Алманах, Познание

Как да изградим добри хранителни навици на децата

Как да изградим добри хранителни навици на децата

За нито един съвременен родител не е тайна, че голяма част от хранителната индустрия таргетира директно най-малките. Замислете се колко нискокачествени продукти има на пазара, които са направени, така че да са привлекателни за деца. Сега се замислете къде са разположени тези продукти в магазина – на нивото на очите на всяко дете. Въпреки че не можем да се борим с гиганти в хранителната индустрия, има начини да изградим здравословни хранителни навици у потомците си от най-ранна възраст. 

В този материал няма да говорим за най-добрия хранителен режим. Дали да давате на децата си месо и млечни продукти, глутен, яйца и захар – оставяме на вас. Тук по-скоро ще обърнем внимание за това как да изградим правилно отношение на децата към храненето, за да могат с възрастта да вземат разумни решения в този важен аспект от живота си. 

Съветите в тази статия са подходящи за деца, които вече са преминали периода на захранване с твърди храни и все още нямат стабилни хранителни навици. Не всичко ще проработи за вашето дете. Ако вашето дете е злоядо или изпитва чест глад, препоръчваме ви да се посъветвате със специалист. 

Хранете се заедно поне един път на ден 

Храненето не е просто начин да си набавяме нутриенти. То е момент на социализация и възможност да прекараме време със семейството си. Подарявайте на детето си поне едно общо хранене за деня. В това време изключете телевизора, оставете телефона си и общувайте заедно. Така не просто ще дадете на детето си качествено внимание, но и то ще има възможност да усети кога наистина е сито. 

Когато вниманието е отвлечено от филм, игра или друго занимание, и междувременно се храним, има голям риск да преядем. Този навик за прекаляване с храната се изгражда много лесно в най-малките и след това е изключително труден за отказване. 

В този ред на мисли – когато детето ви каже, че е сито или не иска повече, доверете му се. Здравият организъм има механизми да разпознава ситост. Когато ги прескачаме и продължаваме да ядем, създаваме предпоставка за здравословни проблеми.

Предлагайте на децата пъстри храни 

Психологията на храненето започва много преди да опитаме първата хапка от ястието. Цветовете, вкусовете и ароматите на храната също са част от преживяването. Те могат да направят една обикновена вечеря не просто забавна и интересна, но и много питателна. 

От една страна, пъстрите храни грабват вниманието и детето е по-склонно да опитва нови продукти. От друга, колкото по-разнообразно е менюто, толкова повече хранителни вещества ще предлага. Ако детето отказва да яде определена храна, не го насилвайте, колкото и да е полезна. Всички имаме поне един неприятен спомен от нещо, което на теория е било много вкусно и важно за нас, но не го обичаме дори като възрастни, защото някой ни е карал да го ядем. Вместо това, предложете въпросната храна на детето под няколко форми или в различни ястия. Ако то все пак отказва да я яде, приемете ситуацията. Има твърде много опции за здравословни, питателни храни, за да се впрягаме за една конкретна. 

Пазарувайте и гответе заедно 

Много от децата около петата си година проявяват жив интерес към готвенето. Това е перфектна възможност да говорите с детето си за полезните храни, как се приготвят те, от къде идват, как стигат до магазина и всички други подробности по темата. 

Колкото повече информация (под формата на игра) давате на най-малките, толкова повече положително отношение ще развият те към храната. Децата, които са свикнали да виждат домашно приготвена храна, трудно биха избрали нещо друго. Пък и когато сами готвите, знаете точно какво има в ястието и не се притеснявате, че правите компромис с детското здраве. 

Оставяйте децата сами да приготвят някои по-лесни рецепти. Закуската например е перфектна възможност да назначите малкия готвач за шефа в кухнята. Използвайте това първо хранене за деня, за да набавите на детето си (а и на вас) важни нутриенти за целия ден. Смути или пудинг с Oracle е чудесен старт за малките, които имат нужда от повече фокус и концентрация. 

Не отказвайте всяко лакомство

Има моменти, в които детето неистово иска да опита вафла или шоколад, чипс или снакс, който избягвате да му давате. В зависимост от възрастта, имате няколко стратегии в такава ситуация. Най-малките можете да пренасочите към друго по-здравословно лакомство. 

По-големите и осъзнати деца ще продължават да настояват. Вместо да им отказвате и да ги настървявате още повече, дайте им малко парченце и им обяснете какво прави тази храна с тялото им. Предложете им да приготвите по-добра алтернатива заедно у дома. Запазете спокойствие и водете диалог с детето. Важно е то да чувства, че има контрол над решенията, които взема. Водете го в разговора, но не му се налагайте. Дайте му време да осмисли информацията. Ще се изненадате колко бързо децата вземат добри решения, когато говорим с тях спокойно и разумно.

Учениците и големите деца, които прекарват повече време извън дома не можем да контролираме напълно. Имайте доверие, че детето ви ще избере правилната храна, когато не е вкъщи. В тази възраст е по-важно да изградите добра комуникация и доверие, така че детето да иска да споделя с вас. 

Личният пример

Както виждате, всички съвети тук изискват вашето активно участие. Това е така, защото децата учат през пример, а не през думи. Иначе казано, ако искате детето ви да има добри хранителни навици, развийте такива у себе си. Ако сега поемате на това пътешествие към здравословното хранене, не бъдете перфекционисти. Давайте си възможност да грешите и се връщайте отново и отново към добрите избори.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *