кулинарен вдъхновител

Любов Павлова

Любов Павлова е Веган Фууд Блогър, който се крие зад името BohemianVeg. Тя споделя рецепти само на растителна основа, като експериментира с най-различни продукти и техники, опитвайки се да пресъздава дори и най-традиционни ястия от международните кухни. Вкусна, лесна и достъпна веган храна е основата на нейният блог и разбира се, желанието да покаже, че растителната храна не е само полезна, но е и разнообразна!
Любов

Представи се с няколко думи?

Казвам се Любов и се занимавам с разработване на растителни рецепти.

Като мисията ми е да покажа, колко е разнообразно растителното хранене и вярвам, че мога да задоволя дори най-злояди и скептични представители 🙂

Мислиш ли, че е важно с какво се храним и как приготвяме храната си?

Определено е важно! Мисля, че възприемаме храната, като нещо незначително за нас и за здравето ни, често пренебрегваме качеството в бързината, както и се водим по стари понякога неоправдани традиции и в крайна сметка стигаме до момента в който всичко това се натрупва в организма ни, и само тогава започваме да се замисляме за това дали храната всъщност е повлияла на сегашното ни състояние. Смятам, че във време на толкова голям поток на информация и възможности, да не обръщаме внимание на това как се храним е във вреда за самите нас.

Какво обичаш да си похапваш и имаш ли любима рецепта?

Ох…голям чревоугодник съм, обичам всичко за храната, от това как се отглежда до дребните детайли в чинията. Най-много обичам всичко свързано с картофи и техните разновидности. Любими рецепти се променят от ден на ден и това е факт – но мисля че това ме кара да успявам да създавам най-различни рецепти и по-рядко да попадам в креативна дупка. Сега съм голям фен на протеиновите бонбони с Warrior, които създадох за Ancestral Superfoods. А разбира се, любимата за всичките времена е нещо супер семпло, но едва ли някога ще ми омръзне и това са печени картофи на скара с много чесън 😀

Има ли продукти без които не можеш?

Определено има, и бих казала списъка не е кратък…и започвам с всичко което хапвам за закуска(любимото ми хранене за деня) – овес, банани и фъстъчено масло. И разбира се, ще добавя и картофи към списъка.

Кои рецепти са най-голямо предизвикателство за теб и защо?

Тъй като съм оставила животинските продукти отдавна извън чинията си, смятам че най-много предизвикателства срещнах в моментите на преминаването към изцяло растително хранене и вече повечето неща не са предизвикателни за мен. 

Но в момента имам за цел да усвоя технологията на приготвянето на отлежали сирена от кашу и може би някой друг хубав и стабилен крем за торти.

При сирената от кашу, не знам кое е лесно, честно казано и искрено се възхищавам на нашите производители на подобни деликатеси. Може би освен уцелването на точните вкусови качества, най-трудното е процеса на отлежаването, понеже изисква специални условия и температури.

Какво място заема за теб пълноценната растителна храна в твоята кухня?

Първо и единствено, това е решението което предприех веднага щом осъзнах моралния фактор, който не знам защо толкова неосъзнато минава пред очите ни години наред. Разбира се, години по-късно мога да кажа, че освен моралните възгледи, здравето ми е в хармония с мислите ми. Както и смятам, че е довело до по-ниски нива на стрес и на по-голям баланс в живота ми.

Любов Павлова
Любов Павлова

Би ли споделила с нас някоя твоя кулинарна тайна, как да намалим консумацията на животински продукти?

Не знам дали е тайна, но смятам, че тук важи правилото ако искаш да стигнеш далеч, прави всичко бавно и осъзнато. С някои продукти е лесно да се сбогуваш от днес за утре, но някои неща и навици са по-трудни. Затова не е нужно да бъдете строги със себе си, това не е диета, това е начин на живот, който не иска жертви.

Важно е да намерите защо го правите. Като от гледна точка на храната е важно да намерите заместници (не винаги буквално) на храните с които сте свикнали и които са ви наистина много вкусни.. как да го направите? с много опити, за мен основното нещо, което предимно ядох първите месеци от веганството беше тофу скрамбъл с тост с авокадо и зеленчуци. Защото беше лесно, достъпно и много ми харесваше като вкусове и осъзнавах, че е пълноценно ястие, съдържащо и протеини и въглехидрати и мазнини. И другото което бих искала да ви посъветвам, търсете, в момента можете да намерите информация и рецепти от най-различно естество, няма по-добро време от сега да започнете да се храните с повече растителна храна.

В какви рецепти според теб най-успешно се комбинират продуктите на Ancestral Superfoods?

Вариантите са безброй, както тези по-трудни, които споделих, така и аз си добавям в обикновен растителен йогурт, така и може да се добави към овесената закуска за добър старт на деня. И в момента експериментирам с различни солени рецепти като бургери, растителни кюфтенца и сосове, така че тези продукти са много лесни за незабележима, но толкова хранителна добавка към менюто ви.

Какви съвети би дала на начинаещите кулинари, за да повярват в себе?

Банално, но не спирайте да пробвате и да експериментирате в кухнята, ако това ви носи истинско удоволствие – правете го, ще има много грешки. Не всичко е толкова идеално, както понякога изглежда отстрани, особено в социалните мрежи.

Не всяко ястие е перфектно, далеч е от истината. Понякога всичко се получава от първия път, а понякога не може да уцелиш тенджерата, без да уклепаш цялата кухня. Някои ястия могат да отнемат седмици или дори месеци за да се получат, и това е нормално, защото това е както всяко едно начинание – изисква много опити и усилия.

Всички рецепти на Любов Павлова

За контакт

Любов Павлова

Уеб сайт: www.bohemianveg.com

facebook: bohemianveg

Instagram: @bohemianveg