Рецепти, Закуски, Основни

Жива луканка във веган вариант с Oracle

Жива веган луканка с Oracle

Обичам кулинарните предизвикателства! А когато Живко от Ancestral Superfoods ме помоли да се включа с моя интересна рецепта, която да включва уникалните му продукти, нямаше как да откажа.

За да съм в крак с концепцията на продуктите на Ancestral Superfoods реших, че трябва рецептата да е само с жива храна, без термична обработка и да включва ферментирали и покълнали продукти, както и любимия ми Oracle.

Така се роди тази интересна рецепта за Жива луканка във веган вариант с Oracle. Направих я на основата на рецептата ми за веган луканка, която приготвям от години.

Необходими продукти за Жива веган луканка с Oracle

За приготвянето на рецептата са необходими следните продукти:

  • 300 г сурово червено цвекло
  • 100 г сушени на слънце домати
  • 100 г сурово слънчогледово семе
  • 2 ч.л. рас ел ханут
  • 2 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер на едро
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • 4 с.л. суперхрана на прах Oracle
  • морска сол (нейодирана)
Рецепта за домашна веган луканка

Инструкции за приготвяне на веган луканка с Oracle

Приготвянето на луканката преминава през четири различни фази, всяка от които следва няколко стъпки.

1. ФЕРМЕНТАЦИЯ

Първата задача е да ферментираме цвеклото, за да добавим допълнителен пробиотичен ефект към рецептата. Ето и как се случва това:

  1. Обелваме цвеклото и го нарязваме на малки кубчета.
  2. Поставяме кубчетата в буркан и заливаме до горе с филтрирана вода.
  3. Добавяме по 2.5 г сол на всеки 100 г цвекло и вода. Например,  ако използваме 300 г цвекло и 200 г вода, имаме общо 500 г маса в буркана, за която ни е необходима 12.5 г сол.
  4. Разбъркваме добре, покриваме буркана с прозрачно фолио и оставяме за 5 до 10 дни далеч от пряка слънчева светлина. В зависимост от температурата цвеклото ще ферментира за около 5 дни, но ако е по-студено може да са необходими и 10 дни. След ферментацията, цвеклото има приятно кисела нотка.

2. ПОКЪЛВАНЕ

Едновременно с ферментацията на червеното цвекло се заемаме и с втората жива съставка на тази вегетарианска луканка, а именно – покълналите семена.

  1. Накисваме суровите слънчогледови семена в буркан или друг съд  за 6 до 12 часа.
  2. Изплакваме семената добре и отцеждаме водата. Покриваме с марля или кухненска хартия и ги оставяме да покълнат на място без пряка слънчева светлина.
  3. Повтаряме процедурата в рамките на 2-3 дни, докато слънчогледът покълне, което отново зависи от температурата в помещението.

3. ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИВА ЛУКАНКА

След като имаме ферментиралото червено цвекло и покълналите слънчогледови семена, преминаваме към същинското приготвяне на луканката.

  1. Приготвяме всички продукти – отцеденото от водата ферментирало цвекло, измитите добре покълнали слънчогледови семки и нарязаните на парченца изсушени на слънце домати.
  2. Вземаме месомелачка и в нея смиламе всички продукти.
  3. В сместа добавяме подправките, суперхраната Oracle и сол на вкус, след което разбъркваме много добре.
  4. Върху хартия за печене оформяме 3 луканки и изсушаваме.

4. ИЗСУШАВАНЕ НА ЛУКАНКАТА

Най-лесните варианти за сушене на веган луканките са 2:

  1. Във фурна на минимална температура (40 градуса), вентилатор и отворена врата. Според това колко е мокра сместа и колко суха искаме да стане луканката, процесът отнема между 15 и 24 часа.
  2. В дехридратор на възможно най-ниска температура. Опитът ми показва, че между 8 и 15 часа са достатъчни.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ И ПРЕПОРЪКИ

А ето и няколко малки трика, от които можете да се възползвате докато приготвяте рецептата:

  1. Не изхвърляйте водата от ферментиралото цвекло. Тя е много полезна, но трябва да се консумира по малко. Това е т. нар. квас от цвекло.
  2. За най-добри резултати използвайте месомелачка, за да не се разпада луканката.
  3. За да се изсуши без напукване веган луканката, разделете сушенето на 2-3 интервала. Например, сушете за 5 часа, след което направете 5 часа почивка и т.н.
  4. Луканката се съхранява в хладилник, като за момента рекордът ми е 2 седмици, но вероятно може и още. Просто не издържахме да чакаме повече 🙂

Рецептата може да зиглежда трудна и дълга, но съвсем не е така, а резултатът си заслужава!

author-avatar

За TOni

Казвам се ТОни – приключенец по душа и любител кулинар. Откакто се помня се навъртам в кухнята и сътворявам всевъзможни ястия. И така, докато един ден не осъзнах, че растителната храна е най-добрата за мен, което отвори нови хоризонти в кухнята ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *