Алманах, Заветът на мъдреците

Николета Колева: Постната кухня е недоглеждана и подценявана

Николета Колева: Постната кухня е недоглеждана и подценявана

Николета Колева е инструктор готвач и консултант, работила в кухни в Китай, Малайзия, Индонезия, Тайван и Тайланд. Има диплома за готвач на сурова кухня на о. Бали. Поддържа блога www.tastybynature.eu.

„Постната и сурова кухня не е сложна, човек трябва да е отворен за ново и различно. Балансирано и разнообразно меню на основата на растителна храна, с минимално рафинирани продукти, според мен е най – добрият начин да се храним пълноценно“, казва тя.

Разговорът води Мая Цанева

Здравейте Николета! Как сте?

Като на въртележка, иначе добре.

Вие сте пътували много из Европа и Азия. Какво пренесохте от своите пътешествия у дома си, как Ви промениха тези пътувания?

5 години живях на различни места в Азия и това промени корено мирогледа ми, смених професията си и целите си. За мен пътешествията са начин на живот. Живяла съм на много различни места, които съм наричала дом.

Как минава Вашият ден сега? Как се промени диетата Ви?

Всеки ден е различно – има дни, в които имам план и съм много продуктивна, има дни, когато просто се местя от една кълка на друга. Начинът ми на хранене не се е променил особено. Може би към по-добро, понеже е контролирано и чисто. Отслабнах с няколко килограма.

Вероятно сега възможността да преоткривате света Ви липсва. Как компенсирате това?

Чета. Обикновено чета по 2 – 3 различни книги едновременно.

Какви сурови, веган и постни ястия бихте препоръчали за напълно начинаещи и кои са Вашите лични любими рецепти?

Постната и сурова кухня не е сложна, човек трябва да е отворен за ново и различно. Жал ми е, че все още масово хората смятат, че тази кухня е безвкусна и/или скъпа. Лишават се от нови вкусови преживявания. Постната кухня при нас е с доста традиции, но е недоглеждана и подценявана – все пак любимата на всички лютеница е постна.

За начинаещи в готвенето на такъв тип кухня бих препоръчала да си изберат ястие, което им харесва и да се научат да го правят добре. После още едно и така постепенно ще увеличат репертоара.

Моите лични любими рецепти като професионалист са твърде много – рецепти, които съм научила, рецепти, които първо съм приготвила, когато съм се обучавала, рецепти, които съм яла някога и адаптирала, рецепти, които просто са ми хрумнали, разни, според настроението и сезона.

Николета Колева: Постната кухня е недоглеждана и подценявана

 

Защо расте популярността на суровите и постни храни, според Вас? Каква е тяхната добавена стойност за организма ни?

Популярност вече расте повече от 10 години и ще продължава. Причините са много – здравословни, морално етични, природосъобразни, религиозни.

За добавено стойност – има многобройни изследвания от различни експерти, доказващи, че храненето основно с растителна храна допринася за добро здраве и превенцията на сериозни заболявания. Има масова заблуда, че постно и сурово са еквивалент за здраве – има много рафинирани „джънк“ продукти, които са пълни с химикали и транс мазнини, но с етикет „Веган“ и „Био“, тоест ако се храните с такъв тип постни храни, не допринасяте особено за здравето си.

Според мен суровоядството понякога се преекспонира като здравословно. Може да бъде, но зависи от доста фактори. Балансирано и разнообразно меню на основата на растителна храна, с минимално рафинирани продукти според мен е най – добрият начин да се храним пълноценно.

Расте ли осъзнатостта, че ние сме това, с което се храним? Как бихте завършила фразата „Зеленчуци, който не яде…“?

Не расте достатъчно ,според мен, щом все още масово се пият газирани безалкохолни напитки и се дават ежедневно на малки деца бисквити и други подобни с палмова мазнина и бяла захар и брашно. Никога не съм разбирала хора, които не ядат зеленчуци.

Вие готвите с продукти, възможно най – близо до естествения им вид. Пролетта ни дава големи възможности за това. Кои са Вашите любими сезонни продукти и ястия?

Зеленолистни – коприва, левруда (особено), лапад, също пресни картофи.

Ancestral Superfoods работи с покълнали и ферментирали типични суперхрани и суровини, наследство от нашите прадеди. Каква, според Вас, е стойността на тези храни в периоди като настоящия?

Настоящият момент има много предизвикателства – например да ограничим социалните контакти и да се храним максимално с полезни пълноценни храни. Добавяйки суперхрани в ежедневното си меню решаваме тези два проблема. Суперхраните са силно концентрирани на богати хранителни вещества, които с малко количество могат да дадат много за постигане на балансирано хранене.

Какви са Вашите любими рецепти с такива храни и съставки?

В хладилника си често имам поне един суров сос или някаква бобова разядка. Добавяйки супер храни към тези ястия лесно качва хранителната им стойност в пъти повече. Обикновено започвам деня със зелено смути, в което слагам различен микс супер храни.

Ancestral Superfoods почита наследството ни като храни и начин на живот и го превръща в храни на бъдещето. Кои са трите храни на предците ни, които бихте превърнала в храни на бъдещето?

Историята се повтаря и някак се забелязва преоткриване на стари неща, които изведнъж стават модерни. Така и с храненето.

author-avatar

За Мая Цанева

Мая Цанева е създател на онлайн съдържание, блогър и журналист на свободна практика. Специализира в съдържание и комуникации по темите предприемачество, иновации и родителство. Съосновател на Сдружение „Безопасни детски площадки“. Пооддържа блога www.mayatsaneva.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *