Алманах, Познание

Коледни пости, или времето за пречистване на тялото и ума

Коледни пости, или времето за пречистване на тялото и ума

В християнството, Коледният пост е период на въздържание и покаяние – време, в което се стремим да бъдем по-скромни, по-смирени и по-въздържани, включително и на трапезата си. Той е най-дългият от християнските пости, като продължава 40 дни – от 15 ноември до 24 декември включително.

Ако погледнем назад в традициите и ритуалите на предците ни, обаче, ще видим, че въздържанието от определени храни присъства в културите по света далеч преди християнството. 

Преди развитието на селското стопанство, дивите растения, плодове, треви, семена, ядки и диви риби са били основните компоненти на човешката диета. Техните наличности са били зависими до голяма степен от времето на годината, местоположението и човешкия ресурс, необходим за лов и събиране на храната. Когато условията са били неблагоприятни, храната често е била оскъдна, а храненето е било пестеливо за продължителни периоди от време – включително и най-вече през зимата. 

С времето, ритуалното въздържание от храна започва да играе роля в различни пречистващи и възвисяващи ритуали, изпълнявани от народите по света. Ето защо, Коледният пост не започва с християнството, но определено достига върха си с него. За да можем днес да имаме комбинация от физически и духовни стимули да се смирим – започвайки от храненето и достигайки до собствения смисъл, който все от нас влага в постенето. 

Какво представляват коледните пости?

Коледните пости са съзнателно лишение от някой удоволствия и удобства на съвременния живот такъв, какъвто го познаваме. Целта е пречистване на тялото и мислите, за да може да стартира един нов цикъл – по-осъзнат, по-здрав, по-устойчив и по-смислен за нас и за всички около нас. 

В този ред на мисли, постът е много далеч от конвенционалната представа за “диета”. Неговите цели далеч надскачат детоксикацията на тялото, свалянето на килограми или малкият експеримент с волята. Към постите следва да се подходи с мисъл, с чувство и с цел – не просто да променим начина си на хранене за кратък период от време, а да променим начина си на интеракция със света от този момент нататък. 

Кои храни са забранени по време на коледни пости?

Правилата за провеждане на пост са относително еднозначни, а забранените храни са стриктно фиксирани. По време на коледни пости, ние доброволно и съзнателно се отказваме от консумацията на:

 • Всички видове месо, риба и морски дарове.
 • Всички видове млечни продукти – сирене, кашкавал, масло, извара, прясно и кисело мляко.
 • Всички останали храни с животински произход, включително яйца и желатин. Българската църква разрешава консумацията на мед по време на пости, за разлика от Руската църква, която изключва и него от менюто.
 • Всички видове тестени изделия – пици, хамбургери, тортили, дюнери, чипсове и т.н., които съдържат мая и/или рафинирани мазнини.
 • Всички видове сладкиши и захарни изделия – кроасани, вафли, шоколади, торти, еклери и т.н.
 • Консервирани безалкохолни напитки с добавена захар и подсладители.
 • Всички видове опиати и стимуланти – алкохол, наркотични вещества, енергийни напитки и т.н.
 • Гъби. 

В най-добрия случай, в менюто ви по време на пости не бива да присъстват и пикантни храни с остър вкус. Това са например чесън, лук, чили, уасаби или други “пиперливи” добавки. 

Логично, на трапезата ви не трябва да има нищо пръжено. Правилните начини за обработка на храните по време на пости включват варене, готвене на пара, покълване и млечно-кисела ферментация, сушене и печене. 

С какво можем да се храним по време на коледни пости?

Постите са отлично време да се насладите на всички ползи от пълноценното растително хранене – за тялото, за душата и за ума. Ако построите менюто си правилно и балансирано, ще можете да се радвате на по-бистър ум, повече енергия и по-балансирано психо-емоционално състояние – фактори с особена важност за характера на поста. 

За да се чувствате добре отвътре и отвън, вие трябва да се постараете да приемате разнообразни растителни храни, които задължително включват:

 • Плодове и зеленчуци – сурови, варени, печени или сушени.
 • Зърнени храни – просо, ориз, елда, киноа, чиа, ечемик, овес и др.
 • Бобови варива – обикновен бял боб, леща, грах, нахут и др.
 • Сурови или покълнали семена – тиквено и слънчогледово семе, конопено семе, ленено семе и др.
 • Разнообразие от ядки – бадеми, обикновени и бразилски орехи, лешници, кашу и др.
 • Билки и подправки – коприва, босилек, риган, глухарче, цвят глог с листа, мента, сладък корен, карамфил, куркума и др. 

Билките можете да консумирате под формата на неподсладени пречистващи чайове, приготвени чрез запарване на пресни или сурови съставки. 

Как да се храним пълноценно по време на постите?

За да се избегнат хранителни дефицити и дисбаланс по време на коледни пости, важно е растителното хранене да бъде достатъчно като количество и балансирано като качество.

Нуждата на тялото от белтъчини е един от основните фактори, за които трябва да помислите. Ако доскоро сте консумирали месо и млечни продукти, по време на постите можете да си набавите нужните белтъчини с прием на обикновен боб, авокадо, различни видове кълнове и сурови ядки. 

Същото важи и за протеините – тях можете да си набавите от богати растителни източници като грах, нахут, едемаме, зеленолистни зеленчуци, броколи и овес. Отлична веган добавка към постния режим е и Warrior – 70% лесно усвоим растителен протеин със  със 100% био, веган и сурови съставки. 

Не на последно място – постарайте се всеки ден да приемате различни сурови плодове и зеленчуци, за да доставите на тялото си порцията от витамини и минерали, нужна за добро здраве по време на постене. 

Тук е важно да припомним, че от постите са освободени малки деца, бременни жени, болни и стари хора. Ако имате сериозно придружаващо заболяване, редно е да се консултирате със своя лекар, преди да предприемете каквато и да било драстична промяна в хранителния си режим. 

Коледни пости, или времето за пречистване на тялото и ума

Подходящи ли са суперхраните на Ancestral Superfoods по време на коледни пости?

Всички продукти в нашия каталог са разработени с мисъл към хората, които се въздържат от консумация на животински продукти не само по време на религиозните и обредните пости. Те са 100% веган и съдържат единствено цели, сурови и пълноценни храни – без лактоза, без екстрахирани мазнини и без подобрители. 

Нашите суперхрани са базирани на покълнали и ферментирали семена, в комбинация със сушени плодове и диворастящи билки. В тях няма да откриете нито една съставка, добита чрез насилие, жестокост или насилствена експлоатация. В този ред на мисли, те адресират поста не като извънредно ритуално хранене, а като начин на живот и мислене – насочен към чистотата, добронамереността, грижата за себе си и околните.

За нас е радост и чест да присъстваме на трапезата ви както по време на пости, така и в ежедневния стремеж към по-осъзнат живот – зареден със силата на природата и добрината у човека. 

Постите според Православната църква

За финал, споделяме насоките на Българската православна църква по повод провеждането на пости, които гласят:

“Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;

не завиждай никому;

не осъждай никого;

не поглеждай с пожелание;

не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;

не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;

нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;

пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

 

Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.

Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене,

а душата ти се надува от гордост?

Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?

Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?

Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?

 

И така, като постим телесно, нека постим и духовно;

като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,

нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;

нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,

с милост към всички наши ближни.

 

Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.

 

Постихме с пост благоприятен, благоугоден на Господа.

Пост на отричане от злото, въздържане на езика, въздържание от гняв, отлъчване от похотите, злословието, лъжите и клетвите.

Постът, през който липсват тези прегрешения, е истински и благоприятен.”

author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *