Алманах, Заветът на мъдреците

Стефани Цанова: Йога ме научи да бъда себе си

Стефани Цанова: Йога ме научи да бъда себе си

Стефани Цанова е йога учител в Оздравителната програма на Острова на Промяната на родителите си Ади и Милен Цанови. През 2017 г. те ѝ подаряват курс на обучение в една от най-престижните Йога школи в света – Vikasa Yoga и днес тя е вдъхновен последовател и преподавател по изкуството на Йогата.

„Йога става все по-разпространен начин за релаксиране на тялото, за спорт, за постигане на душевно равновесие, за подобряване и постигане на пълноценно здраве. Покрай карантината разбрах, че много хора обичат да се страхуват. Физиката и душата се нуждаят от спокойствие, а не борба в себеотрицание.  Ако искаме да допринесем за възстановяването на планетата, следва промяната да започне от индивида – от самите нас“, казва тя.

Разговорът води Мая Цанева

Здравейте Стефани! Как сте?

Здравейте! Прекрасно! Благодаря Ви за вниманието и поканата да споделя малко от себе си. Как съм? Хъм… Както всяка сутрин! С усмивка на лице и с поглед напред към още един най-прекрасен ден в моя живот, след който предстоят още много най-прекрасни дни.

Последните два месеца бяха изпитание за всички. Как се справихте с физическите ограничения и със стреса?

Неимоверно последните месеци бяха изпитание за всички ни, независимо какво е личното ни отношение към истинността на пандемичния характер, който наложи карантинния период, ограничаващ ни да бъдем свободни в придвижването си. Изпитание, на което, вярвам, бяхме подложени с поука да осъзнаем, че ако искаме да допринесем за възстановяването на планетата, следва промяната да започне от индивида – от самите нас. Ние сме проблемът. Хората и нашето дълголетно безразличие към проблемите на света в неговата цялост. Това беше време, в което много от нас осъзнаха, че тук и сега е най-значимото, най-ценното време, в което да творим не само с думи, но и с дела.

Оползотворих карантинния период много пълноценно за себе си и моята страст – онова, с което се занимавам вече три години и половина, отдадено и от сърце – йогата. Стресът не успя да ме завладее. Опита се, разбира се, но аз не му се дадох.

Срещнах себе си в себе си и взех бързо решение за мобилизация в придаване на смисъл на всеки мой ден, в който се грижа за себе си и моето семейство. Продължих онлайн практиките си с моите участници, отдавахме се на медитации, четох книги, готвих, гледах комедийни филми. Радвах се като цяло на живота по начин, по който винаги съм го правела – като малко дете, без предразсъдъци.

По семейному нагодихме програмата и ангажиментите си, така че заедно да посвещаваме време на готвене и да се срещаме на вечеря около масата. Това е много истинска традиция, която вярвам е добре да бъде практикувана често, не само заради факта, че, сядайки заедно, вкусваме от благата, символ на устоите и ценностите на живота с пожелание към нашето здраве, а затова че сядаме с отворени сетива, сплотявайки се около тези ценности.

Заедно спортувахме кардио: степ аеробика, плуване, йога, кардио на мини батути. Цялото семейство се отдаваше вечер на филмов маратон под наслов „Светът е оцелял, защото се е смял“ само с evergreen комедии.

Четох позитивна литература за себепознание, здраве и пълноценен живот от автори като Луиз Хей и Валерий Синелников. Прекратих следенето на страници и профили в социалната мрежа, които пропагандираха страх. Никога не съм се нуждаела от страха, за да бъде щастлива. Покрай карантината разбрах, че много хора обичат да се страхуват. Страхът за тях е като домашен любимец – обгрижват го с разбиране, привързване и обич.

Стефани Цанова: Йога ме научи да бъда себе си

Разкажете ми как открихте йогата. Как тя се превърна във Ваше семейно занимание и философия?

Открих йогата в точното време и на точното място. Преди три пролети на остров Самуи в Тайланд – Страната на вечно усмихнатите хора.

До този момент не съм говорила отворено за момента, в който йога ми подаде ръка и ме изправи на крака. Беше житейски момент, в който бях най-близка приятелка с депресията, която ме завладя изцяло и ме промени до неузнаваемост. Оттогава йогата не е пуснала ръката ми, и заедно вървим през живота.

Йога ме научи да бъда себе си, да бъда съзнателна, да се задълбочавам в значимите човешки и лишени от изисквания или очаквания моменти, да бъда благодарна на всяко житейско предизвикателство, да съм смела в поемането на всяка крачка, да наблюдавам и контролирам процесите в ума и тялото си, да бъда свободна от предразсъдъци, неконструктивни действия и мисловни котви.

Благодарение на йога постигнах успех в много сфери на моето развитие. Подобрих връзката със себе си и с хората, които обичам. Изградих наново стари полезни навици, припознах  нови пълноценни такива, освободих съзнанието си от мисловни бариери и котви, значимо развих и подобрих тялото си.

Възгледите на моето семейство и моите към живота и съпътстващите го преживявания от всякакъв род съвпадат с философията на йога. Съвкупността от нашите вярвания, разбирания и ценности и йога философията образуваха сякаш с лекота пълнотата на нашите споделени семейни занимания и дискусии.

Спомням си случката, която ме накара да повярвам, че съм открила моята вдъхновяваща причина да се събуждам сутрин. Включих се в ин йога практика, по време на която задържахме в различни разтягащи пози по 5-7 минути, без да се запозная с нивото на трудност на дадения клас. На едно от задържанията при силно разтягане в областта на краката започнах да се чувствам много неприятно, и последствието беше силно мисловно разколебаване дали мога да се справя. Борих се със себе си, стремях се към баланса между ума и тялото. В мига на моето отказване се огледах наоколо за последно. Аз, начинаещата, бях попаднала в йога клас за напреднали. Емоциите в мен преливаха, лицето ми беше силно сбръчкано от напрежение, всичките ми мускули трепереха, бях вир вода от петите до върха на главата, а останалите бяха смирени, сякаш позите им принадлежаха, а издръжливостта ги изпълваше с мъдрост. Направих последен опит да вдъхновя тялото чрез разума на психиката. Наум произнесох: „Аз мога. Аз мога да издържа, аз мога да надмина собствените си лимити. Аз мога, защото съм силна, смела, здрава и способна. Аз мога да не изглеждам като начинаещ.“ Усмивка се разля по устните ми. Изведнъж от немощта, която чувствах, мускулите по торса и краката ми се стегнаха, а на лицето се отпуснаха, и тялото сякаш разкри вътрешни скрити сили, неизвестни до тогава на моето тяло.

На следващата сутрин се събудих лека като перце и с една-едничка мисъл – да отида отново и да разкрия още и още от себе си и в себе си. Нямах търпение да опозная себе си и способностите на моето тяло. И не след дълго отново бях в залата.

За моя татко йога изкуството е начин да натоварва допълнително физическият си капацитет. Бидейки Железен човек (IRONMAN) той неимоверно се нуждае от невероятна физическа подготовка. Йога за него беше липсващото парченце, част от неговото спортно цяло. Това беше времето, преди близо три години и половина, когато и двамата си преподавахме взаимно, и се радвахме на всяко едно постижение при различните пози.

Не след дълго и мама се включи към нашия йога отбор. Аз вече преподавах йога в Оздравителната им програма ПРОЕКТ ЗДРАВЕ на Острова, която те организираха за първа година. За мама важното беше да се чувствам добре и да преподавам. Тя само ми се усмихваше с обич от йога постелката си, разположена леко вляво от мен. В погледът ѝ четях гордост, възхищение и вдъхновение. Именно тя, моята невероятна мама, ме вдъхнови да разкрия себе си в йога изкуството, да давам винаги повече от очакваното и да съм уверена в това, което правя. Мама е моят най-искрен и най-верен последовател. Днес вече и тя преподава йога изкуството. Обича по-силовата йога, защото тя силно импонира на силно емоционалната ѝ същност на огнена жена.

Стефани Цанова: Йога ме научи да бъда себе си

Защо медитацията и йогата са важни за съвременния човек? Усещате ли преоткриване на ползите от тях и на нуждата от тяхното практикуване?

Йога и медитация са важни за човека вече над 5000 години. Влиянието им върху човешкото съзнание и тяло бележи еволюция от момента на тяхното възникване. Животът на съвременния човек е изключително натоварен. Ежедневните му отговорности нарастват с всеки изминал ден, поради пренасищането с информация и натиск от динамичното променящите се изисквания на съвременния свят. Балансът между всички житейски аспекти е трудно, и по пътя на усилията много хора преминават през тревожност, претоварване, ниски енергийни нива, депресия и безброй други физически и психически неразположения.

Йога и медитация включват практикуването на дихателни техники и упражнения, които доказано предизвикват положителни промени в дихателните пътища. Всяко йогистко дишане зарежда клетките с кислород и провокира процесът на регенерация. Мощното насищане на клетките води до детоксикация на организма и освобождаване от умствен и физически товар.

По време на йога и медитация се придобива умението да се отдаваме напълно на сегашния момент чрез насочване на слуха и погледа навътре, и внимателно да осмисляме всяка своя мисъл, усещане и чувство. Това е процес на вътрешно себеотдаване, който хармонизира цялостния процес на осъзнаване на същността. Ако си истински отдаден на този процес, той се превръща в лечебен за тялото и душата. Вътрешните откритията дават насока за действие и задълбочаване във значенията и предназначенията на йога и медитативните  пози в съчетания, фокусирани върху редуциране на хронични или временни болки и възпаления, намаляване на стресовите нива и увеличаване на енергийните.

Йога и медитацията преподават развитието на съзнателен контрол над емоциите, като в процеса предизвикват всяка една емоция и разкриват истинската й същност, значение и ценност. Разпознавайки емоциите си, ние подхождаме към всичко с по-ясно съзнание, по- смела крачка и по- силна воля.

В последно време наблюдавам все по-голям интерес и ентусиазъм у хората, които имат желание да дадат шанс и в последствие се отдадат изцяло на йога и медитативните практики, защото знаят за положителните им ефекти, и са усетили себе си в тях. Това, което свързва тези хора, е тяхното искрено желание за промяна, желанието да намерят отговорите на вечно възникващите вътрешни въпроси и желанието да надграждат и задълбочават знанията и способностите си, да бъдат по-добри във всичко, което правят и мислят.

Променя ли се йогата през последното десетилетие например? Ние или йогическите техники се адаптираме към различния ритъм на живот?

С всеки изминал ден йога става все по-разпространен начин за релаксиране на тялото, за спорт, за постигане на душевно равновесие, за подобряване и постигане на пълноценно здраве и постигане на желана форма и визия. Йога за много хора се превърна в цялостен начин на живот. Заедно с йога и посредством определени техники ние имаме уникалната възможност да израснем, да постигнем баланс и хармония между ума, тялото и душата.

Последното десетилетие бележи връх с разширяване на гамата от възможности за развитие чрез разнообразни стилове йога с различна необходимост от адаптиране в позите и цялостните съчетания. Днес всеки от нас е на един клик разстояние от невероятни йога практики и медитации, насоки, препоръки, речници за специфичната терминология, мантри и съчетания. Съвременният човек има достъп до ресурси за знания и придобиване на опит в сферата.

Аз се възползвам в най-добър смисъл от промените на последното десетилетие. Обучавам се онлайн. Практикувам със световно известни преподаватели от цял свят. Водя онлайн йога практики всеки ден от уюта и удобството на дома си. Онлайн концепцията дава възможност на мен и моите последователи от различни точки на земното кълбо да бъдем заедно, да споделяме време и благоденствие на нашите матчета всеки ден. Благодарение на промените в социалните мрежи за разпространението на информация и представянето на услуги нашата малка йога общност започва да нараства с всеки изминал ден, и този факт ме кара да се чувствам още по-щастлива.

Промените в йога настъпват с всеки преподавател, различни подходи, идеали, енергии и усещания. По време на йога и медитация съществува фундаментална важност във връзката между преподавателя и обучаващия се – тя, разбира се, е двупосочна. Последователите са сърцевината, затова е необходимо всеки, който преподава да вярва във всяка дума, която изрича и всяко движение, което предава чрез изпълнение. Тази вяра зарежда и вдъхновява. Това е част от философията на йога.

Всеки, приел йога в своето ежедневие, не просто практикува, а създава връзка, която в отношения с дадената философия винаги е двупосочна. Колкото ние влагаме, толкова и получаваме от преживяването. Колкото ние се адаптираме към техниките, толкова и те към нас. Има значителна връзка между живота и йога, и двете са с постоянна константа – промяната. Фундаментът на изкуствата на йога си остава фундамент, но всяка промяна добавя стойност към цялостното преживяване, преподаване, вдъхновение, изгражда нови конструктивни функции в нашето съзнание и тяло, адаптирани към обстоятелствата, които създаваме за себе си и ритъмът ни на живот.

Стефани Цанова: Йога ме научи да бъда себе си

Много хора преминаха през качествена промяна на начина си на живот и сега им предстои да отсеят какво да запазят и какво да отхвърлят от измененията, случили се в последно време с тях. Какво ще ги посъветвате да направят, за да продължат успешно своята трансформация?

Да се грижат за своето здраве! То е в основата на нашия живот. Грижата в добри навици – практики, които да се превърнат не в задължителни, а припознати и приети от сърце. Физиката и душата се нуждаят от спокойствие, а не борба в себеотрицание.

Казвате, че „чрез Изкуството на Йогата ние разкриваме истинското ни „АЗ“ под една друга форма и в едно друго измерение, видимо само за онази част от съществуването ни, която е насочена към ума, сърцето и душата ни“. Според Вас кога сме готови да се разкрием? Как идва, или се усеща този момент обикновено?

Готови сме да се разкрием, когато осъзнаем, че сме човешки същества и допускаме грешки, подхождаме емоционално без контрол от мисълта, допускаме неконструктивни мисли да саботират ежедневието и целите ни, забравяме или нямаме смелост да отстоим границите си пред другите, понякога губим посоката, пренебрегваме себе си.

От друга страна е по-полезно за нас да погледнем за себе си факта,че сме човешки същества, които чувстват, вярват, борят се, трудят се, полагат грижи и силно обичат. Разкриваме себе си, когато започнем да се приемаме такива каквито сме. Йога и медитационните практики тук ни помагат да се успокоим и освободим от ролите и функциите, наложени ни от обществото и реалността на живота, които сме създали за себе си, от самокритичност към всичко и от всеки. Готови сме да се разкрием и тогава, когато сме искрени към себе си и другите, без да се самозалъгваме, без да си намираме оправдания и да виним външни обстоятелства за случващото се около нас. Да сме способни да седнем със себе си и да си признаем истината. Когато сме готови да приемем, че никой друг не е отговорен и няма вина за последствията от мислите, думите и действията ни, и че трябва да поемем собствения си живот в ръце.

Разкриваме се и тогава, когато започнем да гледаме от добрата страна и с добро, и учим уроците от опита си и гледаме на предизвикателствата като начин да поемем още една крачка нагоре.

Разкриваме се и когато носим увереността, че сме уникални за света и за хората, които наричаме наше семейство.

Разкриваме се, когато осъзнаем и факта, че сме индивиди, които принадлежат към едно цяло. Нашата усмивка може да вдъхнови усмивка у другите, нашето добро и възпитано отношение може да предизвика същото у другите. Нашата позитивна мисъл, може да предизвика позитивизъм у другите. Нашата високо честотна енергия може да трансформира всяка друга към положителна.

Моментът се усеща когато се изправим и несъзнателно обърнем внимание на плътния допир на стъпалото със земята, на почти безшумният дъх, който поемаме, изпълващ клетките ни с Живот, на освобождаващото тялото и съзнанието издишане, когато отпуснем врата и главата след напрегнат ден и усетим разтягането на мускулите и разливащата се по и около тях жизнена топлина под формата на енергия по дължината на гръбначния стълб, чак до чувството на спокойствие, съзнавайки, че сме у дома, в нашия безценен храм и лечителница – нашето тяло. Усеща се и когато силата, балансът, гъвкавостта, издръжливостта, съзнателността, вярата, отдадеността и любовта не са само здравината на всяко йога преживяване, а от йога постелките и нашият вътрешен свят, те се превръщат в пълнотата на нашето ежедневие и изразът ни към нас самите, другите и света.

Стефани Цанова: Йога ме научи да бъда себе си

Често йогическите упражнения и медитацията стават част от спортната ни рутина или от техниките за отпускане, без да ги осъзнаваме. Все пак, ако някой иска да започне самостоятелно да ги прилага, откъде да започне? Коя йога е за начинаещи и коя за напреднали например? Има ли ограничения, свързани със здравословното състояние? Как да се научим да медитираме?

Нивото на трудност се определя от комбинацията от съчетания, пози и техники, и техния интензитет в рамките на времетраенето на една практика.

Когато започнах да практикувам йога, участвах в практики от всички нива и стилове. До ден-днешен препоръчвам комбинацията на стилове и техники. Нивото за начинаещи беше полезно за мен не само, когато започвах, но най-вече, когато станах преподавател, заради детайлното въведение в историята, йогистките пози, съчетания и тяхното предназначение, съчетанието на движение с дишане, препоръчителните насоки, подпомагащи процесите. А

Аз Хатха Йога, поставяща основите и фокусирана върху очистването и освобождаването на тялото и ума. Препоръчвам я в съчетание с ин йога, която укрепва тялото и работи върху мобилността на ставите. Задържането дълго време в пасивни и активни пози по време на ин йога съсредоточава енергията към съединителната тъкан, чиято функция подпомага гъвкъвостта и спокойствието.

Средното ниво е преходно. По негово време придобиваме опит чрез постоянна практика и четене на допълнителна литература. По време на това ниво ние даваме време и даряваме с прецизно внимание всеки наш мускул, става, връзка и работим върху вътреорганната система. Трупаме опит, може би малко амбиции да ставаме все по-добри и по-добри, адаптираме дишането към основните дихателни техники, опознаваме и предприемаме стъпки към контрол над ин и янг характеристиките на нашата същност, изграждаме балансът и волята за издръжливост, повишаваме силата и мускулната маса на тялото. В това средно ниво подходяща би била кундалини йога, виняса флоу и отново ин.

Нивото за напреднали предначертава ясен и целенасочен път. Модификациите на позите и съчетанията са управлявани от свръхестествените сили на ума и тялото и връзката между тях, както и вече придобитият опит. Напредналостта се бележи чрез знания и способности за боравене с техниките и техните комбинации, припознаване на философията йога вече и като начин на живот. Това ниво се разкрива по много красив начин в йогистките стилове ийенгар и ащанга йога.

Като цяло съветвам всеки да опитва, да се предизвиква, да участва във всякакъв вид йога и медитативни практики, защото всеки от нас намира себе си в различни стилове, техники и практики.

Медитацията се счита за един от най- ефективните методи за трениране на фокуса и вниманието. За да се научим и навлезем в света на медитацията има основни техники, които разпознавам като част от моя път, доказали се във времето и поставили основи на моят подход.

Фокусирането върху тук и сега може да се осъществява във всеки един момент. В началото изолацията от хора и шумове е полезен метод за лишаване на съзнанието и сетивата от разсейваща от целта визуална или звукова информация. След време тази техника се усъвършенства и изолацията става не на всяка цена необходима, за да осъществим медитационен процес и да усетим на сто процента преживяването.

Постигаме фокус върху тук и сега, когато съумеем да затворим очи насочвайки погледа и слуха навътре към тялото, оставим нашето минало и бъдещи планове извън границите на нашето йога матче и нашето тяло, и даряваме себе си със свободата и спокойствието просто да наблюдаваме случващото се в ума и физиката ни с поглед отвътре навън, а не отвън навътре. Помощни средства са техниката за следене и отброяване на вдишванията и издишванията, и тяхното съчетаване с балансиращи пози.

Когато се намираме в балансираща поза, за да запазим баланса и хармонията на тялото и ума, ни е необходим целият мисловен ресурс, съсредоточен към случващото се в този момент. Позволим ли да навлезе излишна мисъл от минало или за бъдещето, всичко се дебалансира, и в повечето случаи се саботира целта на позата, смисълът се губи и в краен случай сме се озовали на земята с трясък не пожелание.

Следователно до ума идва заключението, че това е техника, необходима ни във всеки един момент от нашия Живот. Отдавайки се, тук и сега ни се предоставя уникалната възможност да извличаме мъдрост директно от извора на най-доброто от случващо се в сегашния момент и да дадем най- доброто от себе си.

Словото и музиката резонират с всяка наша клетка и всеки наш орган, способни са да възстановяват стари връзки и функции, да създават нови, позволяват ни да навлизаме във вътрешният свят със смиреност и бдителност, остават трайни следи в съзнанието и ума. Техника за трениране и засилване на позитивния резонанс в тялото е виброгимнастиката.

Фундаментална техника за успокояване и отпускане в медитационно преживяване е техниката за търсене на най-спокойното място в тялото и ума. След детайлно наблюдение и намиране ние се отдаваме на чувствата, които то ни създава и с мисълта увеличаваме ефекта им и го пренасяме по цялото тяло, лишаваме стреса от сили и власт и в същото време зареждаме тялото.

Стефани Цанова: Йога ме научи да бъда себе си

Как изглежда един Ваш ден? С какво се храните, за да поддържате духа и енергията си?

С отварянето на очите и първото ми движение от пет години насам започвам със сърдечен поздрав към моите два мопса – Гимли и Олив. Докато се приготвям винаги предвиждам времето, в което да се насладя на сутрешното развиделяване и плавното увеличаване на типичните звуци на ритъма на всеобщото ежедневие отвън с чаша топла вода или зелен чай в ръка.

Нахлузвам тайландските си панталони, отварям книга на избрана страница с избрани позитивни утвърждения, които интегрирам в практиките си и които допринасят за пълнотата на всеки ден или седмица. Пускам си музика за фон, отново според духа на практиката и целта на дадената тема.

Преди началото на всяка практика пия много вода, която действа като проводник и засилва всички процеси в моето тяло с готовност за всяко вдишване, съчетание и поза. Провеждам сутрешната си онлайн йога практика, накрая, на която винаги посвещаваме около минута в изразяване на благодарност за всичко, което съм и, което имам. Така денят ми започва с разсъбудено тяло, пробудено съзнание и изпълнено с благодарност сърце.

След края на моята лична практиката се впускам в подготовка на сутрешните ми отвари или всякакви малки рутинни ритуали като топла вода с лъжица сода или лимон, миене на зъби и език с домашна паста от сода и кокосово масло и жабуркане с вода с киселинно Ph, контрастен душ, взимане на добавки и докато водата за био кафето се загрява, забърквам наситено хранително смути или изстисквам фреша за деня, чиято консумация започвам чак към 10:30-11:00ч.

През голяма част от деня водя индивидуални онлайн и практики на живо с мои последователи, с които целенасочено влагаме усилия, внимание и време към техните желания. През деня, освен приготвените хранителни течности, похапвам ядки, оризови кейкчета, плодове до определено време на деня, сурови нарязани зеленчуци с лимон и зехтин, сурови бонбони, чист ориз, хляб от елда.

Късния следобед практикувам за собствено усъвършенстване и се вдъхновявам с нови идеи за тематични практики. Завършвам деня си подобаващо с лека, но пълноценна вечеря, кратка разходка в парка с моя приятел и нашите кучета, подготовка и план за следващия ден. Отделям по един час за четене на литература, изцяло насочена към моите цели. И с чаша лавандулов чай в ръка се отпускам в мисли за предстоящия нов ден, който след изгрева отново ще се превърне в най-прекрасен такъв.

Стефани Цанова: Йога ме научи да бъда себе си

Какви съдържа обикновено диетата на един йога? Какви са най-честите заблуди, свързани с храненето Ви?

90% жива храна – кълнове, сурови ядки, салати, студени супи, смутита, прясно изцедени сокове и 10% мека храна, не силно обработена – на пара. Зърнени, бобови; ферментирали храни като туршии, зелев сок, комбуча и др.

На какво ухае във Вашата кухня? Какво обичате да готвите?

Ухае на любимия ми жасминов ориз, тайландско къри и всестранни растения, които моят приятел грижливо отглежда навсякъде вкъщи.

Моето готвене описвам като вечен експеримент и творчество, което не се възприема от всеки, да не кажа почти от никого, но все пак творчество (утешавам се аз J).

Истината е, че обичам да приготвям простички ястия от гледна точка на брой компоненти в едно блюдо и време за приготвяне. Ежедневната ми консумация се състои от 90% жива храна. Обичам да усещам автентичния вкус на всеки продукт, без да ангажирам вкусовите си рецептори със странични вкусове. Например сурова паста от тиквички, супа гаспачо и безброй салати с преобладаващи зеленини.

Останалите 10% от консумацията на храна се състои предимно от зеленчуци на пара, а понякога и нудли със сос от тамаринд, пълнозърнеста паста с чесън и сушени домати и песто, чист ориз с артишок и домашна пица с гъби кладница.

Ancestral Superfoods изследва и подкрепя съхраняването на наследството, което да ни помогне да имаме по-добро бъдеще като хора и като част от природата. Ако Вие трябва да затворите в капсула три важни неща, които да оставите в наследтво, какви биха били?

Бих затворила книгите на моите родители. До изчезването на последния екземпляр или копие на тези три изпълнени с живот книги, те ще продължават да вдъхновяват промяна в името на здравето и пълноценния живот. За мен словото е най-ценният човешки дар. То е било първо.

Бих затворила и част от моето лично творчество – флашка, съдържаща ключовите ми йога и медитативни практики, придружени с ритъма на моя глас и музиката на моята по-малка сестра – Лени.

Бих затворила и списък с думите-посланията от действията и житейските уроци, предадени ми от моите родители, заради вярата ми в тяхната универсална сила. Универсалната сила на безусловната обич, грижата, търпението, безграничните усилия, отдадеността, моралните ценности, единството, споделянето, житейските насоки и съвети, свободата, мъдростта, сбъднатите мечти, искреността, смелостта и вярата в себе си и семейството. Благодаря ви от сърце за поканата да разкрия част от себе си.

author-avatar

За Мая Цанева

Мая Цанева е създател на онлайн съдържание, блогър и журналист на свободна практика. Специализира в съдържание и комуникации по темите предприемачество, иновации и родителство. Съосновател на Сдружение „Безопасни детски площадки“. Пооддържа блога www.mayatsaneva.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *