Алманах, Познание

Конопен протеин – употреба, ползи и рецепти

Конопен протеин - употреба, ползи и рецепти

Едва ли е нужно да споменаваме, че протеинът на прах се слави като една от най-популярните хранителни добавки. Използва се професионални атлети, любители на спорта и ентусиасти в сферата на здравословния начин на живот. 

Както при всеки друг тип хранителни добавки, протеинът се дели на няколко типа, като основните са растителен протеин и животински протеин.Растителните протеини могат да бъдат грахов, оризов, конопен, тиквен, слънчогледов и др., докато животинският протеин може да бъде суроватъчен, яйчен или казеинов.

Днес ще разискаме възможно най-подробно именно темата за лесно смилаемия и лесно усвоим протеин от конопено семе. Как се произвежда, с какво помага, по какъв начин се консумира, по какъв начин ще е най-добре да го въведем в режима си и какво трябва да имаме предвид, преди да го направим – научете всичко важно в следващите редове! 

Как се прави и откъде се набавя конопеният протеин?

Конопът е разновидност на растителния вид канабис. За разлика от марихуаната, обаче, конопът почти не съдържа тетрахидроканабинол (THC) – веществото, оказващо наркотичен и опияняващ ефект.

Растението, което расте от конопеното семе, съдържа едва 0,3% от въпросния психоактивен елемент. Това, разбира се, е крайно недостатъчно, за да има какъвто и да било ефект върху човешкото тяло. Конопът е напълно безопасен за свободна употреба.

Протеинът се произвежда именно от конопеното семе. То преминава през следния цикъл, преди да се превърне в краен продукт:

 • Отглеждане на семената;
 • Прибиране на реколтата;
 • Отсяване, премахване на листата и дръжките;
 • Изсушаване;
 • Студено пресоване и извличане на мазнината от брашното;
 • Смилане на брашното на фин прах.

Не е трудно да забележим, че процесът е изключително натурален, а добавките и сложните обработки са заобиколени отдалеч. Тук правим заключението, че конопеният протеин е една от малкото изцяло естествени добавки, определени като суперхрани.

Кое, обаче, го прави такава?

Конопен протеин - употреба, ползи и рецепти

Състав и нутриенти на конопения протеин

Протеинът от конопени семена има уникален по рода си състав, пълен с ценни за организма вещества в естествена и активна форма. Сред тях откриваме:

Аминокиселини

Протеинът, набавен от конопено семе, съдържа девет незаменими и една полу-заменима аминокиселина. Първия тип се характеризират с факта, че човешкото тяло не може да ги произвежда самостоятелно. Поради тази причина, се налага да му бъдат набавяни чрез храната, която консумираме. 

Вторият тип трябва да присъстват в хранителния режим при определени условия, като болестни и стресови състояния. Във всеки случай, аминокиселините са много важна част от нутриентите и диетата ни, която не бива да пренебрегваме.

Най-разпространените и добре познати източници на органичните киселини, наред с добавката, са домашните птици, месото, яйцата, морските дарове и млечните изделия. Какво ви прави впечатление? Точно така – всичко това са животински продукти. Конопеният протеин е отличен вариант за вегани и вегетарианци, предпочитащи да си набавят всички необходими вещества от растителни източници.

Ето и каква е функцията на всяка от деветте аминокиселини, които съдържа конопеният протеин:

Валин

Стимулира мускулния растеж и регенерацията. Участва в производството на енергия и поддържа нивата на серотонин в организма, спомагайки за ведро настроение и виталност в ежедневието. 

Метионин

Спомага за детоксикацията на организма, растежа на тъканите и усвояването на минералите в процеса на храносмилане. Забързва метаболизма и може да бъде отличен помощник в борбата с килограмите. 

Левцин

Регулира нивата на кръвната захар в тялото, стимулира заздравяването на рани, произвежда хормони на растежа. Играе роля във възстановяването на мускулите и синтеза на протеини.  

Триптофан

Поддържа правилния азотен баланс и също влияе положително на нивата на серотонина – изключително важен за психичното здраве хормон, който регулира настроението, апетита и съня.

Изолевцин

Изолевцинът участва в мускулния метаболизъм. Подпомага правилната функция на имунната система, умереното производство на хемоглобин и енергийната регулация на тялото.

Лизин

Важен за производството на еластин, колаген, хормони и ензими, поради което подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите. В допълнение, участва при усвояването на калция.

Треонин

Играе важна роля в метаболизма на мазнините и имунната функция, както и в процеса на синтез на колаген в тялото. Нуждите от треонин нарастват при активно спортуващи хора и хора, изложени на високи нива на преумора в ежедневието.

Хистидин

Компонент в производството на хистамин – невротрансмитер, жизненоважен за имунитета, храносмилането, сексуалната функция и биологичния часовник. Поддържа обвивката на нервните клетки. 

Фенилаланин

Предшественик на тирозин, допамин, норепинефрин, епинефрин. Участва в структурата и функцията на протеините и ензимите. Спомага производството на други аминокиселини.

Витамини и минерали в конопения протеин

За да бъдем здрави, тялото ни има нужда от правилните витамини и минерали. Конопеният протеин е чудесен източник на магнезий, желязо, манган, калий, витамин Е и цинк.

Три супени лъжици конопено семе съдържат около 370 милиграма калий, което е два пъти повече от количеството, което бихте могли да приемете от други естествени източници, като например спанак и портокали. 

Фибри

Целите конопени семена съдържат 80% разтворими и 20% неразтворими фибри. Първите “хранят” полезните бактерии в червата и забавят/предотвратяват абсорбцията на холестерол в кръвта. Това предпазва от резки скокове на кръвната захар и регулира нивата на стероидния алкохол. 

Неразтворимите фибри помагат срещу запек и прочистват тялото от токсините.

Ненаситени мазнини

Въпреки, че конопените семена биват пресовани, за да се премахнат мазнините, в конопения протеин на прах остават близо 10% от изначалното количество мазнини. 30 гр. конопен протеин съдържат около 3 гр. ненаситени мазнини. 

Семената съдържат идеалното съотношение 3:1 на омега-6 към омега-3 мастни киселини. Повечето от нас ги консумират в съотношение 15:1, което рано или късно бива съпътствано от хронични заболявания. За коригиране на този дисбаланс могат да ни послужат именно храните с конопен протеин. 

Конопен протеин - употреба, ползи и рецепти

70% пълноценен ПРОТЕИН

Warrior

Warrior се предлага в разфасовка от 200 g и удобни сашета еднократна доза от 10 g.

Ползи за здравето от конопения протеин: колко и какви са?

Предвид всичко горепосочено, неоспорим факт е, че ползите за здравето от конопения протеин са много и разнообразни. Ето и част от тях, доказани в редица тестове, проучвания и изследвания:

Изгражда и възстановява мускулите

Конопеният протеин съдържа безценни хранителни вещества, които стимулират доброто физическо представяне – независимо дали посещавате редовно фитнес залата или просто обичате да ходите на планина.

Колкото и полезни да са за здравето, тренировките са – повече или по-малко – стрес за мускулите. Протеините и аминокиселините, съдържащи се в конопа, ускоряват протеиновия синтез и предотвратяват загубата на мускулна маса.

Улеснява свалянето на излишни килограми

Не съществува магическа пръчка, с помощта на която да се отървем от излишните килограми. Конопеният протеин, обаче, може да ви бъде от голяма помощ – той ще ви държи сити дълго време, ще редуцира апетита за вредни храни и ще забърза метаболизма ви. 

Все пак, трябва да кажем, че за въпросната цел ще ви бъде нужно малко повече от конопен протеин. Отслабване се постига чрез движение и балансирана диета.

Подобрява храносмилането 

Конопеният протеин действа благоприятно на храносмилателната система и прочиства дебелото черво.

Тук важна роля играят разтворимите и неразтворимите фибри, които описахме по-горе. Те пречистват дебелото черво, подпомагат правилното усвояване на веществата и поддържат здравословния ритъм на перисталтиката.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са най-разпространената причина за смърт в световен мащаб. 

Агригинът, който се съдържа в конопения протеин, образува азотен оксид. Той, от своя страна, разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Освен агригинът, ненаситените мазнини и жизнено важните нутриенти в конопа подпомагат работата на сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

Повдига настроението, повишава енергията и подобрява качеството на съня

Високите нива на магнезий, аминокиселини и витамини от група В естествено редуцират стреса, като влияят положително на нивата на енергия, настроението и съня. 

Магнезият изпълнява функция на невротрансмитер в тялото, а за тях е известно, че облекчават нивата на стрес и тревожност. Аминокиселините, от своя страна, осигуряват енергията, нужна на нашето тяло. Витамините от група В помагат за поддържане на баланса и хармонията между тялото и мозъка.

Когато тялото ни не получава достатъчно от гореизброените вещества, се получава свръхпроизводство на хормони на стреса – затова е много важно да ги набавяме на организма си.

Подсилва имунната система

Глобуларните белтъци изграждат ензимите, антителата, хормоните и фибриногенът. В конопения протеин се съдържат елдестин и албумин – важни глобуларни белтъци, които участват и в строежа на кръвната плазма. 

Поради ролята, която изпълняват в изключително важни процеси на тялото, стигаме до извода, че конопеният протеин подсилва имунната система лесно, ефективно и естествено.   

Заздравява косата и подхранва скалпа

Както вече споменахме, в конопения протеин се съдържат омега 3, омега 6 и омега 9 мастни киселини. Тази комбинация неоспоримо подпомага бързия растеж на здрава и лъскава грива, като в същото време предотвратява всякакъв вид косопад. 

Друг проблем, с който много хора са принудени да се справят, е сухият, раздразнен и сърбящ скалп. Е, конопът естествено подхранва скалпа, поради наличието на витамин Е в конопените семена. В комбинация с мастните киселини, приемът на конопен протеин ви гарантира подхранен и омекотен скалп.

Облекчава симптомите на екзема

Сухотата и дразненето могат да бъдат обвързани не само със скалпа. Екземите тормозят немалко хора по света и въпреки, че съществуват редица продукти, които обещават чудеса, ние вярваме, че лечението започва отвътре навън. 

За облекчението на сърбежите и сухотата отново служат мастните киселини, които са естествен овлажнител. 

Препоръчителни дози конопен протеин за оптимални резултати

Средностатистическият възрастен се нуждае от минимум 1 грам протеин на килограм от собствената му телесна маса. Т.е, ако един човек тежи Х килограма, то ще му трябват от поне Х грама протеин дневно. 

Ако тренира активно, обаче, ще му бъдат необходими два пъти по Х грама! Това се дължи на стреса, на който са подложени мускулите и съответната им нужда от възстановяване. Добрата новина е, че на помощ идва познатият ни конопен протеин.

 • Прием за активните спортисти: оптималния вариант тук е 3-4 супени лъжици всеки ден.
 • Прием за не толкова активни хора: при липса на напрежение и разкъсване на мускулната тъкан, биха били достатъчни 1-2 лъжици дневно.

Странични ефекти и противопоказания на конопен протеин

Страничните ефекти не са често явление и масата хора, които консумират конопен протеин на прах, нямат оплаквания. Въпреки това, ще посочим потенциалните противопоказания и възможните реакции на по-чувствителните организми.

 • Поради високото си съдържание на фибри, някои хора могат да получат газове, диария и подуване. Това може да се избегне, ако консумирате добавката по-бавно и в по-малки количества.
 • Алергичните към коноп също трябва да бъдат внимателни. Ако сте един от тях, нашият съвет е да избягвате конопения протеин и да се насочите към друга добавка.
 • Няколко проучвания при животни показват, че конопът не е 100% безопасен при бременни и кърмещи жени, хора с драстично отслабен имунитет, както и такива с анемия. За съжаление, обаче, няма проучвания при хора, които доказват дали противопоказания има, или не.
 • Конопът е от семейството на марихуаната. Както споменахме, в семената се съдържат 0,3% от психоактивното вещество ТНС. Изследвания показват, че консумацията до 300 грама не влияе на тестовете за наркотици. Все пак, имайте предвид, че нямате гаранция за по-големите количества конопен протеин.

Конопен протеин - употреба, ползи и рецепти

Къде можете да се сдобиете с най-качествения конопен протеин?

На пазара се предлагат много видове изолиран конопен протеин на прах – от съвсем изчистени продукти, до такива с изкуствени и естествени вкусове, аромати и комбинации с други съставки.

Важно е винаги да подбирате продукти с максимално изчистен състав, за да се насладите на ползите без да се сблъсквате с придружаващи негативи.

В каталога на Ancestral Superfoods, конопеният протеин има специално място в Warrior, където е комбиниран с оризов и грахов протеин, стрити на прах горски плодове, ферментирали трици от кафяв ориз, микс от различни пробиотични щамове и неактивна хранителна мая.

Нещо повече – конопеният протеин в Warrior e извлечен от покълнали конопени семена. Технологията на покълване увеличава бионаличността на растението и неговите нутриенти, подобрява усвояването и увеличава максимално ползите от приема.

Наред с всички гореизброени ползи от самия конопен протеин, комплексът на Warrior спомага също за балансиране на микробиома, стимулиране на имунната система и поддържането на здравословен алкално-киселинен баланс. 

Приложение: 3 лесни и вкусни рецепти с конопен протеин на прах

Дойде време и да ви покажем как точно се приема конопен протеин – рецепти, които можете да приготвите бързо и лесно у дома. Даваме ви няколко примера за вкусни и апетитни сладки храни с коноп:

Веган смути с кайсии и Warrior

Кайсиево смути с Warrior

Необходими продукти: 

 • Около 5-6 бр кайсии
 • Един замразен банан
 • 1 ч.л. Warrior
 • 200 мл кокосова вода

Начин на приготвяне:

 • Смесете съставките в подходящ съд и пасирайте с блендер или друг тип пасатор.
 • Декорирайте с по желание с конопени семена.
 • Консумирайте веднага и се насладете на всяка глътка здраве и свежест!

Сурова морковена протеинова супа с Warrior

Сурова морковена протеинова супа с конопен протеин Warrior

Необходими продукти: 

 • 500 мл ядково мляко по избор
 • 500 мл фреш от сладки моркови
 • 100 г сирене от заквасено кашу
 • 5 скилидки чесън
 • 4 шепи бадем
 • 1 шепа зелени маслини
 • 200 г меко тофу
 • 100 г конопено семе
 • 4 с. л. Warrior

Начин на приготвяне:

 • Блендирайте всички съставки до постигане на хомогенна смес.
 • Добавете подправки по избор и не ги пестете – те ще дадат вкуса на суровата супа.
 • Сервирайте с див лук и пикантни маслини и се насладете!

Какаов мус с авокадо и Warrior

Авокадо какаов мус с Warrior

Необходими продукти: 

 • 50 мл ядково мляко по избор 
 • 1 бр узряло авокадо
 • 1 узрял банан
 • 5-6 предварително накиснати във вода фурми
 • 1 с.л. какао на прах
 • 20 г растителен протеин Warrior

Начин на приготвяне:

 • Запазете кората на авокадото и я използвайте за сервиране.
 • Смесете всички съставки в блендер до получаване на консистентна смес.
 • Сервирайте в кората от авокадото и декорирайте по желание с пресни или сушени плодове.

За финал: още любопитна информация за конопения протеин

 • Цветът на конопения протеин е кафяво-зелен, а вкусът му бива описван като орехов, “земен”, “тревист”. Някои хора го намират за твърде силен и предпочитат да го смесват с натурален източник на сладост. В Warrior, за целта използвахме червени и черни боровинки, малини, ягоди, къпини и нар.
 • Три супени лъжици конопен протеин на прах съдържат средно около 90 калории. Както при всеки естествен продукт, тези стойности могат да варират леко.
 • Конопените семена и протеинът в тях могат да лекуват различни заболявания на бъбреците и често се използват за тази цел.
 • На военнослужещите, морските пехотинци и членовете на департамента на отбраната в САЩ е изрично забранена консумацията на всички продукти, съдържащи коноп – включително конопен протеин и масла от коноп.
 • Конопът има цялостно противовъзпалително действие върху организма, като по този начин може да редуцира или контролира симптомите на някои автоимунни заболявания, свързани с хронично възпаление. 

Останете със сайта на Ancestral Superfoods и нашата Facebook страница “Племе на здравето” – нашата малка общност на хора, които винаги искат да знаят повече за начините да се грижат за здравето си и да се чувстват добре в тялото си!

author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *