Познание, Алманах

Митове за здравословното хранене

Митове за здравословното хранене

Правилното хранене е в основата на оптималното здраве. Храната е най-лесната, достъпна и вкусна превенция от стотици заболявания и здравословни проблеми от всякакво естество. Разбира се, тя работи в наша полза, ако знаем как да я подбираме и приготвяме правилно. В сферата на нутриционизма през последните десетилетия са се сменили множество теории и вярвания за здравословното хранене. В морето от информация има много митове, които могат да ви заблудят. Тук ще ви представим три от тях.

Мит 1: Има универсален хранителен режим, подходящ за всички

В наши дни има стотици хранителни режими – вегетарианство, веганство, пескетарианство, кето режим, нисковъглехидратни режими, суровоядство и още много. Всеки човек, който е открил своя начин на хранене има тенденцията да смята, че точно тези храни ще са добри за всеки човек на планетата. Истината е далеч от това.

Когато избираме хранителен режим, трябва да имаме предвид редица фактори. Генетичните предразположености към определени здравословни проблеми е добре да се вземат предвид. Важно е също режимът ви да работи за вас и вашето ежедневие – да ви дава достатъчно енергия, да ви предлага вкусни храни и да задоволява нуждите ви от нутриенти.

Накратко, няма универсална диета, която да е подходяща за всеки човек. Може да отнеме време да намерите вашия начин на хранене, но определено си заслужава. Не се губете в морето от информация и не се опитвайте да следвате стриктно всички препоръки, освен ако не е наложително за здравето ви. Модифицирайте, експериментирайте и се радвайте на храната си. Храненето е холистичен процес, който трябва да ви доставя удоволствие.

Митове за здравословното хранене

Мит 2: Най-лесният начин да отслабнете е като броите калории

Този мит е не просто далеч от истината. Той е изключително опасен, особено за подрастващите, които често страдат от ниско самочувствие, заради начина, по който изглеждат.

Този мит не взема предвид истинската хранителна стойност на дадена храна, а само индикира за калорийните й нива. При спазването на определен брой калории на ден, лесно може да стигнете до състояние на хранителни недостатъци и здравословни проблеми. Защото този начин на мислене насочва фокуса ни единствено върху броя калории на ден. А те могат да се набавят по множество различни начини.

Това, което често се случва е, че консумираме празни калории – храни, които не набавят на организма ни нищо съществено като хранителни вещества. Резултатът може и да е по-ниска цифра на кантара, но цената, която плащаме за това е здравето ни.

Митове за здравословното хранене

Мит 3: Някои хранителни вещества са по-важни и полезни от други

Този мит става очевиден в нисковъглехидратните или нискомазнинни хранителни режими. Хранителните вещества се делят на две основни категории – микро и макронутриенти. Последните са протеини, въглехидрати и мазнини. Всички те са съществени за оцеляването ни. Тялото не може да съществува само на протеини, мазнини или въглехидрати.

Разбира се, в зависимост от личните ни нужди, можем да модифицираме приема на един за сметка на друг, но пълното изключване не се препоръчва, а и на практика не е възможно. Например, ако искате да качите мускулна маса и да подобрите спортното си представяне, значи фокусът ви ще бъде върху консумирането на повече протеини. Това означава, че в менюто ви ще присъстват също въглехидрати и мазнини, но в по-малки количества.

Има още много митове, които сме сигурни, че сте срещали. Всеки от нас може да допусне грешка и да се подведе по информация от интернет. За това ви съветваме да следите внимателно източниците, от които се информирате и при неяснота да се допитвате до съответния експерт.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *