Пламена Християнова

Представи се с няколко думи?
Казвам се Пламена и съм на 21 години. Още от малка се интересувам от храните.
Винаги ми е било интересно как човек напълнява или отслабва, заради това, което консумира. Точно поради тези въпроси се породи желанието ми да изуча по-подробно какво са калории, макронутриенти, микронутриенти и как влияят те на организма ни. Колкото повече чета, толкова повече ми се иска да знам.
Интересно е как храните помагат при борба с различни болести, подобряват имунитета и метаболизма, стига да знаем кои са тези храни и как да ги включим в ежедневието си.
Мислиш ли, че е важно с какво се храним и как приготвяме храната си?
Да, защото храната е ключа към здравето и дългия живот. Ако човек знае кое е полезно, кое е вредно, какво количество е нормално да се консумира, то тогава ще живее един пълноценен живот. Храната е горивото, което дава енергия на организма, както при колите, важно е качеството на горивото.
Колкото до това как приготвяме храната си, най-важното е да избягваме пържената храна. Аз предпочитам да правя всичко на фурна или на пара. По този начин усещам същината на храна, която съм сготвила, а и е доста по-полезно.
Какво обичаш да си похапваш и имаш ли любима рецепта?
Аз съм фен на сладкото и най-обичам да приготвям сладки рецепти.
Едни от любимите ми неща са палачинки, гофрети, овесени каши, браунита… всичко що е сладко – за мен е!
Но това не е достатъчно! Трябва да е здравословно, защото искам да носи някакъв смисъл на тялото ми.
Искам да знам, че тези калории, които приема от сладкото изкушение, ще влязат в употреба за организма ми. Затова обичам да заменям вредните съставки в сладкишите с по-здравословни варианти.
Има ли продукти без които не можеш?
Определено това са яйцата, ядковото мляко и плодовете. Ям ги под всякаква форма.
Кои рецепти са най-голямо предизвикателство за теб и защо?
Рецептите с месата са ми понякога голямо предизвикателство, но обичам да предизвиквам себе си и да виждам на какво съм способна.
Какво място заема за теб пълноценната растителна храна в твоята кухня?
Основно. Обичам да готвя пълноценна храна, наблягам на растенията, защото се чувствам по-здрава, когато ям повече зеленчуци.


Би ли споделила с нас някоя твоя кулинарна тайна, как да намалим консумацията на животински продукти?
Намирате алтернатива на тях, която да е достъпна като цена и да я има в повечко магазини.
В какви рецепти според теб най-успешно се комбинират продуктите на Ancestral Superfoods?
Поне в направените ми досега рецепти, продуктите се вписват идеално в здравословни десерти – мъфини, бисквити, палачинки.
Какви съвети би дала на начинаещите кулинари, за да повярват в себе?
Експериментирайте, търсете вдъхновение от хора, на които се възхищавайте, четете повече за храната и как тя влияе на организмите ни.
Така ще ви идват повече идеи за рецепти, както и повече желание да изпробвате нови, различни, нечувани досега продукти.