На ръба на смъртта разбрах, че единственото нещо, което си струва, е да вършиш добри дела, казва съоснователят на храните за здраве Аncestral Superfoods и на ресторанта за ценители Soul Kitchen
Интервюто е публикувано в брой 10/2019 на Списание 8
– Ще споделиш ли своята история, как се стигна до отварянето ресторанта за ценители „Соул кичън”, а сега и до това да произвеждаш полезни суперхрани?
– Да, ще ти разкажа. Според мен е важно човек да споделя, дори и тежки моменти, защото обикновено точно те променят живота ти. Аз от 2010 г. говоря през какво съм преминал, за тиреоидита на Хашимото и за инсулта, тъй като така мога да помогна на други хора в подобни ситуации. Затова и като се върнах от чужбина, едно от първите неща, които направих, беше да създам група във фейсбук за тиреоидит на Хашимото, в която хората да обменят информация за всичко, свързано с това заболяване, което тогава бе още сравнително непознато в България.
– А ти как разбра, че имаш това заболяване?
– Страдах от наднормено тегло, падаше ми косата, често имах инфекции, депресия. Пуснаха ми изследвания и стана ясно. Започнах да се лекувам по традиционен начин, състоянието ми се подобри, според кръвните изследвания всичко беше в норма, но аз все още не се чувствах напълно добре.
– И какво направи?
– Промених начина си на хранене. Първите стъпки ми ги наложи лекарят, който ми каза „рязко трябва да смениш храната, защото имаш много висок риск от сърдечносъдов инцидент“. Аз бях около 130 килограма тогава.
– Не, не е вярно!
– Вярно е. Изобщо не се шегувам. 130. Метаболитните ми показатели бяха много зле и един показател, който е за натовареност на сърцето, с него измерват какъв е рискът да имаш съдов инцидент… Тогава започнах да спортувам. Изключих рафинираните храни, постепенно и животинските продукти. Започнах да чета за произхода на храните, как се произвеждат… и реших да се храня само с растителна храна. Беше здравословно, а и животинските продукти нямаше как да ги съвместя с духовния ми живот. За мен е много важен принципът ахимса – да не наранявам никого. Така че това беше начин да вляза в унисон с духовните ми търсения.
– Какво друго направи, за да оздравееш?
– Върнах се при корените си. По това време, някъде 2005 г., бях в Германия – работех и следвах, но не се чувствах добре, бях сам, нямах близки… Прибрах се. И моето семейство, енергията, природата на България, всичко ми действше много добре, защото тук съм роден и съм свързан с България. Така емоционалният стрес и напрежението изчезнаха малко по малко.
Реално инсултът беше нещото, което ме накара, първо, да потърся духовния си път и, второ, да се отдам на проекти, които имат много по-голям смисъл и мисия.
– А инсултът защо дойде?
– Инсултът дойде през 2013-а, защото отново попаднах в изключително силно стресираща ситуация. Бях в командировка в Австрия и дори не разбрах, че е инсулт. В болницата ми сложиха болкоуспокояващо и аз казах на лекарката: „Вече не ме боли толкова главата, може ли да си летя утре за България?“ След ядреномагнитния резонанс, който ми направиха обаче, лекарката пребледня, каза, че имам „доста голям кръвоизлив в мозъка“. Продължиха да ми вливат болкоуспокояващи, може би и други лекарства, малко ме поотпускаха, но все още това главоболие не изчезваше. Беше буквално разкъсващо. Тогава размишлявах върху доста неща – какво би могло да се случи и какво да направя с живота си, ако оздравея. Казах си, че ако наистина премина през това нещо, ще правя само неща, които са от полза за хората, и ще бъда пример за близките си и за околните. Така започнаха духовните ми търсения. Доста интензивно четях за йога, за различни духовни практики. Един ден случайно отидох на медитация тук, в „Палюл център“, запознах се с хората, почувствах се като вкъщи, срещнах учителя си и оттогава следвам будизма. Видях, че това е моят път, който трансформира живота ми към по-добро, случват се много хубави промени. Реално инсултът беше нещото, което ме накара, първо, да потърся духовния си път и, второ, да се отдам на проекти, които имат много по-голям смисъл и мисия.
– Как се роди ресторантът с храна за душата?
– Soul Kitchen работи като ресторант от 2013 г. благодарение на партньорката ми, която вложи цялата си енергия в него. Това за мен е много хубав опит – да видя, че посланието за растителна храна може да се предава, без да разделя хората, без да се създават бариери, чрез диалог и приятелство. И този диалог и приятелство за мен са много важни във всичко, което правя. Soul Kitchen е място, което те вдъхновява да направиш нещо положително, да забавиш скоростта, да видиш, че има и друга храна освен тази, с която си свикнал. Големият проблем на модерното общество е индустриализацията в храната – това, че тя е много далече от истинската си същност на пълноценна храна, тя е просто масов индустриализиран продукт, лишен от полезните си свойства.
Най-ценните два ресурса, които притежаваме, са времето, което ни е отредено на тази планета, и здравето.
– Затова ли стартира проекта за суперхрани?
– Да, Ancestral Superfoods е мисия за здраве. Проектът се роди, когато бях в болницата и размишлявах какво бих направил, за да допринеса за здравето на хората. Тогава си дадох сметка, че най-ценните два ресурса, които притежаваме, са времето, което ни е отредено на тази планета, и здравето. Затова беше много важно да се създаде храна, която да помага на хората да са здрави и не би им навредила по никакъв начин. С доста дълго мислене и проучване стигнах до прозрение, че такова нещо би била покълнала и ферментирала храна; храна, която е жива; в която ензимите са там; в която витамините и минералите са съответно в метилирана хелатна форма; която би помогнала за човешкия микробиом, подпомагайки го с пребиотици, с добавени пробиотици, улеснявайки функцията му. Заради масово рафинираните продукти хората често страдат от пропускливост на червата, патогенните микроорганизми надделяват над полезните в чревната флора и това оказва влияние върху мозъчната дейност, върху нашите действия, върху имунната система. Според мен повечето болести тръгват от червата – кожните заболявания, автоимунните, ракът…
Нашите уникални продукти
Те са типични за Балканите, за Европа, растат тук и са по-силни суперхрани от останалите по света, които масово се пропагандират като суперхрани. Добавили сме диворастяща коприва, специален пробиотичен микс, който е от растителен произход; деактивирана хранителна мая, която е много полезна за хората, които се хранят с растителна храна. Искаме да създадем цяло семейство от продукти, които да са подходящи за различните нужди на хората. Вече имате три. Druidess e за женско здраве, той подпомага чревната флора, имунната система, обмяната на веществата. Тъй като има фолиева и силициева киселина, e полезен при бременност и при опити за забременяване, при кърмене, подобрява състоянието на коса, кости, нокти, за да може жената да се чувства добре. Жените в днешното ежедневие се опитват все повече да се развиват в кариерата, да вземат много роли в живота. Това води до дисбаланс, който се отразява на здравето им. Druidess балансира жената, помага є да бъде женствена и подпомага взаимоотношенията є с другия пол.
– Другият продукт е за мъжете, предполагам.
– Chieftain, или Вождът, е за мъже, защото малко обръщаме внимание на здравето си, живеем с идеята, че сме силни и ще се справим с всякакви препятствия, че нямаме нужда от превенция. Този продукт тонизира, има около 39% протеин и се опитва да се предаде послание към мъжете: да бъдат малко по-смирени, да се стремят да се развиват без чувство за доминиране, да станат малко по-хармонични.
Oracle е с повече фибри, които хранят полезните бактерии, изпълняват ролята на пребиотик за тях, а от друга страна, са като четка, която изчегъртва артериите, вените, кръвоносните ни съдове от всички натрупани плаки. Съдържа естествена GABA, която подпомага възстановяването, както и релаксацията вследствие на психически и физически стрес.Действа като част от превенцията на болестите на обмяната.
– Как се приема тази храна?
– Може да се използва в комбинация с кисело мляко, като шейк, като смути, като упоръска в салата, може да се носи в офиса за междинно хранене. Идеята е с тази храна да разпространим идеята за превенция, хората да започнат да интегрират жива храна в своето меню. Защото пълноценната храна, която не е лишена от полезните си хранителни вещества, може да бъде изключителна превенция на болестите и е една важна част от целия пъзел за здраве. Още медицината на Древна Гърция учи, че човек трябва да следва възможно най-природосъобразен начин на живот, за да не се материализират болестите.
Веган шоколадов сладолед с GAIA и SOL
Кокосов пудинг с грис, тиква и Chieftain
Сурово Брауни с Warrior
Цветна закуска в чаша
Смути купа с Gaia и Sol
Закуска Бананов Сплит с Druidess, Orenda и Aurora
– Коя храна е пълноценна?
– Тази, която е максимално изчистена или е лишена от всякакви третирания, химични преработки и манипулации.
– А млякото и месото?
– Този избор всеки човек трябва да го направи сам за себе си. Може би има хора, със сигурност даже, на които месото и млякото биха им се отразили добре. Във всеки случай тази храна не би навредила на здравето, когато е умерена и е чиста като произход – или е биологична, или е максимално чисто отгледана.
– И се яде по-малко.
– Да, да кажем 2 пъти седмично или по конкретни поводи, празници. Българите така са се хранели до средата на ХХ век, те са яли животински продукти на празници, следвали са постите по християнския календар и са били дълголетници. Разковничето е човек да натрупа опит и сам да види кое работи най-добре за неговото здраве.
Но при всеки случай рафинираната, третираната храна, която е с консерванти, подсладители, с йонизирано облъчване, минала е през отглеждане с химически торове, пестициди, хербициди, няма как да е човешка храна и да е полезна. Това е моето верую и е нещо, което аз съм преживял, защото съм се хранил по този начин, преди да разбера какво се случва със здравето ми, със силно рафинирана и преработена храна – всякакви хамбургери, бяло брашно, пържено, колбаси и каквото се сетиш. И за съжаление, платих с голяма част от здравето си затова, че съм бил толкова сляп тогава. Това, което се стремим да направим, и аз, и моите партньори в този проект със суперхраните, е, че се опитваме да дадем една част от това решение за пълноценна храна.
– В България ли се произвежда?
– Продуктът се прави в Европа, пакетира се в България. Аncestral Superfoods означава суперхраната на нашите предци. Това, което ме вдъхнови, бяха традициите на древните общества в Европа, най-вече в България, храненето им с растителна храна, лечебни растения: плодове, семена и ядки…
Всеки от нас може да промени много, а заедно можем да променим и цялата реалност, всичко, което се случва около нас.
– Живко, как може човек да е духовен в материалния свят?
– Това е нещо, което всъщност не е толкова трудно да се постигне, въпросът е човек да бъде осъзнат в ежедневието си, в работата си, в разговорите с хората, в стъпките, които прави по пътя, който върви, и оттам да търси един по-висш смисъл. Да излезе от парадигмата – „първо аз, всичко да е за мен“, егоизма, впоследствие от другата тясна парадигма – „само семейството, най-близките ми хора, всички други нямат значение“ и да бъде алтруистичен във вижданията си, в търсенията си. Защото иначе ние, като общество и народ, и хора, няма как да напреднем изобщо. А в момента имаме огромна нужда в България от положителни примери и от будители; от хора, които излизат от матрицата на това вечно да се дава негативна информация, лоши примери; на това, че просто се оправдаваш с обстоятелствата, някой друг ти е виновен, или „аз нищо не мога да променя“.
– Да, и за съжаление, сме обвързани с доста негативни действия – някои хора се опитват да вземат колкото се може повече плодове, без да им пука, че са част от това общество или от тази среда. Но когато всичко около теб страда, ти няма как да живееш щастливо в изолация. Те не се замислят, че нищо материално не могат да вземат със себе си със смъртта си, нито ще остане за техните деца и семейство, защото прекаленото вкопчване в материалното, тази алчност води до разпри и вечен страх. Повечето богати хора имат материалната възможност да живеят свободно, но вместо това живеят в клетка. За мен това не е правилният начин на живот.
– А ти как успяваш да съчетаеш духовните принципи и да си добре материално?
– Ако си отшелник и медитираш, да кажем в пещера, и се върнеш в обществото, може да се окаже, че не си готов за ежедневните провокации. Ако се сърдиш, критикуваш, съдиш, значи не си постигнал духовен напредък. Всъщност излагането ни на страданието, това, което виждаме ежедневно около нас, ако сме отворили очи да го видим, е най-силният катализатор за промяна. Другият силен катализатор е човек да не ламти за богатство и материалууни блага. За да живееш добре, не ти трябват много вещи, нито пък много средства в ежедневието. Важното е да имаш висша цел и идеал. Това, което мен лично ме зарежда, е всеки ден да се събуждам и да правя нещата, които смятам за правилни, неща, които са полезни за хората и са добър пример като модел на поведение. Вдъхновяват ме срещите с хора будители. И се обграждам все повече с такива хора, които ти дават сила да растеш, да се развиваш…
Този пример е много важен, защото в динамичния живот сме изложени на постоянни стимули, провокации и не можем да контролираме емоциите си, не знаем кои сме, какво искаме да постигнем в семейството и затова има едно такова очуждение, невъзможност хората да се свържат помежду си и невъзможност да живеят във връзка, да изградят семейство. Истината е, че сме болни духовно и не си даваме сметка, че тази вечна неудовлетвореност и емоционална нестабилност водят до физически проблеми и болести! Това е много важно и бих искал да достигне до повече хора, за да погледнат в себе си и да започнат да се променят.
Нашите уникални продукти
Вземи сега с 10% ОТСТЪПКА, като използваш код jiv10.
DRUIDESS – здраве и красота за ЖЕНАТА
oт 38.90лв.WARRIOR – 70% пълноценен ПРОТЕИН
oт 38.90лв.Заветът на мъдреците представя експерти и изявени личности, ангажирани с мисията на Ancestral Superfoods да развива културата на превенция на заболявания и на здравословен начин на живот, щадящ природата. С нашите гости разказваме истории, които посяват семето на добротворчеството за и с всички. Ancestral Superfoods подкрепя хората, които със знанията и уменията си ни помагат да живеем в по-зелен, по-осъзнат и по-здрав свят.
Браво. За силата на волята и за извисеността на душата Ви.