Алманах, Заветът на мъдреците

Д-р Райна Стоянова: Потенциалът на гените ни се разкрива, когато им „помогнем“

Д-р Райна Стоянова: Потенциалът на гените ни се разкрива, когато им „помогнем“

Д-р Райна Стоянова е завършила медицина в София през 2011 г. Специалист по здравословно хранене. Специализира ендокринология и болести на обмяната в Клиниката по Метаболитно-ендокринни заболявания за лечение на метаболитните нарушения и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“. Работи като консултант в NutriGen. Поддържа блога RaynaStoyanova.com.

„Още вътреутробно влияем на децата си с начина си на живот. Не можем да изискваме от децата нещо, което самите ние не сме. Здравословните привички се възпитават и отглеждат в здрава и силна семейна среда“, казва д-р Стоянова.

Разговорът води Мая Цанева

Здравейте д-р Стоянова! Как сте? Как се справяте с настоящата ситуация?

Здравейте, добре съм, благодаря! Справям се „някак си“, като всички. Не е лесно, но се опитвам да мисля позитивно.

Как работите с Вашите пациенти в момента? Успявате ли да им помогнете да се справят с непосредствените им предизвикателства?

Трудно, основно онлайн. Нищо не може да се сравнява с живия контакт, но все пак се опитвам да съм максимално полезна по телефона или онлайн. Надявам се да успявам да помогна.

Какви са Вашите впечатления от последните седмици – расте ли осъзнатостта на Вашите пациенти, че имунитетът ни зависи от храненето?

Бих казала, да. Здравето на имунната ни система в немалка степен зависи от начина ни на живот, в частност и храненето. Така че, все повече хората започват да задават въпроси как да живеят, какви хранителни добавки да приемат, за да се подготвят за евентуална предстояща инфекция.

Физическото и психичното здраве са свързани и често това, как се храним, определя и двете. Според Вас какво не трябва да пропускаме и какво да избягваме при стрес и при рязка промяна на начина ни на живот, като настоящата?

Най-важното е да се съхраним, да продължим да се движим и да се храним, както и преди. Разбира се, във времена на изолация, това е предизвикателство, но не бива да се оставяме на оправданията. Не бива да пропускаме да сме активни, да правим упражнения, да се движим, да се разтягаме. Много е важен приемът на жива и природосъобразна храна, пълноценната почивка.

Какво да избягваме? Може би да не се подаваме на изкушението да лекуваме стреса си с вредни навици, било то алкохол или тютюнопушене.

Вие сте специализирала гастроентерология и работите много с бременни и кърмещи жени. Какво ги съветвате в моменти като този? Как да се хранят?

Що се отнася до бременните и кърмещи жени и настоящия критичен момент, бих ги посъветвала да се стараят максимално да се хранят балансирано и да се опитват да са активни, въпреки изолацията. Има множество варианти на онлайн тренировки, дори такива, специално създадени за бременни. Да приемат пресни сезонни плодове и зеленчуци и да мислят позитивно за бъдещето.

От какво в храненето не трябва да се лишават бременните и кърмещите жени, тези, които планират бременност, особено тези, които изпитват финансови затруднения в момента?

Бременните и кърмещите жени трябва да консумират разнообразна и пълноценна храна, да си набавят пълноценни белтъчини, полезни есенциални мастни киселини и въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Приемът на фолиева киселина трябва да се случва месеци преди планирането на бременност, а по време на самата бременност може да се прецени за удачно да се предпишат витамини и минерали за бременни или допълнителен прием на някои нутриенти, които са дефицитни при конкретната бременна. Като цяло, бременността поставя завишени изисквания относно храненето на жената, които се различават през различните триместри, но не бива да се възприема, като патологично или някакъв вид екстремно състояние. Важно е да си осигурим разнообразна прясна сезонна храна, обработена по принципите на здравословното и балансирано хранене.

Д-р Райна Стоянова: Потенциалът на гените ни се разкрива, когато им „помогнем“

Как с храненето си и с начина си на живот бъдещите родители могат да помогнат на децата си?

Известно е, че начинът на хранене на бременната, както и протичането на самата бременност оказват огромно влияние на развитието на плода и неговите заложби. Така че, още вътреутробно влияем на децата си с начина си на живот.

Впоследствие, разбира се, навиците, примерът, който даваме на поколението оформят бъдещия човек и неслучайно ние сме много подобни по навици и реакции на родителите си. Не можем да изискваме от децата нещо, което самите ние не сме. Здравословните привички се възпитават и отглеждат в здрава и силна семейна среда.

По време на бременност не е подходящо да се спазват каквито и да „крайни“ или алтернативни диети, тъй като може да се развият дефицити у майката, които трудно да могат да се компенсират. Ако все пак бъдещата майка е решила да е веган или вегетарианец, е добре да се консултира с медицински специалист и да се проследява по-внимателно по отношение на храненето и свързаните с дефицит на витамини и минерали заболявания, които може да настъпят, а и да се отразят на развитието на плода.

Вие работите с тестове, свързани с генома. Какво е предопределено и какво може да променим, за да живеем пълноценно и здрави?

От генома ни до голяма степен зависи от какви заболявания ще заболеем, дали сме склонни към напълняване или напротив, как реагираме на стреса, как се справяме с инфекциите и прочие. Но потенциалът на гените ни се разкрива, когато им „помогнем“, с други думи, когато добавим и вредните навици, и стресовия живот със сигурност не помагаме на предразположеността си към заболявания.

Как да балансираме менюто си така, че да извлечем максимална полза от постите за здравето и тялото ни? Пролетта ни предизвиква да се храним с повече зеленчуци, така че как да подберем най-чистата и подходяща храна за нас?

Постенето е чудесно за пречистване на тялото, но е подходящо само за здрави зрели индивиди, при които е доказано, че нямат придружаващи заболявания или дефицити. То се спазва 40 дни и не случайно в религиозните пости има дни, в които е позволено да консумираме млечни продукти или риба, за да може да подпомогнем организма си и защитните му сили. Пролетта е богата на повече пресни плодове и зеленчуци и е добре да се възползваме максимално от сезона и продуктите, които предлага – добавете коприва към супите си, избирайте свежи и зелени храни, правете си смутита, фрешове. Онлайн има множество пролетни рецепти, от които можем да се възползваме.

Д-р Райна Стоянова: Потенциалът на гените ни се разкрива, когато им „помогнем“

Каква е рецептата за справяне с наднорменото тегло?

Няма рецепта, която да е универсална за всички. Всеки конкретен случай подлежи на диагностична оценка и решение. Движението и балансирането на диетата помагат на наднормените килограми, но понякога само те не стигат.

Ancestral Superfoods работи с покълнали и ферментирали типични супехрани и суровини, наследство от нашите прадеди. Каква, според Вас, е стойността на тези храни в периоди като настоящия?

Покълналите храни са известни със своята висока хранителна стойност, както по отношение на съдържанието на незаменими аминокиселини, така и по отношение на съдържанието на някои важни макро- и микроелементи, като калция, желязото, медта и други. Ancestral Superfoods предлагат разнообразие от различни съчетания между функционални храни, които да отговарят на различните нужди на потребителите им, тоест, те са малко или повече персонализирани комбинации от храни с висока стойност, които добавени прецизно към менюто ни могат по един натурален и съвсем естествен начин да задоволят всичките изисквания на организма в периоди като настоящия.

Какви са Вашите любими рецепти с такива храни и съставки?

Аз лично добавям суперхраните AncestralSuperfoods към всички ястия, смутита, а и самостоятелно към киселото си мляко за закуска – лесна и бърза рецепта с безброй полезни свойства.

Храненето, движението, любовта са само част от рецептата за дълъг, здрав и пълноценен живот. В моменти като настоящия към какво от рецептата за здраве на нашите предци трябва да се върнем?

В моменти като настоящия, може би, трябва да се обърнем към себе си, да се замислим за важните неща в живота, за приоритетите си и да се замислим какво е търпение и какъв е смисълът в живота ни.

Последен въпрос. Ancestral Superfoods почита наследството ни като храни и начин на живот и го превръща в храни на бъдещето. Кои са трите храни на предците ни, които бихте превърнал в храни на бъдещето?

Бих класирала бобовите култури, в това число лещата, като една от храните на нашите предци с невероятна хранителна стойност и полза. След това аронията- като един изключително богат на антиоксиданти плод с удивителни ефекти по отношение на сърдечно-съдовото и цялостното ни здраве. И ,разбира се, киселото мляко, което е типично само за нашите ширини с неговите безкрайни пробиотични и имуностимулиращи ползи.

author-avatar

За Мая Цанева

Мая Цанева е създател на онлайн съдържание, блогър и журналист на свободна практика. Специализира в съдържание и комуникации по темите предприемачество, иновации и родителство. Съосновател на Сдружение „Безопасни детски площадки“. Пооддържа блога www.mayatsaneva.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *