Заветът на мъдреците, Алманах

Ани Стойчева: Сега е перфектното време да обърнем поглед навътре

Ани Стойчева: Сега е перфектното време да обърнем поглед навътре

Ани Стойчева се занимава със здравословно хранене от около 15 години.  През 2016 година завършва нутриционистика към Института за интегративна нутриционистика, а по-късно и допълнително обучение Gut Health към същия институт, тъй като вярва, че микробиомът е епицентърът на здравето. Практикува йога. Поддържа блога Statera.

Чистите продукти притежават най-мощните суперсили. Наблягвам на храни, богати на витамин C, витамин D, селен и цинк, както и на покълналите и ферментиралите храни. Добре е плодовете, зеленчуците, ядките, семената, бобовите растения да преобладават в менюто ни.“, казва тя.

Здравей Ани! Как си?

Привет. Добре съм, благодаря! Нали знаеш как след всяка буря идва слънце. Преминах наскоро през малка лична буря, а сега всички се намираме в период на голяма буря. Надявам се скоро и тя да отмине и с усмивка да се наслаждаваме на първите пролетни лъчи.

Твоята лична и професионална история е шарена. Какво научи за себе си при прехода от екстремист към интроверт, от всеядец (предполагам) към веганство?

Пъстрата ми история ме накара да обърна вниманието си към баланса и приятното усешане, което той ми носи. Преди смятах, че „баланс“ е най-скучната дума, най-баналната. Всеки уелнес сайт се казва баланс, всеки блог за здраве говори за него, немалко спортни зали носят това име, но ето че накрая и аз избрах „статера“, латинската дума за баланс.

Вероятно по пътя научих, че ако останеш прекалено дълго в една крайност, дори и без да го искаш, ще трябва да отидеш в противоположната крайност, за да достигнеш до баланса. На всяко действие противодействие… Няма как. Вселенски закон е, така мисля. Що се отнася до храненето —  растителната храна заема сериозен процент от моето хранене. Дори често се шегуват с мен, че съм повече веган от някои вегани. Да кажем, че съм намерила мой оптимален начин на хранене, който ми помага да се будя изпълнена с енергия и да се чувствам добре.

В настоящата тревожна здравна и социална ситуация много хора търсят стандартни и алтернативни начини за превенция на вируси, за укрепване на организма. Каква е твоята рецепта за здраве?

Спокойствие, осъзнатост, подкрепа на организма чрез добра храна, пълноценен сън, движение, излагане на слънце (може и на балкона) или разходка сред природата. Предвид ситуацията в момента, най-подходящо е да се отиде до някое по-отдалечено кътче. Както знаем сега не е моментът за социални контакти, но е перфектното време да обърнем поглед навътре. За интровертните натури вероятно ще е по-лесно, но за екстровертите този тих период може да се окаже и доста интересен.

Сигурно е, че стресът няма как да ни е от полза в настоящата ситуация, но е и напълно разбираем. Добре е да бъдем разумни, но не и стресирани. Стресът само ще отслаби защитните сили на организма ни.

Следвам препоръките на СЗО. Стоя си вкъщи и се грижа аз и семейството ми да се радваме на вкусна, истинска и питателна храна. В менюто ни преобладват плодовете и зеленчуците, които консумираме както сурови (добре измити), така и сготвени. Изполвам много подправки, когато готвя.

Те не само правят ястията много вкусни, но се грижат и за здравето ни. Да не забравяме, че те са едновременно подправки и билки. Риган, куркума, джинджифил, розмарин, лют червен пипер „кайен“, канела са част от подправките, които използвам. Въпреки че няма научни данни, за това дали чесънът може да ни предпази от коронавируса, той все пак е много на почит у дома тези дни. Не би ни навредил, а и вкъщи го обичаме. Направих лесна паста от чесън, която представлява пасиран чесън с малко сол и зехтин. Може да се добавя към ястия или просто да се намаже на препечена филия.

Започвам деня с небезизвестната топла вода с лимон или с билков чай. После всеки вкъщи взима по 1 с.л. сироп от бъз и няколко капки тинктура от чесън, зелен орех, мащерка и др. С тинктурата и сиропа от бъз започнахме преди няколко месеца. Такъв е сезонът, сина ми е в подготвителен клас, а децата често боледуват.

Всеки ден пием смутита с Ancestral Superfoods. Те са с много добър състав и съдържат както покълнали семена, зърнени, бобови и плодове, богати на витамини и минерали, така и пробиотици, тоест те са една отлична подкрепа за нашия организъм и имунната ни система. Имаме четирите формули на Ancestral и ги редуваме. Всеки си има любима. Моята е Oracle.

През деня си правим билков чай и използваме различни етерични масла  — в мометна предимно чаено дърво, лимон, риган, канела, карамфил, евкалипт.

Ани Стойчева: Сега е перфектното време да обърнем поглед навътре

Знаеш какви са предизвикателствата пред хората, които са на пост. Тази пролет е различна, имайки предвид усложнената здравна ситуация. Кои са задължителните ти храни за здраве в периоди на възстановяване на заболяване, или за превенция?

 Не съм веган, но се храня предимно с растителна храна и постя четири пъти в годината. В момента спазвам пост.

Знаете ли, че растителната храна има чудесно пребиотично действие? Всички растителни храни (разбира се, не става въпрос за силно преработените) съдържат малко или по-голямо количество неразградими фибри, които хранят добрите микроорганизми вътре в нас и им помагат да се разрастват и стабилизират. А от чревният баланс до голяма степен зависи и имунитета ни.

Здравето на стомашно-чревния тракт и състоянието на имунната система са взаимно свързани. Ако имаме стомашни проблеми, вероятно и защитните механизми на организма ни ще се понижат. Добре е плодовете, зеленчуците, ядките, семената, бобовите растения да преобладават в менюто ни.

Когато усещам, че се разболявам, залагам именно на тях. Ключът е в разнообразието. Колкото по-голямо е то, толкова по-добре за добрите микроорганизми в нас.

В период като този си правя златно мляко или шот от пресен джинджифил, куркума, лимон и лют пипер. Горещият ароматен чай е задължителен. Обръщам и специално внимание на един любим плод — нара. Наровете са известни от стотици години със своите многобройни ползи за здравето. Нарът и екстрактите от него могат да послужат като естествени алтернативи срещу широк спектър от бактериални и вирусни патогени. Не казвам, че той ще ни излекува при евентуално разболяване, но е много добра подкрепа за нашия организъм. Правя сок или го добавям към салати и всякакви сладки и солени ястия.

Наблягвам на храни, богати на витамин C, витамин D, селен и цинк, както и на покълналите и ферментиралите храни. Те са с висока хранителна стойност, усвояват се много добре и подкрепят здравето на червата.

За лимфната система по-рядко се говори, но тя също е част от имунната ни система. Ако далакът, който е лимфоиден орган, открие потенциално опасни бактерии, вируси или други микроорганизми в кръвта, той — заедно с лимфните възли — създава лимфоцити (белите кръвни телца), които действат като защитници срещу нашественици. Лимфоцитите произвеждат антитела, за да убият чуждите микроорганизми.

Скачането на батут, йога (особено обърнатите пози), сухото четкане на кожата, масажът, както и контрастните или студените душове биха подмогнали работата на лимфната ни система.

И разбира се водата. Вода, вода и пак вода. Може и чай.

Имунитетът ни често е лабилен при смяна на сезоните, особено в период като настоящия. Как да избираме зеленчуците, които да ни изправят на крака? Кои са суперсилите, които да търсим в тях?

 Супер героите са облечени в най-различни цветове: червени, жълти, зелени, лилави, дори черни и бели. Те са сезонни и местни. Колкото и да обичам екзотичните, например мангото е един от любимите ми плодове, знам, че вероятността те да са с по-висока хранителна стойност от българските, е минимална. Изяж дъгата, е доста добър съвет. Колкото повече цветове в чинията ни, толкова по-добре. Да не забравяме и разнообразието, за което вече споменахме!

Въпреки че не винаги го правя, предпочитам да пазарувам директно от фермерите. Обичам да си говоря с тях, а и по този начин разбирам повече за методите, по които отглеждат продуктите си…Чистите продукти притежават най-мощните суперсили.

 Как би завършила фразата Зеленчуци, който не яде….в момента?

 Задължителна ли е римата? Бих казала нещо като  “зеленчуци, който не яде, губи много”, но с рима и с акцент върху това колко са полезни за нашето здравето.

Коя е твоята любима рецепта за пролетта?

Много са, защото обичам всичко зелено! Ризото с много зеленилки, украсено с прясна левруда (див чесън), кюфтенца от орехи и коприва. Зелена салата с таханов дресинг или дресинг от шалот, чесън, дижонска горчица, зехтин, оцет или лимон, едра морска сол и прясно смлян черен пипер. Обожавам зелените смутита и сокове, като глухарчето е мой почетен гост през пролетта.

Ани Стойчева: Сега е перфектното време да обърнем поглед навътре

Ани Стойчева: Сега е перфектното време да обърнем поглед навътре

Със зимата се отдалечаваме от традиционните ферментирали храни, които знаем, че са силни пробиотици. Какви са пролетните ферментирали храни и съставки, които използваш ти?

Не е нужно да се разделяме с туршиите. Дивата ферментация не е никак трудна. Трябват ни само зеленчуци, вода, сол и няколко дена, за да се случи ферментацията. Ферментиралите зеленчуци са чудесни като предястие, а и много добре акомпанират някои основни ястия.

Ако не постя, обичам да си правя таратор с левруда и орехи или да пия кефир. Кефирът може да се направи и от кокосова вода, т.е. има и веган вариант. Друга напитка, за която се смята, че е богата на пробиотици, е комбучата. Тя е много приятна напитка, естествено газирана и свежа.

Освен пробиотиците, да не забравяме и пребиотиците. Още веднъж ще подчертая колко е важно разнообразието от растителни храни, защото добрите герои в червата ни ще се радват на разнообразието от растителна храна за тях, сготвена или сурова.

Вероятно често ти се налага да отговаряш на въпроси как се справяш с обичайни настинки или други страдания? Как отговоряш на този въпрос?

Справям се много добре, като си почивам достатъчно, пия топъл чай от мащерка или ехинацея, джинджифил и канела, консумирам повече плодове и зеленчуци; помагам си с билки и етерични масла. Когато има възможност, ходя на сауна или парна баня.

В Statera пишеш много за баланса. Какъв е твоят баланс и променя ли се той? Готова ли се да излезеш от зоната си на комфорт, за да го оптимизираш?

Често хората си мислят, че щом говоря за баланс, това означава, че съм го постигнала. Все още не съм. Понякога съм напълно в него, но понякога просто ми бяга.

Със сигурност  живея много по-балансирано, отколкото преди 15 години. Моят баланс е все още и моят въпрос. А всеки път, щом се доближа до него, точно преди това ми се е наложило рязко да излезна от комфорната си зона. Някак свързани са, поне на този етап. Не се противя и не се притеснявам да излизам от зоната на комфорта.

Що се отнася до храненето — в него съм постигнала добър баланс, след като съм пребивавала известно време в екстремностите. Сега съм някъде между зеления зеленчуков сок и кроасана. Храня се предимно здравословно, но понякога се сгушвам в топлината на т.нар. “comfort foods”, които често са тестени и не чак толкова здравословни, но пък ми носят уют и ми навяват приятни спомени.

Ани Стойчева: Сега е перфектното време да обърнем поглед навътре

От личния ти професионален опит какъв е ефектът върху имунитета на храни като Ancestral Superfoods? Имат ли противовъзпалително действие?

Съставът им е много добър. Всичките съдържат пробиотичен комплекс, плодове, ферментирали и покълнали семена, зърнени, бобови. Богати са на пребиотици, витамини и минерали. Такъв тип храни влияят благоприятно на храносмилането и на целия организъм. Имат общоукрепвашо действие.

Какви са  твоите любими рецепти с такива храни и съставки?

Преди време в блога на Ancestral бяха споделили рецепта с моя любимец Oracle — нещо като мляко с какао, но с ядково мляко и с Oracle. Оттогава тази напитка е мой верен партньор, когато сядам да работя или да уча пред компютъра.

Формулата на Oracle е много добра — освен задължителният пробиотичен комплекс и покълналите семена и зърнени, много ми допада това, че Oracle съдържа йерусалимски артишок, по-познат като земна ябълка. Той има много добро пребиотично действие. Покълналото тиквено семе е богато на цинк; аронията е добър източник на витамин C и манган. В Oracle има и коприва. Въобще любима ми е! С нея става и чудесен дресинг за салата.

Druidess, от своя страна, ме подканва да си приготвя нещо розово. Обикновено това е розово смути със замаразени ягоди, авокадо, ядково мляко и малко течна стевия с ванилия, поръсено с конопено семе.

Ancestral Superfoods почита наследството ни като храни и начин на живот и го превръща в храни на бъдещето. Кои са трите храни на предците ти, които би превърнала в храни на бъдещето?

Да, много харесвам концепцията на Ancestral Superfoods! Ако говорим за България, бих избрала черница, шипка и глухарче. Може ли да не са само три? Бих добавила коприва, черен бъз, глог, арония. Всъщност много са…

България има традиции в пробиотиците. Така че пробиотиците, вярвам, са не само храна от миналото, но те са част от настоящето и верояно ще се срещаме с тях и в бъдещето.

Благодаря ти! Желая ти здраве!

Интервюто взе Мая Цанева

Заветът на мъдреците представя експерти и изявени личности, ангажирани с мисията на Ancestral Superfoods да развива културата на превенция на заболявания и на здравословен начин на живот, щадящ природата. С нашите гости разказваме истории, които посяват семето на добротворчеството за и с всички. Ancestral Superfoods подкрепя хората, които със знанията и уменията си ни помагат да живеем в по-зелен, по-осъзнат и по-здрав свят.

author-avatar

За Мая Цанева

Мая Цанева е създател на онлайн съдържание, блогър и журналист на свободна практика. Специализира в съдържание и комуникации по темите предприемачество, иновации и родителство. Съосновател на Сдружение „Безопасни детски площадки“. Пооддържа блога www.mayatsaneva.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *