благодарение на богатството на фибри, но същевременно в тялото се внася много ниско количество калории.
Ефектът: не сте гладни и отслабвате!
Примайте фибрите с цели храни
Също е важно да се знае, че от психологическа гледна точка, далеч по засищащо действа, ако сдъвчете плод или зеленчук в твърдо състояние, отколкото, ако го консумирате под формата на сок.
Редица изследвания оповестяват резултатите, че при закуска със сурови и зърнени храни, хората, които спазват диета, губят по-лесно излишните килограми, отколкото ако не закусват или ако закусват друга храна.
В резултат, консумацията на зърнени култури, най-вече богатите на фибри, спомагат за загубата на излишно тегло.
Особено полезни фибри за отслабване са неразтворимите, които са с ниско съдържание на калории. Влакнините в плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки помагат за поддържането на фигурата, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, запек и др.
Храна, богата на фибри, трябва да бъде в нашето здравословно меню, а не напълно да измества всички други видове храни. Според научни изследвания, консумацията на фибри трябва да се съпровожда с обилен прием на течности, както и да е разпределена равномерно през деня.
Здравословен ефект
В крайна сметка, убедени сме, че храненето не е самоцел. То средство да се чувстваме добре, да сме здрави и да можем да отделим нужното внимание както на себе си, така и на хората, които обичаме, да отделим време за доброправене и за самоусъвършенстване.
Често, в напрегнатото ежедневие не ни остава време за здравословно хапване, а просто сме принудени да „мушнем нещо набързо“ или пък сме забравили да си купим плодове и зеленчуци, а вече всичко е затворено.
Когато в ежедневното ни меню не присъства достатъчно количество фибри, е препоръчително да се включат в храненето фибри под формата на специална храна или хранителна добавка, която е лесна за приемане.
За щастие, на пазара съществуват много алтернативи за здравословна закуска с фибри, които не правят компромис с качеството, а същевременно ви спестяват време за организация и подготовка на менюто.
Култура на хранене и здравословен начин на живот
Разнообразното меню и включването в него на храни, богати на фибри, са най-важната предпоставка за един пълноценен и здрав живот.
Винаги можем да изядем една ябълка, един морков или един банан – все храни богати на растителни фибри. Разбира се, овесени ядки, ленено семе, зърнени храни, пълнозърнести храни, всякакви зеленчуци и плодове е нужно да бъдат включени в ежедневното меню, а на база на познания за тях, да се изгради собствената култура на хранене.
Храните, богати на фибри, са напълно достатъчни не само за една перфектно работеща храносмилателна система, а и за цялостен баланс на веществата в организма. Познанието за структурата на растенията, различните елементи и минерали, които се намират в тях, е важно, за да можем да изградим природосъобразен начин на хранене.
Здравословни ползи от приема на фибри
Фибрите спомагат да поддържаме храносмилателната си система в добро състояние.
Те редуцират натрупването на отпадъчни вещества в дебелото черво и стимулират по-бързото придвижване на храните през храносмилателния тракт. Това спомага за предотвратяване на констипация, редуцира образуването на газове и за улеснява редовното изхождане.
Напоследък има доста доказателства и за това, че фибрите могат да помогнат за намаляване на риска от някои много по-сериозни заболявания, като например:
- Рак на червата;
- Сърдечно-съдови заболявания;
- Инсулт;
- Диабет тип 2 и др.
Може би неведнъж сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Това важи с пълна сила при консумацията на фибри – сутрин те задвижват метаболизма, балансират нивата на кръвната захар, ускоряват изчистването на токсините и дават отличен старт на деня.
Една добра закуска с фибри може да включва овесени ядки, сурови и сушени плодове, активирани семена и ядки, съдържащи незаменими мастни киселини. Те не само ще се отразят благотворно на цялостното ви здравословно състояние, но ще спомогнат постигане на желаните килограми в дългосрочен план чрез подобряване функцията на стомашно-чревния тракт.
Как да увеличим приема на фибри?
Можете безпроблемно да увеличите дневния си прием на фибри като направите няколко малки промени:
- Яжте плодовете и зеленчуците с корите, защото в тях се съдържат много фибри.
- Добавете боб, леща или грах към салати, супи и гарнитури.
- Заменете белия хляб и тестените изделия с пълнозърнестите им версии.
- Яжте по 2-3 плода и още толкова зеленчука на ден.
Ако не можете да осигурите този прием на дневна база, можете да се доверите на различни суперхрани в нашия каталог, включително Aurora, Oracle, Druidess и Chieftain. Те съдържат отлично количество фибри от покълнали и ферментирали семена, както и множество хранителни вещества, които имат допълнителен пробиотичен и имуностимулиращ ефект.
Защото вярваме, че да бъдем здрави не бива да е трудно. Напротив – трябва да бъде най-лесната промяна по пътя към най-добрата наша версия!