Познание, Алманах

Природните чудеса на нашите предци – сега модерни суперхрани

Природните чудеса на нашите предци - сега модерни суперхрани

Консумирането на чиста, пълноценна и естествена лечебна храна в модерния ни свят се е превърнало най-вече във въпрос на личен избор и самосъзнание. Това обаче далеч не винаги е било точно така. Векове и хилядолетия наред местната, родна земя е била единствения възможен източник на прехрана за нашите Европейски предци.

Как са се хранели те във времена без презокеански полети, без изкуствено синтезирани консерванти и лабораторно обогатени аромати, без хладилници и фризери, без многофункционални готварски уреди и без помощта на фармацевтичната индустрия? Отговорите на тези въпроси ни вдъхновиха и дадоха живот на нашия стремеж – да създадем модерна суперхрана, вдъхновена от нашето собствено Европейско минало.

Този си стремеж ние имплементираме в съставките, които подбираме и използваме; в начините, по които ги обработваме; в символите, с които ги обързваме и имената, които им даваме. Защото оракулите, друидите, вождовете и воините не са просто герои от вълшебните приказки – те са ходили по земите, по които днес ходим ние. Брали са плодовете и билките, които днес и ние можем да наберем. Използвали са суперсилите на природата, не защото това е било модерно, а защото е поддържало тялото и духът им такива, каквито и ние мечтаем да ги имаме – силни, здрави и одухотворени.

Съставките, използвани в Ancestral Superfoods

Създавайки различните формули на Ancestral Superfoods, ние заложихме на няколко основни принципа, съответстващи на нашата философия. Стремим се да използваме единствено съставки, типични за кулинарните и културните традиции на Европейските народи. Съставки, които телата ни разпознават на чисто генетично ниво; с които прадедите ни са се изхранвали векове наред, преди бума на хранителната индустрия да промени принципите на човешкото хранене до неузнаваемост. В Ancestral Superfoods ние залагаме на:

  • Местни продукти, традиционно растящи и отглеждани от народите на нашия континент. Те включват цялото природно богатство на растителния свят – диворастящи и горски плодове, лечебни билки, зеленолистни растения, семена, зърнени и бобови култури.
  • Растителни съставки, за които вярваме, че са най-типичната функционална храна за човешкия организъм. Във времената преди животновъдството да се превърне в индустрия, растителната храна е съставлявала между 90% и 100% от човешкото хранене.
  • Органично производство, гарантиращо липсата на неестествени химически примеси както по време на отглеждането, така и в процесите на обработка, транспортиране и съхранение на продуктите.
  • Безглутенови храни като кафяв ориз, елда, коноп, нахут, златен лен, просо и други, съставляващи огромна част от консумираните зърнени продукти на Европейските народи преди индустриалното производство да даде доминация на най-лесните за отглеждане сортове пшеница.

Към тези съставки ние добавяме пълноценен пробиотичен микс от изцяло растителен произход, деактивирана хранителна мая и други естествени съставки, комбинацията от които изгражда „суперхраните на нашите предци“.

Природните чудеса на нашите предци - сега модерни суперхрани

Процесите, през които преминават съставките на Ancestral Superfoods

Освен чрез подбора на продукти, ние се стремим да се придържаме максимално близо до традициите на предците ни и чрез начините, по които преработваме избраните съставки. Дистанцираме се от съвременно наложени практики като изкуственото екстрахиране на вещества и методите на преработка, които са в разрив с естествените природни процеси. Всички елементи от формулите на Ancestral Superfoods са преминали само и единствено през един или няколко от следните процеси:

 

  • Покълване, превръщащо изначално полезните семена, зърна и бобови растения в истинска, активирана суперхрана. Покълналите храни са били неизменна част от хранителната и лечебната „артилерия“ на нашите предшественици, които са ги свързвали с магията на зараждащия се живот.
  • Ферментация, използвана още в древността за подобряване на хранителните свойства на зеленчуците, плодовете и семената, обогатяване на вкуса и естествено консервиране през есенно-зимния сезон. По-късно съвременната наука доказва уникалните пробиотични качества на ферментиралите храни, връзката им с подобрената усвояемост на витамините и минералите, както и редица останали незаменими качества.
  • Дехидратиране без неестествена термична обработка, осъществено при температури под 42 градуса по Целзий. Термичната обработка на по-голямата част от продуктите също е приумица на нашето съвремие, която за съжление лишава храната ни от безценните живи ензими, помагащи на храносмилането и усвояването на веществата.
  • Смилане на дехидратираните съставки посредством уреди и технологии, запазващи изцяло полезните вещества в продуктите. Така получената прахообразна смес може да бъде спокойно добавяна в плодови сокове, смутита, салатни дресинги и всякакви домашно приготвени сурови храни.

Важно е да не подлагате продуктите на Ancestral Superfoods на термична преработка, защото така те ще изгубят много от безценните си свойства, превръщащи ги в уникална суперхрана.

Формулите на Ancestral Superfoods предлагат пълноценен хранителен комплекс за хора с различен начин на живот. Активния спорт, интелектуалната ангажираност, специфичните потребности на женския и мъжкия организъм – всички те са обект на нашия интерес и на опитите ни да „персонализираме“ продуктите си, така че да предложат съвършеното решение на вашите нужди. Така, както са го правили лечителите по нашите земи – със знание, с грижа и със щипка магия.

author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *