Алманах, Познание

Каква е разликата между имуностимулатори и имуномодулатори?

Каква е разликата между имуностимулатори и имуномодулатори?

В активния сезон на гриповете, настинките и вирусите задължително започва да се говори за подсилване на организма и засилване на имунната система. В резултат, много хора правят грешката да използват силни имуностимуланти превантивно, а резултатите невинаги са благоприятни за общото здраве. 

Основна роля в информирания избор играе разграничаването на имуномодулатори и имуностимулатори, както и познаването на ситуациите, в които се препоръчва приемът на двете групи вещества. Ето защо, по-долу говорим за принципа на работа на имунната система и за правилните начини, по които можем да я подкрепим без да поставяме здравето си в риск.

Как работи имунната система: основни принципи

Имунната система представлява съвместната функция на множество клетки, тъкани и органи в тялото, чиято цел е ефективната защитата на организма срещу инфекции. Основната функция на имунната система е да разпознава и защитава тялото от външни дразнители – предимно болестотворни микроорганизми като бактерии, вируси, паразити и гъбички.

Ключова роля в този процес играят белите кръвни клетки, които съставляват около 1% от кръвта в човешкото тяло и се наричат още левкоцити. Образуването на бели кръвни клетки се случва в меките тъкани вътре в костите, или в така наречения костен мозък. 

Има пет различни вида бели кръвни клетки. Систематизирани в кратък вид от материал на Cleveland Clinic, те могат да бъдат описани по следния начин:

 • Неутрофилите помагат за защитата на тялото ви от инфекции, като директно убиват бактерии, гъбички и чужди остатъци.
 • Лимфоцитите се състоят от Т-клетки, естествени клетки-убийци и В-клетки за защита срещу вирусни инфекции. Те произвеждат протеини, подпомагат тялото в борбата с инфекцията (антитела).
 • Еозинофилите идентифицират и унищожават паразити и ракови клетки и подпомагат базофилите при алергичен отговор.
 • Базофилите произвеждат алергична реакция като кашлица, кихане или хрема.
 • Моноцитите защитават организма се от инфекция, като почистват увредените клетки.

Цялата тази защитна система работи благодарение на органите и тъканите на имунната система – костен мозък, далак, тимус, сливици, лигавици и кожа.

В първата фаза, В-лимфоцитите действат като военна разузнавателна система на тялото. Те намират нашествениците и изпращат защити (антитела), за да блокират атаката.

След това, Т-клетките действат като войници. Те се насочват към антигените с вече прикрепени сигнални антитела и унищожават нашествениците, които разузнавателната система е открила.

Правилната работа на така изградената система е ключов фактор при справянето с патогени. При отслабена имунна система, тялото е неспособно да се справи с вредните микроорганизми и настъпва болестен процес. 

Но не по-малък проблем може да възникне тогава, когато имунната система е прекалено стимулирана без реално да съществува външна заплаха. Тогава е възможно имунните клетки да започнат да нападат собствения ви организъм и да таргетират различни органи и тъкани като заплаха за здравето. Именно това представляват така наречените автоимунни заболявания – състояния, в които имунната система напада и унищожава собствените ви здрави клетки, тъкани или органи. 

Тук отново стигаме до важната тема за използването на различни видове имуностимулатори, което може да доведе до неприятни последствия тогава, когато се предприема безразборно или неинформирано. 

Каква е разликата между имуностимулатори и имуномодулатори?

Какво е имуностимулатор и каква функцията му?

Имуностимулаторите представляват вещества, които стимулират работата на имунната система чрез повишаване на активността на някой от нейните компоненти. Според принципа си на действие, те могат да бъдат разделени на два основни вида, а именно:

 • Специфични имуностимуланти са тези, които провокират имунен отговор към специфичен антиген. Типичен пример за това са ваксините.
 • Неспецифичните имуностимуланти действат независимо от антигенната специфичност и се използват при имунодефицит и хронични инфекции.

В повечето държави с напреднала система за здравна грижа, имуностимулантите под формата на лекарства са позволени за прием само по лекарско предписание. Междувременно, естествени имуностимуланти под формата на билки и храни се приемат единствено като част от функционалната диета, без умишлен свръх-прием на имуностимулиращи нутриенти. 

Кога се използват имуностимулатори?

Приемът на вещества с общо стимулиращо действие върху имунната система се препоръчва единствено в начална или остра фаза на инфекция. Тогава организмът има нужда от повишаване скоростта и ефективността на имунния отговор срещу конкретен причинител – бил той бактерия, вирус или гъбична инфекция. В този сценарий, един добър имуностимулант може да намали продължителността на заболяването и значително да ограничи риска от развитие на сериозни усложнения.

За целта могат да се използват както фармацевтични продукти, така и природни продукти и храни-имуностимулатори. Такива са цитрусите, богати на витамин C, както и продукти като ехинацея, черен бъз, джинджифил, шипка и др. 

Кои са най-силните естествени имуностимулатори?

Редица проучвания в лабораторна среда потвърждават имуностимулиращото действие на следните хранителни елементи и вещества:

 • Витамин C силен антиоксидант, който подобрява броя и качеството на белите кръвни клетки. Набавя се естествено от портокали, киви, лимон, грейпфрут, ягоди, домати, кръстоцветни зеленчуци, шипки и др.
 • Витамини от групата B – вещества-коензими, които стимулират производството на Т клетки и бели кръвни клетки. Откриват се в зелени листни зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, грах, нахут, боб и др.
 • Цинк – минерал с важна роля в производството на имунни клетки и ограничаване размножаването на болестотворните микроорганизми. Може да се приема с храни като бобови растения, ядки, стриди, омари, пълнозърнести храни и млечни продукти.
 • Бета-глюкани – разтворими фибри, които подобряват фукнцията на вродените имунни клетки в тялото и подкрепят цялата храносмилателна система. Съдържат се естествено в зърнени култури като ечемик, овес и ръж, както и в гъби, морски водорасли и някои видове мая.
 • Селен – минерал-антиоксидант, който доказано подобрява съпротивителните сили на организма. Високо съдържание на селен има най-вече в бразилските орехи, конопеното семе и морските дарове, но може да се приема също и като добавка.
 • И други вещества като полизахариди, полифеноли, флавоноиди и дори някои видове въглехидрати като гликоген и инулин.

Каква е разликата между имуностимулатори и имуномодулатори?

В каталога на Ancestral Superfoods ще откриете два продукта с ефективно имуностимулиращо действие.

Orenda е течен еликсир за засилване на имунитета, базиран на диворастящи билки, плодове, активирани семена и лечебни гъби кордицепс. Формулата му е 100% натурална и създадена да предоставя на тялото защита срещу механични, биологични и химични дразнители, провокиращи остри и хронични възпаления.

Ancient Defence е функционален имуностимулиращ чай с 9 билки за силен имунитет и подкрепа на тялото в борбата с вируси, бактерии, свободни радикали и токсини. Той съдържа ехинацея, черен бъз, шипка, джинджифил и лимонена трева, които подобряват както имунната функция, така и работата на дихателната система.

Какво е имуномодулатор и как действа?

За разлика от един ефективен имуностимулатор, един имуномодулатор не предизвиква директна стимулация на имунната система. Ако стимулацията е свързана с увеличаване силата на имунния отговор, то модулацията има по-скоро балансираща роля.

Обяснено накратко, веществата имуномодулатори променят отговора на имунната система чрез увеличаване (стимулиране) или намаляване (супресиране) на производството на серумни антитела. 

Обяснен от д-р Соня Нодланд – магистър по клетъчна и молекулярна биология и доктор по имунология от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ – процесът изглежда така:

Първият път, в който тялото ви се срещне с даден патоген, имунната система реагира по бърз и неспецифичен начин чрез своята вродена имунна функция. Симптомите, свързани с този отговор – неща като болка и подуване – са резултат от възпалителния отговор на тялото.

Това е последвано от по-бавна, специфична реакция към патогена, изпълнявана от адаптивната страна на имунната система. Адаптивната имунна система е част от имунната система, която има дългосрочна памет и възпира много патогени от това да ни заразяват повече от веднъж.

Имуномодулиращите молекули, някои от които могат да се консумират чрез диетата, могат да помогнат на тялото да се защити срещу патогени чрез коригиране на нормалния имунен отговор. Така организмът реагира по-ефективно, когато патогенът е открит.

Или иначе казано – имуномодулаторите подсилват капацитета за адаптация на имунната система към дразнителите. За разлика от стимулантите, те действат системно и дългосрочно, а приемът им не е задължително обвързан с настояща инфекция. 

Ако стимулантите са в ролята на спринтьорите, то имуномодулаторите са маратонците. Те осигуряват както по-добър адаптивен имунитет, така и издръжливост, тонус и енергия. 

Кога и защо се приемат имуномодулатори?

Имуномодулаторите са отлично решение за тези, които разглеждат превенцията като една от най-добрите форми на лечение. Те не подготвят тялото за борба с конкретен дразнител, а го правят по-силно в дорбата с всички потенциални заплахи, идващи отвътре и отвън. 

През последните години, учените фокусират вниманието си върху приема на имуномодулатори при автоимунни заболявания. Причината е проста – регулирането на имунния отговор може да облекчи или дори изцяло да премахне авто-атаката на тялото към самото себе си. Така процесът по имуномодулация се оказва ключов в адресирането на състояния като алергии, тиреоидит на Хашимото, глутенова ентеропатия, болест на Крон, миозити и т.н. Усилено се изследва използването на имуномодулатори при рак, като немалко изследвания показват обещаващи резултати. 

Разбира се, специализираният прием на имуномодулатори за деца и възрастни задължително трябва да бъде консултиран с доктор-имунолог. Това важи с особена сила в случаите на диагностицирано заболяване на имунната система. Когато такова заболяване не е налице, обогатяването на диетата с природни имуномодулатори и адаптогени може да изиграе само положителна роля в механизмите, чрез които тялото реагира на заплахи. 

Как можем да си набавим естествени имуномодулатори с диетата?

Подобно на имуностимулаторите, имуномодулиращите вещества далеч не са запазена марка на фармацевтичната индустрия. Макар и да има най-различни антиалергични лекарства и синтетични имуномодулатори с бактериални култури, природата все още ни предлага разнообразие от алтернативи, които можем да консумираме като част от функционалната диета. 

Някои от най-силните природни имуномодулатори, които можем да си набавим чрез храната са например:

 • Куркумин – една от основните активни съставки във куркумата със силни имуномодулиращи, антиоксидантни, противовъзпалителни и антитуморни свойства. Освен в куркумата се открива естествено в джинджифила и кърито.
 • Ресвератрол – вид естествен полифенол с антиоксидантно, противовъзпалително и ускоряващо оздравителните процеси действие. Можете да си го набавяте с продукти като боровинки, малини, черници, фъстъци, грозде и стафиди.
 • Генистеин – полифенолен изофлавон с фунцкия на антиоксидант и имуномодулатор. Той принадлежи към групата на флавоноидите и обикновено се среща в соевите зърна, соевото веган мляко и всички соеви заместители на месото.
 • Витамин D – доказан имуномодулатор, който регулира имунните функции в на тялото. Набавя се чрез излагане на естествена слънчева светлина и от продукти като сьомга, риба тон, сардини, яйчни жълтъци, гъби и специализирани хранителни добавки.
 • Някои видове алкалоиди, които регулират имунния отговор и действат като естествени имуномодулатори за възрастни. Такива съединения са кофеин, теофилин и томатин, които откриване съответно в кафето, какаото, зеления чай и доматите.
 • Кордицепин широко изследван модулатор на имунната система с антивирусно, антибактериално и антитуморно действие. Веществото присъства натурално в кордицепса – имуномодулатор-гъби, използвани от хилядолетия в традиционната източна медицина. 

Списъкът може да продължи дълго, а в него ще открием храни и билки имуномодулатори като ашваганда, женшен, златен корен, пробиотици, пребиотици и продукти, преминали през процес на лактоферментация. 

В каталога на Ancestral Superfoods ще откриете естествен начин за модулиране на имунната система и той се нарича Tengri – универсален адаптогенен еликсир за подобряване на физическата и психическата издръжливост.

Каква е разликата между имуностимулатори и имуномодулатори?

Tengri събира 5 естествени адаптогенни растения и имуномодулатори, които нормализират биохимичното равновесие в тялото. В ролята си на модулатор, продуктът е подходящ за продължителна ежедневна употреба от здрави хора над 12 години с цел балансиране на имунната функция. 

Имуномодулатор или имуностимулатор – как да изберете?

В обобщение на гореописаната разлика между имуностимулатори и имуномодулатори, можем да извадим следното общо правило за избор на продукт:

 • Приемът на концентриран или много силен имуностимулант се препоръчва при информация за контакт със заразно болен, при първи симптоми на заболяване или в активна фаза на инфекция. Превантивният прием на препарати за подсилване на имунната система не се препоръчва без лекарско предписание. Изключение правят единствено естествените хранителни вещества, витамини и минерали, подобряващи работата на имунната система като част от балансираната диета.
 • Имуномодулаторите и адаптогените могат да се приемат дългосрочно, като се препоръчва да се придържате към естествени източници на имуномодулиращи вещества от био храни, билки, лечебни гъби, плодове и зеленчуци. Има доказана положителна взаимовръзка между имуномодулатори и автоимунни заболявания, а допълнителните ползи от адаптогените е подобряване на емоционалната устойчивост и работата на централната и периферната нервна система.

Максимално опростено, имуностимулантите имат роля в процеса на лечението, а имуномодулаторите – в процеса на превенцията. 

При здрави хора без имунни заболявания, функционалната и разнообразна диета е повече от достатъчна, за да поддържа правилната работа на системите в тялото. Ако все пак решите да приемате добавки за стимулиране или модулиране на имунния отговор, натуралните продукти винаги ще бъдат най-безопасното решение, което можете да вземете за тялото си. 

author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

1 thoughts on “Каква е разликата между имуностимулатори и имуномодулатори?

 1. Epcur каза:

  Много полезна статия! Досега не си бях давала сметка за разликите и научих много нови и полезни неща за за имуностимулатори и имуномодулатори. Определено ще мога да ги приложа нещата в ежедневието ми и очаквам да видя как ще ми се отразят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *