Алманах, Познание

Какво представляват суперхраните

Какво представляват суперхраните

Мисията на Ancestral Superfoods е да предлага продукти, наситени с нутриенти, които се грижат за всеки аспект от вашето здраве. За целта внимателно избираме суровините, с които работим и изготвяме формулите на всеки продукт индивидуално. Част от нашата работа е не просто да ви предоставим вкусна и здравословна храна, но и да ви даваме ценна информация как да се грижите за здравето си сами.

След като обърнахме по-специално внимание на функционалните храни, днес ще насочим погледа си към суперхраните. Какво представляват, какво ги прави различни и супер и как да ги използвате – ще разберете днес.

Какво прави една храна супер

Суперхрана е термин, който идва от съвременния нутриционизъм. С него се отбелязват хранителни продукти от натурален произход, които имат ниско калорично съдържание за сметка на високите им нива на хранителни вещества.

Суперхраните съдържат значителни количества витамини и антиоксиданти, както и минерали, есенциални мазнини и аминокиселини. Храните, които попадат в тази категория, са част от всеки здравословен режим. Тяхната роля е да поддържат оптималното състояние на организма, като минимизират риска от дефицити и подобряват функциите на отделните системи и органи.

Суперхрани и функционални храни – прилики и разлики

Ако една храна се смята за супер при наличието на големи количества витамини, минерали и антиоксиданти, какво различава суперхраните от функционалните такива?

Суперхраните имат по-пълноценен и богат хранителен състав, което ги прави добри източници на нутриенти. Функционалните храни съдържат конкретно хранително вещество в много високи количества. Това ги прави перфектни източници на един или два нутриента. По този начин чрез прием на функционални храни може да се таргетира определен здравословен проблем или дефицит.

С други думи, функционалните храни имат точно определена, специализирана функция, докато суперхраните са богати на разнообразни хранителни вещества (именно това ги прави супер).

Какво представляват суперхраните

Суперхраните и как да ги добавите в менюто си

Ако спазвате здравословен хранителен режим, вероятно вече консумирате суперхрани без дори да го подозирате. Кои точно са те и с какво ви помагат да се чувствате добре?

Зеленолистни

Зеленолистните, особено кейл, са изключително богати на антиоксиданти. Консумацията им редуцира нивата на оксидативен стрес. Свободните радикали са един от основните проблеми на всеки съвременен градски човек. Щетите, които те нанасят са непоправими и могат да отключат сериозни здравословни проблеми.

Горски плодове

Горските плодове, също като зеленолистните, са богати на антиоксиданти. Някои от тях съдържат значителни количества витамин С. Познаваме този нутриент като имуностимулант, но той е много повече от това. Адекватните нива на витамин С подпомагат естествения синтез на колаген, който е пряко свързан със състоянието на ставите, съединителните тъкани, кожата, косата и ноктите.

Растителни мазнини и ядки

Ядките и всичките им производни (тахани, пасти, масла) съдържат различни видове естествени мазнини, които са много полезни за организма. В последните 50 години отношението на медицината към мазнините се промени драстично.

Тази хранителна група се смяташе за основния причинител на сърдечно-съдови проблеми. Днес знаем, че истината не е точно такава. Вредни са трансмазнините, всички останали мазнини от натурален (растителен или животински произход) са изключително полезни за човешкото здраве.

Освен богати на мазнини, ядките и техните производни съдържат значителни количества минерали и витамини, които ги правят перфектната растителна храна.

Разбира се, това е само началото на един дълъг списък. Категорията “суперхрани” се обогатява и допълва постоянно на базата на съвременни медицински изследвания. По-пълен списък със суперхрани можете да намерите тук.

Мястото на Ancestral Superfoods

Продуктите на Ancestral Superfoods неслучайно са формулирани от специалисти. Те съдържат функционални и суперхрани във внимателно подбрани концентрации. Това ви позволява да си набавяте голямо количество хранителни вещества с малка доза от избрания от вас продукт. Само 10 грама на ден са достатъчни, за да видите ефекта от тези изцяло натурални хранителни продукти. Най-хубавото е, че можете да добавите готовите комбинации към голямо разнообразие от рецепти, за да направите всяко хранене богато на хранителни вещества и много вкусно.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *