Закуски, Основни, Рецепти

Жива луканка във веган вариант с Oracle

Жива луканка във веган вариант с Oracle

Обичам кулинарните предизвикателства! А когато Живко от Ancestral Superfoods ме помоли да се включа с моя интересна рецепта, която да включва уникалните му продукти, нямаше как да откажа.

За да съм в крак с концепцията на продуктите на Ancestral Superfoods реших, че трябва рецептата да е само с жива храна, без термична обработка и да включва ферментирали и покълнали продукти, както и любимия ми Oracle.

Така се роди тази интересна рецепта за Жива луканка във веган вариант с Oracle. Направих я на основата на рецептата ми за веган луканка, която приготвям от години.

Необходими продукти за Жива луканка във веган вариант с Oracle:

  • 300 г сурово цвекло
  • 100 г сушени на слънце домати
  • 100 г сурово слънчогледово семе
  • 2 ч.л. рас ел ханут
  • 2 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер на едро
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • 4 с.л. Oracle
  • морска сол (нейодирана)
Жива луканка във веган вариант с Oracle

Инструкции за приготвяне на Жива луканка във веган вариант с Oracle:

1. ФЕРМЕНТАЦИЯ

Обелваме и нарязваме на малки кубчета цвеклото.

Поставяме в буркан и заливаме до горе с филтрирана вода.

Добавяме по 2.5 г сол на всеки 100 г цвекло + вода. Пример: ако използваме 300 г цвекло + 200 г вода, имаме общо 500 г маса в буркана, за която ни е необходима 12.5 г сол.

Разбъркваме добре, покриваме буркана с прозрачно фолио и оставяме за 5 до 10 дни далеч от пряка слънчева светлина. В зависимост от температурата цвеклото ще ферментира за около 5 дни, но ако е по-студено може да са необходими и 10. След ферментацията, цвеклото има приятно кисела нотка.

2. ПОКЪЛВАНЕ

В буркан или друг съд накисваме за 6 до 12 часа слънчогледа.

Изплакваме добре и отцеждаме водата. Покриваме с марля или кухненска хартия и оставяме да покълне на място без пряка слънчева светлина.

Повтаряме процедурата в рамките на 2-3 дни, докато слънчогледа покълне, което отново зависи от температурата в помещението.

3. ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИВА ЛУКАНКА

Приготвяме всички продукти – отцеденото от водата ферментирало цвекло, измитите добре покълнали слънчогледови семки и нарязаните на парченца изсушени на слънце домати.

Вземаме месомелачка и в нея смиламе всички продукти.

В сместа добавяме подправките, Oracle, сол на вкус и объркваме много добре.

Върху хартия за печене оформяме 3 луканки и изсушаваме.

4. ИЗСУШАВАНЕ НА ЛУКАНКАТА

Най-лесните варианти за сушене на веган луканките са 2:

– Във фурна на минимална температура (40 градуса), вентилатор и отворена врата. Според това колко е мокра сместа и колко суха искаме да стане луканката, отнема между 15 и 24 часа.

– В дехридратор на възможно най-ниска температура. Опитът ми показва, че между 8 и 15 часа са достатъчни.

5. СЪВЕТИ

Не изхвърляй водата от ферментиралото цвекло. Тя е много полезна, но трябва да се консумира по малко. Това е т. нар. квас от цвекло.

За най-добри резултати използвай месомелачка, за да не се разпада луканката.

За да се изсуши без напукване веган луканката, раздели сушенето на 2-3 интервала. Пример сушене за 5 часа, 5 часа почивка и т.н.

Съхранява се в хладилник, като за момента рекордът ми е 2 седмици, но вероятно може и още, просто не издържахме да чакаме повече 🙂

Изглежда трудно и дълго, но съвсем не е така, а резултатът си заслужава!

author-avatar

Прочети повече за TOni

Казвам се ТОни – приключенец по душа и любител кулинар. Откакто се помня се навъртам в кухнята и сътворявам всевъзможни ястия. И така, докато един ден не осъзнах, че растителната храна е най-добрата за мен, което отвори нови хоризонти в кухнята ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *