Обичам кулинарните предизвикателства! А когато Живко от Ancestral Superfoods ме помоли да се включа с моя интересна рецепта, която да включва уникалните му продукти, нямаше как да откажа.
За да съм в крак с концепцията на продуктите на Ancestral Superfoods реших, че трябва рецептата да е само с жива храна, без термична обработка и да включва ферментирали и покълнали продукти, както и любимия ми Oracle.
Така се роди тази интересна рецепта за Жива луканка във веган вариант с Oracle. Направих я на основата на рецептата ми за веган луканка, която приготвям от години.
Необходими продукти за Жива луканка във веган вариант с Oracle:
- 300 г сурово цвекло
- 100 г сушени на слънце домати
- 100 г сурово слънчогледово семе
- 2 ч.л. рас ел ханут
- 2 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер на едро
- 1/2 ч.л. кимион
- 2 ч.л. пушен червен пипер
- 4 с.л. Oracle
- морска сол (нейодирана)

Инструкции за приготвяне на Жива луканка във веган вариант с Oracle:
1. ФЕРМЕНТАЦИЯ
Обелваме и нарязваме на малки кубчета цвеклото.
Поставяме в буркан и заливаме до горе с филтрирана вода.
Добавяме по 2.5 г сол на всеки 100 г цвекло + вода. Пример: ако използваме 300 г цвекло + 200 г вода, имаме общо 500 г маса в буркана, за която ни е необходима 12.5 г сол.
Разбъркваме добре, покриваме буркана с прозрачно фолио и оставяме за 5 до 10 дни далеч от пряка слънчева светлина. В зависимост от температурата цвеклото ще ферментира за около 5 дни, но ако е по-студено може да са необходими и 10. След ферментацията, цвеклото има приятно кисела нотка.
2. ПОКЪЛВАНЕ
В буркан или друг съд накисваме за 6 до 12 часа слънчогледа.
Изплакваме добре и отцеждаме водата. Покриваме с марля или кухненска хартия и оставяме да покълне на място без пряка слънчева светлина.
Повтаряме процедурата в рамките на 2-3 дни, докато слънчогледа покълне, което отново зависи от температурата в помещението.
3. ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИВА ЛУКАНКА
Приготвяме всички продукти – отцеденото от водата ферментирало цвекло, измитите добре покълнали слънчогледови семки и нарязаните на парченца изсушени на слънце домати.
Вземаме месомелачка и в нея смиламе всички продукти.
В сместа добавяме подправките, Oracle, сол на вкус и объркваме много добре.
Върху хартия за печене оформяме 3 луканки и изсушаваме.
4. ИЗСУШАВАНЕ НА ЛУКАНКАТА
Най-лесните варианти за сушене на веган луканките са 2:
– Във фурна на минимална температура (40 градуса), вентилатор и отворена врата. Според това колко е мокра сместа и колко суха искаме да стане луканката, отнема между 15 и 24 часа.
– В дехридратор на възможно най-ниска температура. Опитът ми показва, че между 8 и 15 часа са достатъчни.
5. СЪВЕТИ
Не изхвърляй водата от ферментиралото цвекло. Тя е много полезна, но трябва да се консумира по малко. Това е т. нар. квас от цвекло.
За най-добри резултати използвай месомелачка, за да не се разпада луканката.
За да се изсуши без напукване веган луканката, раздели сушенето на 2-3 интервала. Пример сушене за 5 часа, 5 часа почивка и т.н.
Съхранява се в хладилник, като за момента рекордът ми е 2 седмици, но вероятно може и още, просто не издържахме да чакаме повече 🙂
Изглежда трудно и дълго, но съвсем не е така, а резултатът си заслужава!