Алманах, Заветът на мъдреците

Христо Стоянов: Вземете най-доброто от света и го адаптирайте към себе си

Христо Стоянов: Вземете най-доброто от света и го адаптирайте към себе си

Христо Стоянов е автор и създател на платформата lifehack.bg и на общността MasterHack. Той впечатляваа с ясната идея за проекта си и привлича в платформата автори и последователи, които дават и взимат щедро хакове и вдъхновение за по-смислен и щастлив живот.

Мисля, че без наличието на смисъл няма как да има щастие.

В щастливите моменти има едно нещо, което винаги се повтаря, а това е именно наличието на смисъл. вземам най-доброто от различните успели и неуспели личности, и да го адаптирам. Заради трудностите, е добре, че има все повече общостти, които обръщат внимание и на духовната част от битието ни”, казва той.

Разговорът води Мая Цанева

LifeHack.bg се концентира върху личностното развитие и възможностите ни да създаваме допълнителна стойност за света около нас. Как се промени LifeHack.bg през последната година, така че да отговори на новите предизвикателства, които ни обърнаха навътре към нас?

Опитахме се да променим посланията и да адаптираме съдържанието си, спрямо нуждата на нашите читатели от повече разбиране и емпатия в тази ситуация. Това е нещото, което можехме и знаехме как да направим, за да отговорим на предизвикателствата, които ни се случиха на всички.

Много от нас започнахме да изпитваме затруднения, да губим работа, близки, да фалират бизнеси… Някак си не беше логично, а дори и прилично да говорим за успех, печалби, богатство и за останалите познати клишета.

Трябваше да започнем да говорим за това как да се справим с трудностите, тъй като на всички започнаха да ни се случват такива.

За целта създадохме няколко специални материала по темата, направихме тематичен хъб с ресурси, които да помогнат на нашите читатели. Направихме това, което можем най-добре.

Разбира се, най-тежкият дефицит логично беше вътрешната мотивация и нуждата от духовна подкрепа. А къде да я намерим – във Фейсбук ли? На някои хора това може и да им звучи клиширано, но липсата на тези неща става все по осезаема и с все по-тежки последици за обществото като цяло. Не знам дали машините ще подчинят хората, но ние, хората, все повече започваме приличаме на машини. Или не става въпрос точно за машини, а за това, че бездушните хора ще управляват онези, които все още имат останали сърце и душа. Дано не съм прав…

На страниците на Вашата платформа често намираме себе си в хората, подходите, ситуациите, които са ни познати, или се разпознаваме. Доколко е полезно и важно да следваме определени lifehack-ове и доколко да се доверяваме на собственото си усещане, логика?

Според мен двете неща винаги трбява да се миксират. Не можете да направите вкусен шейк, ако сложите само мляко. Трябва да добавите и банан, за да се получат нещата. Така е и с хаковете, и с вътрешното ни усещане. Знаете, нещата в живота са двоични.

Няма да стигнем далеч, ако само търсим и прилагаме някакви хакове, трикове и т.н. Няма да постигнем и потенциала си, и ако само слушаме себе си, без да сме отворени към света, към другите и без да се възползваме от опита, инструментите, ресурсите и идеите на тези, които са се справили с проблемите или целите, които ние имаме в момента.

Затова, ако ме питате за препоръка – вземете най-доброто от света и го адаптирайте към себе си, към собственото си усещане, емоции, навици и биохимия. Подобрявайте се, не се променяйте.

И нещо много важно: внимателно подбирайте информацията си!

Вие как се променихте през последната година и как се справяте с т.нар. „ново нормално“? Какво Ви  предизвика най-силно и какво Ви дава сили най-много?

За мен много неща не се промениха в чисто ежедневен план. И преди работех от вкъщи. Чисто като рутина нещата си останаха почти същите. Затова и не ми е особено трудно да се “справям” с новото нормално. За домошар и интроверт като мен това не е чак такъв проблем.

Разбира се, както за всички и за мен се появиха нови предизвикателства – да запазим бизнеса, да отговорим на нуждите на нашите читатели, да се опитаме да дадем още повече полезност в океана от безполезна информация.

Въпросът, който се появи като последствие, беше дали да се свием и да пестим, или да инвестираме и да растем заедно с нашата общност.

Не съм мислил дълго, отговорът е очевиден – досега винаги съм избирал растежа и инвестицията в нашето Мастърхак общество.

В личен план имаше предизвикателства, особено когато и майка ми, и баща ми, и брат ми ги удари вируса в един и същ момент. Беше ми доста притеснено. За щастие всичко мина. Сега очаквам новите предизвикателства, с които да се “сбием”.

Темата за щастието и удовлетвореността става все по-актуална. Кои са Вашите лични хакове за щастие?

Има един хак, който още преди няколко десетилетия е формулиран от Виктор Франкъл, вследствие от престоя му в концентрационните лагери – а именно намирането на смисъл в това, което правиш. Намирането на смисъл да живееш. Мисля, че без наличието на смисъл няма как да има щастие.

Работил съм доста неща, правил съм много неща и мога много добре да направя разликата в това кога съм бил щастлив и кога – не. В щастливите моменти има едно нещо, което винаги се повтаря, а това е именно наличието на смисъл.

Затова и вярвам, че няма мързеливи хора. Има хора, които все още не са намерили онова, заради което да станат от дивана. След доста години успях да се преборя за извоюването на това да правя нещата, в които намирам смисъл. Затова и никога не се чувствам изморен, независимо, че някои ме слагат в графата “работохолик”.

Всъщност, на мен ми доставя удоволствие и дори, когато уж почивам, обичам да правя същото, което върша и ,когато работя.

Това, разбира се, е едната страна на нещата. От другата са любовта и децата…Това са двете половини от едно завършено цяло.

Много хора, преживели Ковид-19, се срещат с нови или с непознати за тях психологически и здравни предизвикателства. Според Вас какви са стъпките за преодоляването на тези проблеми, за възвръщане на сила за живот, ако можеш да съотнесеш ситуацията към познати на Вас?

Тук ще се наложи малко да спекулирам, тъй като самият аз все още не съм се сблъсквал с вируса. Тепърва предстои.

Но от това, което виждам при мои близки, приятели и познати, нещата са доста шарени. Едни го минават на майтап и гледат на него като на шега, при други нещата определено са сериозни, но след това забравят какво са преживели, че са били “на косъм”. Трети оценяват всичко много добре и си вземат поука, като започват да ценят неща, които преди това са пренебрегвали.

Може би, ако човек е от третия тип, тогава е осъзнат за нуждата от външна помощ, дори и това да е само информация.

Претенциозно би било от моя страна да давам подобни съвети, но, ако аз бях в такава ситуация, определено бих преосмислил и променил доста неща. Всъщност, въпросът е защо не го направя още сега, а трябва да чакам, както правим повечето хора…?

Христо Стоянов: Вземете най-доброто от света и го адаптирайте към себе си

Каква е връзката между успешната личностна и бизнес трансформация? Кои са най-ярките примери за такава трансформация, в които Вие вярвате?

Наблюдавайки успешните личности, а съдейки по моя скромен опит на най-обикновен човек, мисля, че връзката между успешната личност и бизнес трансформацията се дължи на 3 основни неща: визията (отпечатъка, уникалния ти механизъм), постоянството (смисълът за теб) и умението да отлагаш удоволствието за по-късно.

Примери не бих искал да давам.

Не подражавам на никой. Нямам и идоли. Това, което правя, е да вземам най-доброто от различните успели и неуспели личности, и да го адаптирам спрямо себе си и това, което правя.

Каква е ролята на храненето, съня, спорта във формулата за личен успех?

Чувал съм, че била голяма 🙂. Шегата настрана, винаги, когато съм обръщал повече внимание на храненето, съня и спорта, съм получавал по-добри резултати и съм се чувствал по-добре. Няма да направя откритие като кажа, че физиологията влияе страшно много на мисленето и на продуктивността. Затова и гледам да ѝ обръщам внимание, но не се вманиачавам.

За мен ползата от спорта, храненето и съня е повече ментална, отколкото желание да изглеждам по определен начин. Все пак трябва да бъдем и реалисти.

Вие как се храните и се грижите за себе си?

Признавам, че не правя кой знае какво. Опитвам се да се движа през деня за по час – два, тъй като работата ми е на стол и заседяването прави не само тялото лениво, но и мозъка. Добавката на повече кислород и движение на кръвта оправя нещата през деня.

Ако трябва да съм по-конкретен, 3 пъти в седмицата отскачам до залата до вкъщи и скачам на въже, малко на боксовата круша. Да ви призная, не обичам фитнеса – за мен това е най-скучният спорт на планетата и предпочитам да се предизвиквам по друг начин.

Що се отнася до храната, не се ограничавам особено във вида храни, но гледам да се ограничавам в калориите. Опитвам се да ям по-малко, отколкото горя или поне да е равно. Това е простичък физичен принцип, който винаги работи.

Приемам и добавки, най-вече цинк, магнезий. А напоследък заради вируса и кварцетин, витамин Д и Б комплекс. Злоупотребявам с киселото мляко, обичам сладко и това е проблем.

С кафето също много се обичаме, макар и тялото ми да не е особено щастливо от това. Не съм кулинар не обичам да готвя и предпочитам удобните храни, които не изискват кой знае какво приготвяне и грижа.

MasterHack клубът обединява хора, които търсят и споделят пътя към личностния комфорт, успех, бизнес хоризонти. Какви ценности ги събират?

Благодаря за този въпрос! Клубът събира много интересни хора. И то хора, с които винаги съм искал да общувам точно заради техните ценности. А те са с желание за постоянно развитие, не само за бизнес, но и като мислене, като начин на живот. Това са хора, които имат много сериозно критично мислене, високи стандарти и изискват много.

Не можеш да ги заблудиш или да им обещаваш каквото и да е, без да имаш покритие. Веднага ще те хванат. Това са начетени хора, които оценяват труда ти, хора, които търсят нови по-ефективни механизми за учене и за достъп до най-добрата информация, хора, които осъзнават, че няма пряк път към нещата, които си струва да се постигнеш.

Но не мислете, че е лесно. Това са хора, които изискват много и бързо се отегчават, но удовлетворението, че точно те харесват и подкрепят това, което правиш е голям комплимент. Събирането на такива личности на едно място е едно от най-големите ми постижения. Гордея се с тях!

Ancestral Superfoods също развива общност от хора, които почитат традициите на здравословната и добра храна, на живота, който се води от принципите на личното и общностното добро. Според Вас доколко последните събития ускориха увеличаването на общностите, които търсят пътя към личното щастие и благоденствие?

Следя общостта, която сте създали и определено виждам хора със същите ценности, които и ние изповядваме. Дори благородно ви завиждам, че освен на страхотната храна, наблягате и на духовното. Определено има какво да научим от Ancestral Superfoods в много отношения!

Що се отнася до общностите, неслучайно споменах духовното. Според мен заради последните събития се появиха повече такива, които са фокусирани върху материалното – бизнеса, продажбите, маркетинга и т.н. Това, разбира се, е нормално. Когато се чудиш как да спасиш и малкото, което си съградил, не ти е особено духовно. Това, за съжаление, създава порочен кръг, който ще има и последствия. И заради трудностите, е добре, че има все повече общостти, които обръщат внимание и на духовната част от битието ни.

Ancestral Superfoods почита наследството ни като храни и начин на живот и го превръща в храни на бъдещето. Кои са трите храни на предците ни, които бихте превърнал в храни на бъдещето?

Това е изключително интересен въпрос! Преди да отговоря бих искал да уточня, че не съм нито веган, нито вегетарианец. За мен храната е индивидуален избор и никой не би следвало да съди друг за него. Та трите вида храни, на които бих заложил като храни на бъдещето са:

  1. Алтернативни протеини – 3D принтирано месо
  2. Концентрирана, персонализирана храна на прах като част от ежедневието и медицината (храна с рецепта)
  3. Всичко, в което има фибри – знаете, че червата са нашия втори мозък.
author-avatar

За Мая Цанева

Мая Цанева е създател на онлайн съдържание, блогър и журналист на свободна практика. Специализира в съдържание и комуникации по темите предприемачество, иновации и родителство. Съосновател на Сдружение „Безопасни детски площадки“. Пооддържа блога www.mayatsaneva.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *