Алманах, Познание

Супер пости със супер храни от Ancestral Superfoods

Супер пости със супер храни от Ancestral Superfoods

На 15.11 Православната църква отбелязва началото на Коледния пост. По традиция това е най-дългият и предизвикателен пост в годината. Той продължава цели 45 дни и завършва с празничната трапеза на 25 декември. Макар че религиозните аспекти на постите са останали в историята за повечето от нас, много съвременни хора използват този период като вид детокс и рестарт на организма си. Как можете и вие да се възползвате от това ползотворно време в годината – ще разберете от днешния ни материал. 

Православните пости 

В календара на Православното Християнство са отбелязани цели 200 дни за постене. Освен големите два поста – Коледен и Великденски, в рамките на астрономическата година има още редица други по-кратки дни на пост. Канонично погледнато това е време за интроспекция, в което съзнателно избираме да лишим тялото си от вода или храна с цел пречистване на всички нива. 

Постът никога не е бил лесно занимание. Нито в нашата традиция, нито във всички други култури по света, които го практикуват. Той е време на смирение и оттегляне от света на материята и удобствата. Лишението от ежедневните ни избори създава определени условия за нашето духовно и ментално израстване като личности. Една от големите цели на поста е да ни смири. 

В наши дни все повече хора се обръщат към такъв тип практики и обичаи, за да намерят себе си в забързаното градско ежедневие. Като компания, базирана на принципите на предците и насочена към цялостното здраве на тялото и духа, ние подкрепяме всеки един от вас, който е избрал да поеме по тази пътека навътре, особено чрез храната.

Смисълът на храната

Начинът, по който се храним рядко ни прави впечатление, освен когато трябва да се лишим от ежедневните си избори и любимите си храни. Храната има огромен психологически ефект. Питайте всеки човек, който спазва стриктен режим, поради здравословни причини. Усещането, че се лишаваме от нещо, което сме приемали за даденост може да създаде изключително калена психика или да ни срине емоционално. 

Но постът не е задължително да е лишение. Не и в смисъла, който много хора влагат в тази дума. Той може да е изследване, създаване на нови навици и отказване от отрицателни такива. Може да е вашата възможност да преразгледате отношението си към храната и собственото си тяло. Категорично постенето е предизвикателство, но то носи много осъзнавания и ползи за здравето ни, особено когато се прави правилно. 

Супер пости със супер храни от Ancestral Superfoods

Пост с мисъл за здравето

Премахването на определени хранителни групи от менюто ни автоматично значи, че се лишаваме и от нутриентите в тях. Макар и някои от вас вече да са забравили за месото и млечните, те съдържат ценни протеини, аминокиселини и минерали. Ако тепърва ще се отказвате от тях, трябва да знаете по какъв друг начин да си набавяте хранителните вещества, които те съдържат. 

Протеините са проблемна група за някои постещи, вегани и вегетарианци, защото малко от нас проучват как стои въпроса с адекватното им набавяне. Има смисъл да се поинтересувате какво представлява пълният протеин и как можете да си го набавяте от растителни източници. Добра отправна точка е нашата статия по темата – открийте я тук. 

Знаете ли, че за да си набавяте необходимата дневна доза пълен протеин ви е необходим един-единствен продукт – Warrior. Съставът му е специално подбран и разработен, така че да набавя на тялото всички нужни есенциални аминокиселини. С помощта на Warrior ще се радвате на сила, издръжливост и виталност, дори в дните на Коледните пости.

Дефицитите на витамини и минерали също са често срещан проблем по време на пост. Нормално е в този период нивата на дадени нутриенти да паднат. За да не се стига до неприятни симптоми или дори здравословни проблеми, е важно да си набавяте въпросните витамини и минерали чрез други храни. Обикновено по време на пост се наблюдава спад в нивата на желязо, омега мастни киселини и витамини В-групата.

Желязо можете да си набавяте, като приемате спирулина. Омега мастни киселини и витамини от група В ще намерите от растителни източници в Chieftain. Макар да е създаден с мисъл за господата, много дами също се възползват от ценните му съставки и го включват в менюто си. 

Постенето по време на бременност и кърмене винаги е сложен въпрос. Съветваме ви преди да не предприемате каквито и да било промени по храненето си, преди да се посъветвате с лекар. Имайте предвид, че всички видове детоксикиращи режими са абсолютно изключени в този период, защото токсините се отделят в плацентата и кърмата. 

Ако сте решили все пак да олекотите режима си без да правите пълен пост, можете да разчитате на Druidess за добрата грижа за вас и бебето. Продуктите, които са подходящи в тези деликатни фази от живота на жената са малко, а нашата Жрица е просто перфектно допълнение за всяка бъдеща или млада мама. Богатият на фолат, магнезий и витамин В състав гарантира доброто здраве на майката и детето. 

Последно тук ще обърнем внимание на цялостното чревно здраве. Всяка промяна в хранителните ви навици води до промени в баланса на чревния ви микробиом. Нивата на пробиотиците определят твърде много здравословни фактори, за да си правим експерименти с тях. С други думи, както и да се храните, е важно да си осигурявате оптимални пробиотични нива чрез храната. Това е особено важно по време на пост, когато тялото ви преминава през драстични промени.

Добрата новина е, че всички продукти с името Ancestral Superfoods съдържат специално разработен пробиотичен комплекс, който се грижи за чревното здраве, подпомага метаболизма и ще поддържа имунитета ви висок цяла зима. 

Готови ли сте за едни супер пости с нашите супер храни? Посетете онлайн магазина ни и се пригответе за едно прекрасно пътуване навътре.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *