Алманах, Познание

Функционални храни за стомашно здраве

Функционални храни за стомашно здраве

Функционалните храни се превръщат във все по-съществена част от хранителния режим на съвременните хора. С тези продукти могат да се таргетират конкретни здравословни състояния и нужди. Освен това, по същността си те са с натурален произход. Всичко това ги прави не просто вкусни, но и много практични. Днес ще поговорим как функционалните храни могат да подобрят здравето на храносмилателната система.

Защо храносмилателната система е толкова важна

Не е случайно, че съвременните експерти обръщат толкова внимание на храносмилателната система. Стомахът изпълнява много повече функции от усвояването на храната, която консумираме. Съществена част от хормоните ни се синтезират именно в стомаха. Цели 90% от серотонина (хормона на щастието) се произвеждат в червата. Това прави храносмилателната система важен аспект от психологическото ни здраве.

В допълнение, червата са домът на пробиотиците – полезните бактерии, които се грижат за високия имунитет, подобряват настроението, влияят върху състоянието на кожата и са пряко свързани със здравето на половата система при жените.

Стомахът също така е свързан директно с мозъка през вагус нерва. Тази връзка е важна не само за психо-емоционалното ни състояние. Храната, която консумираме оказва директно въздействие върху голям брой неврологични процеси, а от там повлиява цялото тяло.

Накратко, здравето на стомаха и червата е от първостепенно значение за здравето ни на всички нива. Ето защо е важно да се грижим адекватно за храносмилателната си система.

Функционални храни за стомашно здраве

Функционалните храни

Функционалните храни, за които можете да научите повече тук, са хранителни продукти, които предоставят допълнителни здравни ползи, които промотират оптимално здраве и редуцират риска от заболявания. Именно тази последна част е важна. Съвременният нутриционизъм разчита особено на превенцията. Правилното хранене е красиво, вкусно и изключително полезно. Добрата диета осигурява на организма всичко необходимо за оптималното му функциониране.

Когато говорим за здравето на храносмилателната система, има редица функционални храни, които даряват на тялото най-важните вещества. Кои са те? Храносмилателната система се нуждае от:

  • Пробиотици;
  • Пребиотици;
  • Фибри;
  • Колаген;
  • Омега-3 мастни киселини.

Пробиотиците, за които вече говорихме, са съществена част от чревния микробиом. Тяхната липса се отразява първо в червата, където те са в постоянен динамичен баланс с редица вредни бактерии. Последните са основен причинител на здравословни проблеми. Когато пробиотичните нива паднат, имунитет ни е компрометиран и сме по-склонни да се разболяваме. Да си набавяме пробиотици е изключително важно за всички нас.

Добри източници на пробиотици: всички ферментирали храни, кисело мляко, квас и комбуча.

Пребиотиците са нехраносмилаеми вещества, които се срещат естествено в редица храни. Поради структурата им, те достигат цели до червата, където изпълняват една съществена функция. Пребиотиците служат като храна за полезните бактерии в червата. В следствие на това, те подобряват минералната абсорбция, модулират усещането за ситост и подобряват метаболитното здраве.

За да имат оптимален ефект, пробиотиците е добре да се съчетават с пребиотици.

Добри източници на пребиотици: чесън, лук, праз, аспержи, артишок, банани и глухарче.

Фибрите също са неразтворими хранителни компоненти. За разлика от пребиотиците обаче, те са въглехидрати от растителен произход. Общото между двете вещества е, че някои видове фибри също могат да бъдат използвани като храна от пробиотичните щамове. Ползите от адекватния прием на фибри са много. Те създават усещане за ситост, тъй като поемат вода и се издуват в червата. Освен това, са важни за отделителната система. Имат лек лаксативен ефект и подпомагат редовното изхождане.

Добри източници на фибри: всички плодове и зеленчуци, бобови култури, овесени ядки, бадеми и чия семена.

Колагенът обикновено се свързва с красивите коса, кожа и нокти. Активно спортуващите знаят, че той е важен за ставното здраве, но какво общо има този протеин със стомашното здраве?

Колагенът е основната градивна единица на всички видове съединителни тъкани в човешкия организъм. Това включва и чревната стена, която е изключително податлива на наранявания. При нейното разкъсване се случва т.нар синдром на пропускливото черво. Нехраносмелени хранителни вещества напускат храносмилателната система и достигат до кръвообращението. В следствие на това се получават вътрешни възпаления и се увеличава риска от други здравословни проблеми.

Именно за това наличието на колаген е от особено значение за храносмилателната система. Въпреки че тялото може да го синтезира самостоятелно, нивата на този протеин започват да спадат след 25-тата година.

Добри източници на колаген: морски дарове, главите, кожата и опашките на рибата, костен бульон.

Последни в списъка за чревно здраве са омега-3 мастните киселини – още едни вещества, които обикновено свързваме с животински храни, особено морски дарове. Мнението на експертите за омега-3 драстично се е променило през последните 50 години. Учените събират все повече данни за ползите от мазнините и за техните градивни единици – мастните киселини.

Омега-3 имат изявен противовъзпалителен ефект, подпомагат развитието на пробиотичните щамове и регулират нивата на лошия холестерол. В резултат на това се радваме на по-здрав стомах и намален риск от ракови заболявания на червата.

Добри източници на омега-3 мастни киселини: ленено семе, чия, орехи и соя.

Какво да правите с тази информация? Убедени сме, че тези храни вече присъстват в менюто ви. Това, което можете да направите сега е да увеличавате приема им при храносмилателни проблеми или да се посъветвате с експерт, за да установите кои от тези вещества са най-важни за вашето здраве.

 

 

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *