Обичам кулинарните предизвикателства! А когато Живко от Ancestral Superfoods ме помоли да се включа с моя интересна рецепта, която да включва уникалните му продукти, нямаше как да откажа.
За да съм в крак с концепцията на продуктите на Ancestral Superfoods реших, че трябва рецептата да е само с жива храна, без термична обработка и да включва ферментирали и покълнали продукти, както и любимия ми Oracle.
Така се роди тази интересна рецепта за Жива луканка във веган вариант с Oracle. Направих я на основата на рецептата ми за веган луканка, която приготвям от години.
Необходими продукти за Жива веган луканка с Oracle
За приготвянето на рецептата са необходими следните продукти:
- 300 г сурово червено цвекло
- 100 г сушени на слънце домати
- 100 г сурово слънчогледово семе
- 2 ч.л. рас ел ханут
- 2 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер на едро
- 1/2 ч.л. кимион
- 2 ч.л. пушен червен пипер
- 4 с.л. суперхрана на прах Oracle
- морска сол (нейодирана)
Инструкции за приготвяне на веган луканка с Oracle
Приготвянето на луканката преминава през четири различни фази, всяка от които следва няколко стъпки.
1. ФЕРМЕНТАЦИЯ
Първата задача е да ферментираме цвеклото, за да добавим допълнителен пробиотичен ефект към рецептата. Ето и как се случва това:
- Обелваме цвеклото и го нарязваме на малки кубчета.
- Поставяме кубчетата в буркан и заливаме до горе с филтрирана вода.
- Добавяме по 2.5 г сол на всеки 100 г цвекло и вода. Например, ако използваме 300 г цвекло и 200 г вода, имаме общо 500 г маса в буркана, за която ни е необходима 12.5 г сол.
- Разбъркваме добре, покриваме буркана с прозрачно фолио и оставяме за 5 до 10 дни далеч от пряка слънчева светлина. В зависимост от температурата цвеклото ще ферментира за около 5 дни, но ако е по-студено може да са необходими и 10 дни. След ферментацията, цвеклото има приятно кисела нотка.
2. ПОКЪЛВАНЕ
Едновременно с ферментацията на червеното цвекло се заемаме и с втората жива съставка на тази вегетарианска луканка, а именно – покълналите семена.
- Накисваме суровите слънчогледови семена в буркан или друг съд за 6 до 12 часа.
- Изплакваме семената добре и отцеждаме водата. Покриваме с марля или кухненска хартия и ги оставяме да покълнат на място без пряка слънчева светлина.
- Повтаряме процедурата в рамките на 2-3 дни, докато слънчогледът покълне, което отново зависи от температурата в помещението.
3. ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИВА ЛУКАНКА
След като имаме ферментиралото червено цвекло и покълналите слънчогледови семена, преминаваме към същинското приготвяне на луканката.
- Приготвяме всички продукти – отцеденото от водата ферментирало цвекло, измитите добре покълнали слънчогледови семки и нарязаните на парченца изсушени на слънце домати.
- Вземаме месомелачка и в нея смиламе всички продукти.
- В сместа добавяме подправките, суперхраната Oracle и сол на вкус, след което разбъркваме много добре.
- Върху хартия за печене оформяме 3 луканки и изсушаваме.
4. ИЗСУШАВАНЕ НА ЛУКАНКАТА
Най-лесните варианти за сушене на веган луканките са 2:
- Във фурна на минимална температура (40 градуса), вентилатор и отворена врата. Според това колко е мокра сместа и колко суха искаме да стане луканката, процесът отнема между 15 и 24 часа.
- В дехридратор на възможно най-ниска температура. Опитът ми показва, че между 8 и 15 часа са достатъчни.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ И ПРЕПОРЪКИ
А ето и няколко малки трика, от които можете да се възползвате докато приготвяте рецептата:
- Не изхвърляйте водата от ферментиралото цвекло. Тя е много полезна, но трябва да се консумира по малко. Това е т. нар. квас от цвекло.
- За най-добри резултати използвайте месомелачка, за да не се разпада луканката.
- За да се изсуши без напукване веган луканката, разделете сушенето на 2-3 интервала. Например, сушете за 5 часа, след което направете 5 часа почивка и т.н.
- Луканката се съхранява в хладилник, като за момента рекордът ми е 2 седмици, но вероятно може и още. Просто не издържахме да чакаме повече 🙂
Рецептата може да зиглежда трудна и дълга, но съвсем не е така, а резултатът си заслужава!