Алманах, Заветът на мъдреците

Живко Джамяров: Пълноценната храна е важна за превенция на болестите

Живко Джамяров: Пълноценната храна е важна за превенция на болестите

Инсултът беше сигналът, който ме накара, да потърся духовния си път и да се отдам на проекти, които имат много по-голям смисъл и мисия, казва идеологът и един от хората зад храните за здраве Аncestral Superfoods.

Историята на Живко Джамяров е богата на събития, силно вдъхновяваща и именно затова той никога не се свени да я разкаже. С личния си пример показва на хора, на които им липсва увереност и мотивация, че всичко е постижимо, когато вярваш в доброто, в силата на природата и в душевната чистота. Както нерядко се случва, промените в живота на Живко започват след серия перипетии и тежки здравословни проблеми. Когато гледаш активния, жизнен и спокоен днес Живко Джамяров, трудно можеш да предположиш, че преди малко повече от 10 години той е с наднормено тегло (130 килограма), страда от чести инфекции, косопад, изпада в депресии. Оказва се, че има тиреоидит на Хашимото. Логично, прибягва да помощта на медицината и след известно време състоянието му се подобрява. Но в себе си той съвсем не се чувства добре и спокоен и започва да чете, да търси алтернативи, да се обръща повече към себе си. „Първите стъпки ми ги наложи лекарят, който ми каза, че трябва рязко да сменя храната, защото имам много висок риск от сърдечносъдов инцидент“, спомня си Живко.

Той започва да спортува. Изключва рафинираните храни, постепенно се откъсва и от животинските продукти. Започва да чете за произхода на храните, за производството им и решава да се храни само с растителна храна. „Беше здравословно, а и животинските продукти нямаше как да ги съвместя с духовния ми живот. За мен е много важен принципът ахимса – да не наранявам никого.” По този начин Живко влиза в унисон с духовните си търсения. Следващата стъпка е завръщането към корените. Годината е 2005, Живко живее и учи в Германия, но не се чувства добре – сам е, няма близки, няма и много време и се прибира в България. Когато се връща тук, започва да споделя с по-широк кръг приятели и познати опита си, създава и Facebook група за тиреоидит на Хашимото, в която се обменя информация за всичко, свързано с това заболяване – по онова време все още сравнително непознато в България.

Живко Джамяров: Пълноценната храна е важна за превенция на болестите

Но най-сериозен сигнал за здравето си Живко Джамяров получава през 2013, по време на командировка в Австрия. Известно време той изпитва постоянна болка в главата и постъпва в болница. Поставят му болкоуспокояващо и болката се притъпява. Живко дори възнамерява на следващия ден да лети обратно към България. В този момент обаче излизат резултатите от ядреномагнитния резонанс. „Лекарката пребледня”, спомня си той. „Каза ми, че имам „доста голям кръвоизлив в мозъка“. Продължиха да ми вливат болкоуспокояващи, може би и други лекарства, малко ме поотпускаха, но все още това главоболие не изчезваше. Беше буквално разкъсващо.” Докато е в болницата и се възстановява от инсулта, Живко размишлява върху случващото се и за живота като дар и посока. Решава, че когато се вдигне на крака, ще отдели времето си за занимания, които носят полза на другите и прегръща идеята да бъде пример за близките си. Така започват и духовните му търсения. След излизането си от болница започва интензивно да чете за йога и различни духовни практики. Вече в София, отива на медитация в „Палюл център”, среща учителя си, харесва хората, с които се запознава там и оттогава следва будизма. Осъзнава, че това е неговият път, който трансформира живота му към по-добро. „Реално инсултът беше нещото, което ме накара, първо, да потърся духовния си път и, второ, да се отдам на проекти, които имат много по-голям смисъл и мисия.

Духовното обаче не е достатъчно за добрия живот – двигателят на човешкото тяло все пак са хранителните вещества, които поема. Големият проблем на модерното общество, който Живко вижда, е индустриализацията в храната – това, че тя е много далече от истинската си същност на пълноценна храна, тя е просто масов индустриализиран продукт, лишен от полезните си свойства. Затова и през годините основните му занимания са свързани с правилното, здравословното хренене. Така стига и до проекта за суперхрани. „Ancestral Superfoods е мисия за здраве”, казва просто той. Идеята му идва още докато е в болницата и стига до извода, че двата най-ценни ресурса, които притежаваме, са времето, което ни е отредено на тази планета, и здравето. Живко иска да предлага храна, която помага на човешкото здраве и по никакъв начин не вреди на живи същества, нито на планетата. „С доста проучване стигнах до прозрение, че такова нещо би била покълнала и ферментирала храна; храна, която е жива; в която ензимите са там; в която витамините и минералите са съответно в метилирана и хелатна форма; която би помогнала за човешкия микробиом, подпомагайки го с пребиотици, с добавени пробиотици, улеснявайки функцията му.

Заради масово рафинираните продукти хората често страдат от пропускливост на червата, патогенните микроорганизми надделяват над полезните в чревната флора и това оказва влияние върху мозъчната дейност, върху нашите действия, върху имунната система. Живко е склонен да вярва, че повечето болести тръгват от червата – кожните заболявания, автоимунните, ракът, затова и е уебеден, че сериозна превенция срещу тях е качествената храна. „Рафинираната, третираната храна, която е с консерванти, подсладители, с йонизирано облъчване, минала е през отглеждане с химически торове, пестициди, хербициди, няма как да е човешка храна и да е полезна. Това е моето верую и е нещо, което аз съм преживял, защото съм се хранил по този начин, преди да разбера какво се случва със здравето ми, със силно рафинирана и преработена храна – всякакви хамбургери, бяло брашно, пържено, колбаси и каквото се сетиш. И за съжаление, платих с голяма част от здравето си затова, че съм бил толкова сляп тогава. Това, което се стремим да направим, и аз, и моите партньори в този проект със суперхраните, е, че се опитваме да дадем една част от това решение за пълноценна храна.”

Живко Джамяров: Пълноценната храна е важна за превенция на болестите

За чисто техническата част на Ancestral Superfoods Живко разказва: „Продуктът и концепцията са разработени от микробиолог, доктор на науките (от друга европейска държава), с когото работим заедно. Изследвал ползата от покълналите и ферментирали храни върху пациенти с различни заболявания. Той създава технологията и притежава задълбочени познания за покълването и ферментацията, което запазва хранителните вещества в продукта. Става дума за ферментация на част от семената, покълване при другата част, което продължава 36 часа, и точно когато покълването достигне пика на концентрация на вещества, процесът се спира, изсушават се, смилат се на прах и се добавя комплекс от диворастящи плодове: шипка, арония, боровинки, бъз, нар, лимон. Те са типични за Балканите, за Европа, растат тук и са по-силни суперхрани от останалите по света, които масово се пропагандират като такива. Добавили сме диворастяща коприва, специален пробиотичен микс, който е от растителен произход; деактивирана хранителна мая, която е много полезна за хората, които се хранят с растителна храна. Продуктът се прави в Европа, пакетира се в България.”

Ancestral Superfoods обединява цяло семейство от продукти, подходящи за различните нужди на хората. На пазара вече се предлагат четири.

Druidess e за женско здраве, той подпомага чревната флора, имунната система, обмяната на веществата. Тъй като има фолиева и силициева киселина, e полезен при бременност и при опити за забременяване, при кърмене, подобрява състоянието на коса, кости, нокти, за да може жената да се чувства добре. Жените в днешното ежедневие се опитват все повече да се развиват в кариерата, да вземат много роли в живота. Това води до дисбаланс, който се отразява на здравето им. Druidess балансира жената, помага ѝ да бъде женствена, както и на взаимоотношенията ѝ с другия пол.

Chieftain, или Вождът, е за мъже, защото съвремнният мъж обръща по-малко внимание на здравето си и живее с идеята, че е силен и ще се справи с всякакви препятствия, че няма нужда от превенция. Този продукт тонизира, има около 39% протеин и предава послание към мъжете: да бъдат малко по-смирени, да се стремят да се развиват без чувство за доминиране, да станат малко по-хармонични.

Oracle е с повече фибри, които хранят полезните бактерии, изпълняват ролята на пребиотик за тях, а от друга страна, са като четка, която изчегъртва артериите, вените, кръвоносните ни съдове от всички натрупани плаки. Съдържа естествена GABA, която подпомага възстановяването, както и релаксацията вследствие на психически и физически стрес. Действа като част от превенцията на болестите на обмяната.

Warrior е изключително богат на пълноценен и лесноусвоим растителен протеин. Белтъчините са едни от основните градивни елемент на клетките и са отговорни за редица важни биохимични процеси в организма. Те спомагат за по-бързото възстановяване след физически натоварвания, стимулирането на имунната система, здравето на косата, кожата и костите. В комбинация с физическа активност и балансирано хранене, протеините могат да подпомогнат отслабването и постигането на желаната фигура. Warrior e насочен към физически активните хора, като е пълноценна храна, която може да обогати храненето им.

Живко Джамяров: Пълноценната храна е важна за превенция на болестите

Продуктите на Ancestral Superfoods могат да се използва в комбинация с кисело мляко, като шейк, като смути, като поръска в салата, могат и да се носят в офиса за междинно хранене. „Искаме с тази храна да разпространим идеята за превенция, хората да започнат да интегрират жива храна в своето меню. Защото пълноценната храна, която не е лишена от полезните си хранителни вещества, може да бъде изключителна превенция на болестите и е една важна част от целия пъзел за здраве. Още медицината на Древна Гърция учи, че човек трябва да следва възможно най-природосъобразен начин на живот, за да не се материализират болестите”, споделя Живко. Той стои твърдо зад идеята, че чиста храна е тази, която е максимално изчистена или е лишена от всякакви третирания, химични преработки и манипулации. За разлика от немалко хора, които са приели растителен режим на хранене, не заклеймява хората, които консумират млечни и месни продукти. „Този избор всеки човек трябва да го направи сам за себе си”, казва той. „Със сигурност има хора, на които месото и млякото биха им се отразили добре. Във всеки случай тази храна не би навредила на здравето, когато е умерена и е чиста като произход – или е биологична, или е максимално чисто отгледана. И се консумира малко по-умерено, да кажем 2 пъти седмично или по конкретни поводи, празници. Българите така са се хранели до средата на ХХ век. Те са яли животински продукти на празници, следвали са постите по християнския календар и са били дълголетници. Разковничето е човек да натрупа опит и сам да види кое работи най-добре за неговото здраве. Аncestral Superfoods означава суперхраната на нашите предци. Това, което ме вдъхнови, бяха традициите на древните общества в Европа, най-вече в България, храненето им с растителна храна, лечебни растения: плодове, семена и ядки.”

Освен храната, другият ключ към чистия и пълноценен живот, е духовното израстване и просвещение. Живко вярва, че не е толкова трудно да се постигне, стига човек да бъде осъзнат в ежедневието си, в работата си, в разговорите с хората, в стъпките, които прави по пътя, който върви, и оттам да търси един по-висш смисъл. Да излезе от парадигмата – „първо аз, всичко да е за мен“, от егоизма, а впоследствие и от другата тясна парадигма – „само семейството, най-близките ми хора, всички други нямат значение“ и да бъде алтруистичен във вижданията си, в търсенията си. Той казва, че в момента имаме огромна нужда в България от положителни примери и от будители; от хора, които излизат от матрицата на това вечно да се дава негативна информация, лоши примери; на това, че просто се оправдаваш с обстоятелствата, някой друг ти е виновен, или „аз нищо не мога да променя“. „Всеки от нас може да промени много, а заедно можем да променим и цялата реалност, всичко, което се случва около нас. Въпросът е да спрем да се делим на лагери, вярвания, кое е по-добро, кой е по-добър, кое е по-правилно. Всъщност, няма ултимативна истина. Човек колкото по-често влиза в такива дуалистични модели на мислене, толкова по-трудно ще се освободи от тях – винаги ще прескача от едно на друго нещо. Не е важно как се определяш, важно е какво остава след теб, какъв отпечатък. Много хора, дори и лекари, хора, които се занимават с наука, не вярват в карма, не вярват в тези неща, но това не е важно – дали вярват, или не, важно е, че то работи. Всяка наша мисъл, всяка дума и действие оставя отпечатък. Дали ще бъде пряко за нас или за хората около нас, за нашето семейство, нашите колеги, приятели – всичко, което ние правим и мислим, води след себе си резултат. И този резултат може да бъде или положителен, или отрицателен за нас и за нашата среда. По същия начин колективно това, което правим и се случва в България, оставя своя резултат и нашето състояние и ситуация в момента е такава точно заради това, че ние не сме посадили достатъчно хубави семена, че да е по-различно. За съжаление, сме обвързани с доста негативни действия – някои хора се опитват да вземат колкото се може повече плодове, без да им пука, че са част от това общество или от тази среда. Но когато всичко около теб страда, ти няма как да живееш щастливо в изолация. Те не се замислят, че нищо материално не могат да вземат със себе си след смъртта си, нито ще остане за техните деца и семейство, защото прекаленото вкопчване в материалното, тази алчност води до разпри и вечен страх. Повечето богати хора имат материалната възможност да живеят свободно, но вместо това живеят в клетка. За мен това не е правилният начин на живот.”

Живко твърди, че не е чак толкова трудно да постигнеш хармония и в съвременното динамично общество. Не е нужно да се изолираш от света, за да живееш сам със и за себе си. „Ако си отшелник и медитираш, да кажем в пещера, и се върнеш в обществото, може да се окаже, че не си готов за ежедневните провокации. Ако се сърдиш, критикуваш, съдиш, значи не си постигнал духовен напредък. Всъщност излагането ни на страданието, това, което виждаме ежедневно около нас, ако сме отворили очи да го видим, е най-силният катализатор за промяна. Другият силен катализатор е човек да не ламти за богатство и материални блага. За да живееш добре, не ти трябват много вещи, нито пък много средства в ежедневието. Важното е да имаш висша цел и идеал. Това, което мен ме зарежда, е всеки ден да се събуждам и да правя нещата, които смятам за правилни, неща, които са полезни за хората и са добър пример като модел на поведение. Вдъхновяват ме срещите с хора будители. И се обграждам все повече с такива хора, които ти дават сила да растеш, да се развиваш. Прекрасно е да се будиш сутрин с мотивацията, че не би искал да нараниш никого, би искал да направиш нещо добро, че ще внимаваш какво ще изречеш, когато се срещнеш с хората, и какво ще си помислиш, няма да изпитваш нервност, гняв, алчност, завист, а ще се стремиш да изпитваш обратното – доброто, тяхната противоотрова, така да се каже. А вечер, преди да си легнеш, си правиш ретроспекция на деня – дали си успял това да го постигнеш. И така се променяш, защото целенасочено работиш със себе си, с емоциите си. Малко по малко семената, които си посял, покълват и дават правилния плод.”

„Този пример е много важен, защото в динамичния живот сме изложени на постоянни стимули, провокации и не можем да контролираме емоциите си, не знаем кои сме, какво искаме да постигнем в семейството и затова има едно такова очуждение, невъзможност хората да се свържат помежду си и невъзможност да живеят във връзка, да изградят семейство. Истината е, че сме болни духовно и не си даваме сметка, че тази вечна неудовлетвореност и емоционална нестабилност водят до физически проблеми и болести! Това е много важно и бих искал да достигне до повече хора, за да погледнат в себе си и да започнат да се променят.”

author-avatar

За ASF

Вярваме, че Ancestral Superfoods е колкото търговска марка, така и мисия, в която всички можем да вярваме – еднакво силно и и без съмнения. Стъпваме здраво на науката, за да произвеждаме полезни за тялото и ума суперхрани, като едновременно с това отхвърляме профанното и се завръщаме към изворите, към Вечното време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *