Алманах, Познание

Прясна и сушена коприва: ползи за здравето

коприва ползи

Диворастящата коприва е растение, прилагано в традиционното билколечение от незапомнени времена. Освен по нашите географски ширини, исторически данни сочат, че билката е използвана също така от народите в Древен Египет и Древен Рим, съответно като природно лечение на артрит и болки в кръста, както и за естествено подгряване на тялото в екстремни условия. 

В интерес на истината, научното наименование на растението (Urtica dioica) идва именно от латинското “uro”, което в буквален превод означава “горя”. Причината е добре позната на всички ни – малките власинки, които при контакт с кожата освобождават вещества, предизвикващи парене. 

Преработена по подходящ начин, обаче, билката не само може да бъде консумирана безопасно, но също така и да подпомогне редица очистващи и лечебни процеси в тялото. По-долу разказваме повече за научно доказаните ползи от копривата за човешкото здраве, както и за различните начини, по които тя може да бъде консумирана и използвана. 

Лечебни свойства на копривата

В състава на копривата влизат десетки уникални компоненти, включително ценни хранителни вещества, витамини и минерали. Сред тях са витамин С, витамин К, бета каротин, калий, калций, силиций, желязо, серотонин, полифеноли и всички незаменими аминокиселини. 

От теорията към практиката: този природен комплекс създава широк спектър от практически измерими действия върху тялото, включително:

  • Противовъзпалително действие. Изследване, публикувано в Националния център за биотехнологична информация на САЩ доказва, че приемането на добавка, съдържаща екстракт от коприва, значително намалява болката при пациенти, страдащи от артрит. Освен това, участниците успешно намаляват дозата на приеманите болкоуспокояващи в дългосрочен план.
  • Понижаване на кръвната захар. От една страна, копривата съдържа съединения, които могат да имитират действието на инсулина. От друга – тя може да помогне на панкреаса да произведе и освободи повече собствен инсулин, помагайки комплексно при проблеми с висока кръвна захар.
  • Диуретично действие. Изпразването на пикочния мехур и освобождаването на тялото от задържани течности е ефект от копривата, който е използван активно още в средновековна Европа. Чрез стимулиране на уринарната функция, растението действа също така отлично при инфекции на пикочните пътища, уголемяване на простатата и камъни в бъбреците.
  • Понижаване на кръвното налягане. В клинични проучвания, копривата демонстрира ефективна стимулация на производството на азотен оксид, който действа като вазодилататор – молекула, която отпуска мускулите на кръвоносните съдове, помагайки им да се разширят.
  • Кръвоспиращо действие. Както целокупната консумация, така и консумацията на екстракт от коприва намаляват прекомерното кървене, включително в следоперативни периоди. В допълнение, копривата ускорява оздравителните процеси при травми, изгаряния и отворени рани.
  • Антианемично действие. Копривата е богата не само на желязо, но и на някои от най-важните витамини, които спомагат за ефективното му усвояване от организма – витамин B и витамин C. Именно тази комбинация гарантира бързо, естествено и ефективно повишаване на хемоглобина в кръвта – както при възрастни, така и при деца.
  • Копривата помага при сенна хрема. Благодарение на описания по-горе противовъзпалителен ефект, копривата демонстрира отлично действие при остри епизоди на сенна хрема и техните най-неприятни проявления през пролетта: кихане, обилна хрема и дразнене на очите.
  • Повлияване на респираторни проблеми. Копривата може да действа като белодробен “тонизатор”. Тя действа нежно и систематично при остри и хронични респираторни проблеми като астма, слуз на белите дробове и упорита кашлица. Тинктурата от коприва се използва също така при грип, настинка, бронхит и пневмония.
  • Силно антиоксидантно действие. Растението съдържа множество мощни антиоксиданти, включително флавоноиди, каротеноиди и витамини А и С. Те защитават имунните клетки срещу увреждания, причинени от свободните радикали и засилват собствените защитни функции на организма.

Вече сте впечатлени? Нека Ви дадем няколко идеи за лесни начини, по които можете да превърнете чудотворното растение в редовен гост на своята трапеза. 

Прясна и сушена коприва: ползи за здравето

Как да включите копривата в менюто си?

Консумирането на коприва далеч не е екзотика в България, тъй като тя винаги е била една от най-лесно откриваемите и най-лесни за приготвяне растителни съставки в менюто на нашите предци. 

Широкото разпространение на растението и достъпната му цена в съвременната търговска мрежа правят прибавянето му в менюто изключително лесно и безпроблемно – както от организационна, така и от чисто финансова гледна точка.

А ето и някои от най-добрите начини, по които можете да се насладите на десетките ползи за здравето, характерни за диворастящата билка. 

Чай от коприва: ползи и приготвяне

Когато говорим за консумация на коприва, чаят е абсолютна класика – приготвен както от прясно набрани, така и от изсушени части от растението. Запарването на билката в гореща вода освобождава много от лечебните ѝ вещества и превръща отварата в малко природно чудо.

Както в традиционната медицина, така и в съвременното допълващо билколечение, хиляди хора консумират чай от коприва за отслабване, за пречистване на кръвта или при анемия. За целта се използват листата, стъблата или корена на билката, както и различни комбинации от тях.

Как се прави чаят от коприва? Много просто. Когато използвате прясно набрани растения, можете да ги сложите на котлона в малка тенджера с вода и да изчакате, докато водата кипне. В този случай, чаят може да се консумира отделно, а омекналите листа да се използват за приготвяне на различни ястия и смутита.

Когато приготвяте чай от сушена коприва, достатъчно е да запарите билката с предварително кипната вода за 5 до 10 минути, след което да я прецедите. Количеството и пропорциите сте свободни да изберете сами, според това колко силен предпочитате да е вкуса на чая – твърдо правило няма. 

Ancient Detox

Пречисти тялото си и се радвай на неговата сила! Вземи сега с 10% ОТСТЪПКА, като използваш код kopriva10.

Традиционни и съвременни ястия с коприва

Освен, че е изключително богата на безценни вещества, копривата има и отлични ароматно-вкусови качества. В българската кулинарна традиция, тя е използвана за направата на множество класически ястия, като например:

  • Супа от коприва;
  • Каша от коприва;
  • Панирана коприва;
  • Коприва с ориз и/или просо;
  • Постна баница с коприва;
  • Салата от коприва с орехи;
  • Кюфтета от коприва на тиган или фурна;

За любителите на осъвременената традиция, съществуват десетки рецепти за песто от коприва в комбинация с различни сурови ядки, както и зелени смутита с коприва.

Прясна и сушена коприва: ползи за здравето

Консумиране на брашно от коприва

Възможно най-лесният начин да приемате билката ежедневно с минимални усилия е приемът на коприва на прах. В този вариант, растението бива изсушено и смляно, като запазва в максимална степен полезните си свойства и може да се консумира ежедневно като отлична добавка към пълноценното хранене.

Брашното от коприва е една от най-често използваните съставки във функционалните суперхрани на Ancestral Superfoods. Можете да го откриете като част от формулите на Druidess”, “Chieftain” и “Oracle” – нашите продукти, разработени съответно за жени, за мъже и за хора, изложени на високи нива на стрес. 

В продуктите на Ancestral Superfoods е използвана 100% коприва от биологично земеделие, а изсушаването е на естествени температури, така че да се гарантира в максимална степен съхраняването на полезните ѝ вещества. 

Приемайки една супена лъжица или едно саше от съответната суперхрана на ден, Вие си гарантирате прием на естествен комплекс от витамини, минерали и антиоксиданти, от които копривата е основна и незаменима част. 

Уникални продукти с брашно от коприва

Брашното от коприва е една от най-често използваните съставки във функционалните суперхрани на Ancestral Superfoods. Вземи сега с 10% ОТСТЪПКА, като използваш код kopriva10. Кодът важи само за продукти, които не са в промоция!

Козметично приложение на копривата

Последно, но не и по значение – копривата се използва като ценна съставка в козметичната индустрия, особено когато става въпрос за грижа за проблемна коса и кожни заболявания на скалпа. 

Използването е напълно постижимо в домашни условия – достатъчно е да приготвите отвара от коприва по начина, по който приготвяте чай, след което да я приложите върху косата след къпане. Тя е ефективна за подсилване на изтощена коса, рекуциране на омазняването и контрол над засиления косопад. 

Други варианти са използването на специална маска за коса с коприва против косопад, както и прилагането на шампоан с коприва за растеж на косата. 

Защото природата вече го е измислила; от нас се изисква само да знаем как да го използваме и да поискаме да си помогнем по натурален и естествен начин!

Вземи сега продуктите на Ancestral Superfoods с 10% ОТСТЪПКА, като използваш код kopriva10.

Важно! Кодът важи само за продукти, които не са в промоция и не може да се комбинира с други кодове и акции!

author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

2 thoughts on “Прясна и сушена коприва: ползи за здравето

  1. Наталия Петрова каза:

    Знаех за ползите от коприва, но това значително попълни познанията ми, и повиши мотивацията за ползването й. Благодаря!

  2. Afize Mastanova каза:

    Drazni li koprivata na qzva?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *