Алманах, Познание

Силата на покълналите семена, сътворена в три формули

Извадка от интервю на Димитър Йовчев от магазин Лайка.бг с Живко Джамяров, съосновател на Ансестрал Суперфудс.

Д.Й.: Подготвил си три рецепти с вашите продукти под формата на шейк, които споделяш и в блога на вашата интернет страница:

Ж.Д.: Избрах шейк за днешната презентация, защото е много лесна форма за ежедневието – човек лесно може да направи шейк вкъщи, да го вземе на работа, и в почивките или между храненията да консумира нещо полезно. Приемането на храна, под формата на шейк няма да предизвика тежест, с което да затрудни ханосмилането и да намали работоспосоността през активните часове на деня. Това е бързоусвоима, сурова и покълнала храна, която ще даде нужната енергия и увеличи работоспособнността.

Druidess

Д.Й.: Кажи ни накратко за всеки един от продуктите, да кажем, за Жрицата (Druidess):

Ж.Д.: Това е най-интересният от трите продукта, според обратната връзка на клиентите, като дамите се оказаха по-активни от мъжете в грижата за здравето. Концепцията на Жрицата, както впрочем и на трите продукта на Ансестрал Суперфудс, е подкрепата на имунната система. Така подбрахме формулите от покълнали семена, зърнени култури и бобови растения, които дообогатихме с ПроВиотик, алкализиращ компонент под формата на зеленолистен зеленчук и диворастящи плодове, че всеки продукт да е насочен към конкретна група хора. Като Жрицата е предназначена за жената, защото в нея поради покълналото златно просо има по-високо съдържание на фолиева и силициева киселина, а фолиевата киселина е много важна за женския огранизъм, не само по време на бременност, но и като цяло; докато силициевата киселина е важна за костите, косата и ноктите. Другото специфично за Жрицата е, че ускорява метаболизма, подпомага обмяната на веществата и като комплекс от покълнали храни, подпомага и имунната система.

Д.Й.: Следейки какво излиза на пазара като подобен клас хранителни добавки, твърдя, че до момента точно такива формули няма, или поне такива, в които приоритетно се залага на покълнали семена. Разкажи ни за мотивите ти за създаване на трите формули. Откъде тръгна идеята?

Ж.Д.: Първо, идеята ми беше да създадем продукт, който не е хранителна добавка, а храна – това е важно хората да знаят, че продуктите са храна в изсушена форма. Идеята тръгна покрай моите лични сблъсъци със здравословни проблеми през последните години – минавайки през автоимунно заболяване -Тиреоидит на Хашимото, последван от инсулт, метаболитен синдром при преддиабет, като следствие от това – предразположение към други по-сериозни заболявания. Това ме накара да преразгледам целия ми личен опит с храненето, да мина на хранене само с растителни продукти през последните десетина години, и да тествам какви продукти ми помагат. И като четях и търсех информация за храните, видях че това, което искам да направя за хората е да им предложа превантивна храна. Като лично за мен най-смисленото нещо е покълналата храна на прах, диворастящи плодове и храни, които са алкализиращи ‑ всичко, което е познато за европееца и на Балканите. Искаше ми се продуктът да има връзка с миналото и затова в концепцията за Ансестрал Суперфудс, като бранд, са заложени конректни послания.

Chieftain

Вождът (Chieftain) е предназначен за модерния и активен мъж, защото Вождът в древните народи е притежавал специфични качества, като лидерство, повече енергия, сила и издръжливост. Сега предлагаме такъв тип храна и за съвременните мъже. Жрицата, или Чародейката е олицетворение на външна и вътрешна красота, на непозната мистична женска фигура, свързана с природата, която има лечителски способности, познание за билики и естествените цикли в природата.

Oracle

Оракъл (Oracle) е продукт, създаден за подсилване на мисловната дейност и спомагане на мозъчната функция. Оракули в древните общества са били посредници между духовното и материалното, непознатото и ежедневното, божественото и човешкото, даващи сила и познание. Продуктът е предназначен за хората, които имат нужда от повече подкрепа при извършването на тежка умствена работа. Продуктът също така съдържа много фибри, които служат за превенция на заболяванията свързани с обмяната на веществата и метаболитния синдром при преддиабет ‑ неразположения, през които съм минал лично. Особенното при Оракъл е, че той е ферментирал и покълнал продукт, като със следващата партида целим и трите продукта да са обагатени със съставки, преминали през ферментация, защото ключовото за нас е продуктите ни да носят три важни послания: това са покълнали, ферментирали и алкализиращи храни.

Нашата идея е да направим продукт, с който човек да започне да прави превенция за здравето си, като включи тази формула към балансираното си хранене, да започне да обръща внимание не само на тялото си, но и на мислите и емоциите си, защото оттам се определя как се храним. Обикновено не мислим, когато се храним, търсим отдушник на проблемите си в това нещо и дори често прекаляваме с храната. Идеята е да имаме цялостен подход както към здравето си, така и към заобикалящия свят, и да започнем да променяме вижданията си за живот. Това за мен е най-важното, защото всички сме тук за един ограничен период от време и е важно какво ще оставиш след себе си, но също така и как ще живееш това време.

Д.Й.: Към момента използвате изсушени стръкове зеленолистно като алкализиращ агент?

– Търсим също български диворастящи зеленолистни, които да включим в този комплекс, такива като тученица, глухарче, люцерна, спанак, лапад, коприва, които да бъдат в синхрон с конкретна насоченост ‑ дали към мъжкия огранизъм или към женския, или за подсилване на мозъчната дейност.

Д.Й.: Всички знаем за силата на покълналите семена. Много хора са пробвали да покълват семена вкъщи ‑ някои успешно, други ‑ не. Кажи ни за покълването ‑ какви семена сте избрали и има ли разлика в различните формули, които сте съчетали?

Ж.Д.: За покълването избрахме зърнени и бобовите култури. Разликата е там, че когато човек си покълва семената вкъщи, се развиват кълнове в порядъка няколко дни, докато при нас в рамките на 36 часа от началото на покълването, процесът се спира, изсушават се кълновете до 40 градуса в рамките на определен брой часове, така че да се извлече влагата от тях, след което те се смилат на брашно. Това се прави точно в период, когато тръгне да излиза „опашчицата“ на кълна, когато се отчитат най-високите стойности на витамините, минералите и хранителните вещества. Когато бобената или зърнената култура покълне, тези вещества отиват изцяло в разтежа на растението и в него не остава вече същата добавена стойност за човека. И това е основната разлика и специфика в технологията, която използваме. В процеса на покълване също се неутрализират енизмните инхибитори в семената, а фитиновата киселина, която пречи на усвояването на редица важни минерали, се отделя във водата. Фактът че след изсушаването няма влага означава, че няма риск от развиване на патогенни бактерии и загниване, което прави продукта доста по-дълготраен. Докато вкъщи човек когато покълва, такива кълнове е добре да се консумират колкото може по-бързо, докато са пресни и свежи, по възможност без термична обработка.

Д.Й.: Друг компонент, който присъства във всички продукти, е деактивирана хранителна мая. Защо я използвате?

Ж.Д.: Използваме я, защото е богата на винамини от група Б, и на вещества, които суровоядци и вегани трудно си набавят. Разликата между такава мая и стандартната мая е, че обикновената мая, или дрожди, е тежка за човешкия организъм и може да доведе до алергични реакции и непоносимост. Докато деактивираната, изсушена и смляна мая е подобна на бирената мая, която след алкохолната ферментация остава само като един вид хранителна добавка и често се препоръчва за бременни жени, заради богатото съдържание на фолиева киселина. Гледаме в холистичния комплекс от неща да има правилно съчетани съставки. Затова сме се спряли на българския пробиотик лактобацилус булгарикус – „ПроВиотик“, към който имам лично отношение ‑ изключтелно харесвам хората, които стоят зад продукта и идеята им. Това е най-изследваният научно пробиотик, чието действие е доказано не само в България, но в Харвард, САЩ и в Австралия от д-р Бари Маршал носител на Нобелова награда за физиология и медицина „За работата си по изследване на влиянието на бактериите хеликобактер пилори за възникването на гастрит и язва на стомаха и дванадесетопръстника“. В трите продукта на Анстестрал Суперфудс е добавен ПроВиотик, който заедно с хранителната мая и останалите съставки, образува необходимата синергия и холистичен ефект.

Д.Й.: Запознат съм, че правиш воден пост между 36 и 48 часа седмично. Сподели защо?

Ж.Д.: Важно е човек да прави детоксикация. Бил съм пациент на доктор Емилова, която много спомогна за промяната на начина ми на хранене и мислене. Нейните принципи прилагам в ежедневието си, като най-лесното което успявам да постигна е 36 или 48 часа седмично да съм на воден пост. Но гладолечението и постовете трябва да се правят само след консултация със специалисти за общото състояние и здраве, и да се усети как този разтоварителен режим се отразява върху огранизма. Но не бих препоръчал на хора, които нямат опит с гладолечението, да експериментират със здравето си без консултация и лекарски надзор.

author-avatar

За ASF

Вярваме, че Ancestral Superfoods е колкото търговска марка, така и мисия, в която всички можем да вярваме – еднакво силно и и без съмнения. Стъпваме здраво на науката, за да произвеждаме полезни за тялото и ума суперхрани, като едновременно с това отхвърляме профанното и се завръщаме към изворите, към Вечното време.