Алманах, Познание

Противовъзпалително хранене за начинаещи

Противовъзпалително хранене за начинаещи

Хроничните вътрешни възпаления са в основата на множество здравословни проблеми, с които се сблъскваме. Тялото на съвременния човек е подложено на огромен набор от екологични стресори. В допълнение на това, всички сме под голямо психологическо напрежение да изпълняваме работните си задачи и да оставаме мотивирани и активни. Целият този стрес влошава здравето ни по начини, които могат да останат безсимптомни за дълги периоди от време. Хроничните възпаления попадат именно в тази категория на тиха заплаха.

За съжаление, ефектите от тях могат да оставят траен негативен отпечатък върху здравето ни. Хроничните възпаления са свързани с липса на енергия, слаба мотивация, чести храносмилателни проблеми и лошо качество на съня. Ако не им се обърне внимание, те могат да отключат сериозни кожни проблеми, автоимунни заболявания, фибромиалгия и още много. Точно тук на помощ идва противовъзпалителното хранене, което цели да промени процесите в тялото ни чрез правилните диетични промени.

Какво представляват възпаленията

Възпаленията са естествен физиологичен процес, който цели да предпази тялото от потенциално опасни външни тела. Когато се разболеем от грип или настинка, например, имунната система произвежда възпалителен отговор, за да ни помогне да се справим със заболяването. В такива случаи възпаленията имат своята функция за доброто ни здраве.

Хроничните възпаления са състояние, при което имунната система произвежда постоянен слаб възпалителен отговор. Той може да се дължи на реална заплаха или на неефективни имунни механизми. Хроничните възпаления често са резултат от синдром на пропускливото черво, когато от стомаха към кръвния поток изтичат вещества, които тялото разпознава като вредни. Те могат да се активират и при ниски нива на пробиотици в чревния микробиом. Каквато и да е причината за тях, хроничните възпаления могат да бъдат таргетирани с правилно хранене.

Какво да не ядете

Вероятно вече се досещате кои храни попадат в списъка с възпалителни продукти. Това са захарта и захарните изделия, обработените въглехидрати, полуфабрикатите и транс мазнините. Захарта в частност активира отделянето на цитокини – основните медиатори на възпалителните процеси в тялото. Други продукти в този списък, като трансмазнините и полуфабрикатите увеличават нивата на лошия холестерол (LDL), който също участва във възпалителния процес.

За да намалите риска от хронични възпаления, ще трябва да редуцирате консумацията и на хранителни стимуланти, като кафе, черен чай, алкохол и енергийни напитки.

За хората с глутенова непоносимост, зърнените храни също могат да са отключващи за възпалителните процеси. Имайте предвид, че непоносимостите са трудни за диагноситициране, тъй като при тях симптомите могат да се появяват до 3 дни след консумация на активиращата храна. Освен това, симптоматиката им варира от човек на човек и може да засегне множество органи и системи, които на пръв поглед не са свързани. За това при съмнения от хранителна непоносимост, потърсете помощ от подходящ експерт.

Противовъзпалителни храни

От другата страна на спектъра, ще откриете редица храни, които имат доказано противовъзпалително действие. Някои от тях съдържат специфични съединения, които се борят с възпалителните процеси.

Такъв е случаят с куркумата, например. Активното вещество в тази подправка е куркуминът, който и придава специфичният й жълт цвят и я прави толкова ефективна в борбата с възпаленията.

Противовъзпалително хранене за начинаещи

Особено важни в борбата с хроничните възпаления са антиоксидантите. Съвсем не е случайно, че всеки продукт на Ancestral Superfoods съдържа разнообразие от храни, богати на антиоксиданти. Това, което те правят е да обезвреждат свободните радикали и да ги извеждат от организма по безопасен начин. Така антиоксидантите забавят процесите на стареене и регулират щетите, които свободните радикали нанасят върху тъканите.

Протеините също са важна част от противовъзпалителното хранене. Както знаете, тези нутриенти представляват големи молекули, изградени от различни видове аминокиселини. След като попаднат в тялото, молекулите на протеина се разграждат до съставните им аминокиселини, които организмът използва по различни начини. Една от съществената функции на тези вещества е да регулират възпалителните процеси.

Последни тук ще споменем ядките и различните видове мазнини, които те съдържат. Редовната консумация на ядки регулира нивата на холестерол и така намалява риска от възпаления. А орехите и лененото семе в частност съдържат омега-3 мастни киселини, които са директни участници в противовъзпалителния процес.

Накратко, противовъзпалителното хранене цели да подпомогне тялото в борбата му с хроничните възпаления, като набавя на организма правилните нутриенти в адекватни количества. Това не означава, че трябва да ядете само храните от този списък. Дори напротив, богатият хранителен режим ви осигурява достъп до повече витамини, минерали и други макронутриенти.

Съществената част от този режим е промяната в нагласата, която води до реални промени в начина, по който се храним и чувстваме. Важно е да помните, че всяка диета е просто предложение. Модифицирайте и търсете опции, които са подходящи за вашето ежедневие и нужди.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *