Кристина Орсова
Обича да измисля и експериментира с нови рецепти, алтернативи на класически ястия, но с по-здравословни съставки, както и напоследък веган варианти на всякакви класически ястия и десерти.
Мисията на Криси е да създава здравословни хранителни навици на децата си и да показва и на други родители колко е лесно да го направят и те чрез положителен пример, забавни игри и занимания с децата в кухнята.

Представи се с няколко думи?
Аз съм човек, който обожава да готви, готвенето ме успокоява и вярвам, че храната може да бъде и лекарство. Майка съм на две малки момчета, които искам да науча да уважават всяка една съставка, нейния източник и процеса по приготвянето на храната. Вярвам, че здравословните хранителни навици се създават от най-ранна детска възраст и ние като родители трябва да даваме възможно най-добър пример на децата си.
Мислиш ли, че е важно с какво се храним и как приготвяме храната си?
Фундаментално важно! Храната, която консумираме, определя в голяма степен физическото и емоционалното ни здраве. Това се отнася и за начина на нейното приготвяне. Аз лично се старая да консумираме у дома максимално пресни и минимално преработени храни, по-щадяща топлинна обработка като варене на пара или печене във фурна.
Какво обичаш да си похапваш и имаш ли любима рецепта?
Много неща обичам да хапвам, затова и нямам една любима рецепта. Обичам ястия тип “храна за душата”, прости, със сезонни продукти, с ароматни подправки или билки, като типичните български яхнии или пък леко пикантни ястия с къри. През студените месеци обичам топли супи, а през лятото наблягам на салати с много зеленчуци и хрупкави добавки като ядки и семена.
Има ли продукти без които не можеш?
Обожавам варива, затова боб, леща или нахут задължително присъстват поне веднъж седмично на масата ни. Доматите са друга любима съставка, когато не са в сезон, гледам шкафът ми да е пълен с консервирани домати и пюрета, които добавям към ястията. По отношение на подправките в шкафа ми винаги трябва да има чубрица, мащерка, куркума или къри на прах. Банани и фурми са ми универсални подсладители за десертите, отличен заместител на захарта, когато приготвям сладки закуски или десерти за децата. Ядките пък са ни любим снак между основните хранения и са незаменима съставка в сурови десерти.
Кои рецепти са най-голямо предизвикателство за теб и защо?
Често се предизвиквам сама себе си да приготвя веган алтернатива на някоя класическа рецепта с месо, млечни продукти или яйца. В повечето случаи ми се получава добре, имам и някои отлични попадения като руло Стефани с леща и гъби, но има неща, които все още ми се опъват, като майонеза от аквафаба. Не съм по рецептите, които трябва да се приготвят бавно, с точни мерки и прецизност, предпочитам да импровизирам на момента, да използвам оптимално продуктите, така че да намаля отпадъците в кухнята.
Какво място заема за теб пълноценната растителна храна в твоята кухня?
Много голямо, седмичното ни меню се основава на растителна храна, като за децата разбира се имаме и дни с месо и яйца, от млечните продукти консумираме рядко само кисело мляко и фермерско саламурено сирене. Предпочитам да хапваме повече пресни зеленчуци и плодове, за щастие големият ми син обожава сурови червени чушки, моркови, дори и броколи, а малкият унищожава всякакви плодове.


Би ли споделила с нас някоя твоя кулинарна тайна, как да намалим консумацията на животински продукти?
Както вече споменах, комбинацията от леща и гъби е страхотна за веганизация на много класически месни рецепти, като кюфтенца, пастет и месно руло. Ако добавим ядки и кимион, се получава удивителен вкус, плътен, наситен, засищащ, имала съм случаи, в които никой на масата не осъзнава, че не яде месо. С ядките се получават уникално вкусни сосове, заместители на млечните, а таратор от слънчогледови семена е нещо божествено. Аз не обичам класически таратор от малка, просто не обичам студени супи, но щом пробвах да го приготвя с мляко от слънчогледови семена, си промених мнението. За целта просто се смилат в блендер накиснати слънчогледови семена с вода, докато се получи хомогенна смес, подобна на айрян.
В какви рецепти според теб най-успешно се комбинират продуктите на Ancestral Superfoods?
В толкова много, че списъкът ми с ястия, в които да пробвам да ги добавя, расте всеки ден 🙂 Като започнем от смутита, супи, сосове, хумус, зеленчукови пастети, домашни разядки и дипове, сурови кремчета и десерти, фрешове и напитки като лимонада или студен чай. Добавям ги винаги, след като ястието леко изстине, ако става въпрос за супа или сос.
Какви съвети би дала на начинаещите кулинари, за да повярват в себе?
Да се осланят на собствените си вкусове, да комбинират нещата, така както им харесват, да не се плашат да експериментират, да готвят с чисти, пресни и сезонни продукти, защото те винаги са вкусни и не се нуждаят от голяма обработка или тежко овкусяване. И да готвят с любов. Банално звучи, но тогава храната наистина е винаги по-вкусна!
Има ли нещо, което би искала да споделиш с хората?
Най-важното нещо, което искам да предам на хората, е че здравословното хранене на децата ни от най-ранна детска възраст ще определи в голяма степен тяхното здраве през целия им живот. А наша важна задача е не само да им осигуряваме хубава храна, но и да изградим здравословни хранителни навици, да даваме добър пример и да им предоставим и свобода да пробват или не, храните, които им поднасяме. Не бива да има крайности, трябва да търсим баланс, да разнообразяваме храната, да търсим сезонни и местни храни, но и да експериментираме с различни продукти, които са богати на ценни хранителни вещества. Да научим децата да уважават източника на храната, процеса по нейното отглеждане и приготвяне, да са благодарни за това, което имат и да ценят здравето, което е най-голямото им богатство.