Алманах, Познание

Покълването – най-елегантният начин да поканите природата на масата си

Покълването – най-елегантният начин да поканите природата на масата си

Има три основни начина, по които можем да приготвим зърнените храни, бобовите, ядките и семената, така че да извлечем максимална полза от хранителните им потенциали по напълно естествен начин: накисване, покълване и ферментиране. По някакъв начин тези три процеса представляват и логична последователност, която на всяко ниво отключва изключителни ползи за човешкия организъм.

Накисването е поставянето на семената или зърната в условия (вода, температура), при които отпадат ензимните инхибитори, които служат за това да предпазват растението от това да покълне на неподходящо място и по неподходящо време, и се отключва процесът на растеж. За нас, хората, това премахване означава, че естествено пада бариерата пред усвояването на протеините и другите хранителни компоненти, а за самото готвене означава по-добра текстура и по-кратко време за готвене. По-подробно за смисъла и ползата от накисването, както и методите за накисване можете да прочетете тук.

Покълването пък извежда растението с една стъпка напред – условията да се развие животът (влага, температура) вече са налице, ензимните инхибитори са премахнати  и зрънцето може да започне фазата на растеж. Ензимите в семената започват да трансформират хранителните вещества като скорбяла в по-прости захари, което позволява растението да активира енергиите си и да расте. На това ниво можем да ядем определени зърна и семена сурови, защото са омекнали, а хранителните вещества са по-лесно смилаеми.

Ферментацията също се случва в присъствие на температура и влага, но без покълване. При нея полезните микроби като дрожди, бактерии и плесени се грижат за това да трансформират (ако предпочитате и „смилат“) храната и тя отново е пълноценна, жива и биоактивна за нас.

Връщайки се към покълването, в домашни условия то е като засаждане, но без почва. Обикновено зърната се накисват за известно време, а после се изплакват с вода периодично за няколко дни и се оставят в съд, докато се появят кълновете.

Покълването – най-елегантният начин да поканите природата на масата си

 

Покълването е процес на пълна биологична трансоформация на зърната и семената. Външните мембрани се разкъсват и позволяват да се развие младата издънка. В хода на този процес се намалява количеството скорбяла, увеличават се количествата на протеини, аминокиселини, витамини, витамини от групата В, минерали, антиоксиданти и други изключително полезни и за нас нутриенти. Младите кълнове имат и от 10 до 100 пъти по-високи нива на глюкорафанин – това е ензим, предпазващ ни от канцерогенни патогени. Освен това кълновете са легендарни и с това, че осигуряват антиоксиданти, а повишената активност на хлорофила в кълновете спомага за повишаването на нивата на кислород в организма. Сред предимствата на кълновете са и повишнеите нива на минерали и витамини, включително витамин D, витамин C и др.

И ако все още не сте убедени, че консумацията на кълнове е добра идея, ето и още няколко по-генерални ползи:

Помагат на храносмилането

Кълновете имат много високо ниво на активни ензими, които подпомагат метаболитните процеси и усвояването на хранителните вещества в храносмилателния тракт. Наличието на фибри също регулира храносмилането.

Подсилват имунната система

Кълновете са с високо съдържание на витамин С, което ги прави мощен стимулант за белите кръвни клетки в организма за борба с инфекциите и болестите и по този начин допринасят за изграждането на силна имунна система. Освен това нивата на витамин А, който има редица антиоксидантни свойства, правят кълновете естестствен имуностимулатор.

Полезни  за кръвоносната система

Кълновете съдържат омега-3 мастни киселини, което означава, че подпомагат за повишаването на нивата на добрия холестерол (HDL) и намаляват лошия в кръвоносните съдове. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на прекомерния стрес върху сърдечно-съдовата система. А нличието на калий помага за намаляване на нивата на кръвното налягане, като допълнително намалява риска от всякакви сърдечно-съдови проблеми.

Засилват кръвообращението

Кълновете подпомагат кръвообащението като поддържат еритроцитните клетки и високите нива на желязо и мед, което пък е важно за транспорта на кислород в кръвта до различните тъкани и органи.

Подпомагат отслабването

Кълновете са златна храна за хора, кото искат да отслабнат. От една страна са нискокалорични, а от друга са високохранителни. Доставят огромно количество полезни нутриенти и фибри, а една допълнителна полза е, че потискат освобождаването на хормона на глада (грелин).

Алкализират организма

Кълновете подпомагат регулирането на pH към алкализиране, а е всеизвестно, че по-киселинната среда е предпоставка за развитие на редица заболявания, включително туморни.

author-avatar

Прочети повече за ASF

Вярваме, че Ancestral Superfoods е колкото търговска марка, така и мисия, в която всички можем да вярваме – еднакво силно и и без съмнения. Стъпваме здраво на науката, за да произвеждаме полезни за тялото и ума суперхрани, като едновременно с това отхвърляме профанното и се завръщаме към изворите, към Вечното време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *