Валентина Нейчева
Представи се с няколко думи?
Казвам се Валентина Нейчева, но всички ме знаят Вали. В инстаграм средите съм _vali_blue_, момиче с големи и необятни мечти, омъжена за невероятен мъж, имам двама сина и две кучета. Свръх активен, социален, емоционален и обичлив човек.
Страст са ми малките неща… непринудени жестове, точните думи в точното време, свободата да пътувам, да сготвя и да го споделя…
Мислиш ли, че е важно с какво се храним и как приготвяме храната си?
Мисля, че е много важно с какво се храним и как приготвяме храната си.
Знаете ли, аз идвам от поколения кулинари и съм израснала в кухнята. Това беше любимото ми място от целият ни дом. Кухнята събираше всички ни и създаваше спомени, носейки наслада. Твърдо вярвам, че храната предава емоция и енергия и че е от изключително значение как се приготвя и от кого.
Какво обичаш да си похапваш и имаш ли любима рецепта?
Ха ха ха, няма да ми стигне мястото 🤭🤭🤭 Обичам да си похапвам всичко, сладко повече от солено, богати салати, цветни и миксирани зеленчуци с дресинг, манджички с домашно изпечен хляб, банички и палачинки. Всичко. Любима моя рецепта са #valibasket , едни протеиново шоколадови барчета, които изобретих, когато живеехме в Коста Рика.
Има ли продукти без които не можеш?
Не мога без плодове и супер храни. Знам, че повечето хора са се наситили от това натрапване на “супер храни”, но нека не забравяме, че времената много се промениха и това което са си набавяли нашите баби и дядовци преди години от плодородните ни земи, вече е мираж за нашето поколение. Говорим за билки, плодове, зеленчуци, жито и семена. Все по- недостъпни или не толкова качествени. Точно затова съм много щастлива че сега имаме страхотни и мотивирани хора, които се стремят да възстановят баланса с качествени и полезни супер храни.
Кои рецепти са най-голямо предизвикателство за теб и защо?
Бабек 😁😁😁 Всяка рецепта е предизвикателство за мен, всяка рецепта ме изкушава да разгърна креативната лудост в мен. Но когато някой ми каже, че иска да му направя бабек или наденица от растителни продукти, това просто ме убива 🤣 Моята страст е далеч по различна от това да правя заместители на месо.
Какво място заема за теб пълноценната растителна храна в твоята кухня?
Всичкото ха ха ха. Казват, че ако искаш да замениш вредните си навици с полезни , трябва да започнеш от шкафчетата в дома си. Ако замениш всичко преработено, пълно с консерванти, оцветители и захар с панери пълни с плодове, буркани пълни с ядки и семена, различни видове качествени брашна и бобови, ще съживиш кухнята, дома, здравето на семейството си.
Ако накисваш и покълваш сам храната си, ако правиш домашни лимонади и ги съхраняваш в стъклени бутилки… ще откриеш един много по-полезен начин да зареждаш тялото си.
Знам, че много от вас ще кажат, че нямат време, че бързат за работа. И аз имах подобни извинения, признавам. Но опитайте и ще видите, че не е така. Вечер когато цялата къща заспи, аз си измивам и накисвам примерно лимец и орехи, на сутринта те са готови да бъдат смесени в кутия с малко мед или кленов сироп, любим плод и някоя супер храна и бам – имате си супер полезна, жива, балансирана и здравословна закуска.
Би ли споделила с нас някоя твоя кулинарна тайна, как да намалим консумацията на животински продукти?
Растителни алтернативи. Сега на пазара се появяват все повече и повече растителни заместители на месо. Сирене от кашу и кокос, растителни млека, кюфтенца от бобови, тофу, темпе, сайтан, луканки от цвекло. Има много готови продукти и рецепти да си ги правим в домашни условия. Просто четете етикета, винаги. Следете за гмо, глутен, скрита захар и прекомерна сол.
Моята най- голяма тайна са подправките. Някога опитвали ли сте неовкусено месо??? Дори и една напълно безвкусна гъба с правилните подправки, може да се превърне в ароматно и вкусно кюфте от гъби.
В какви рецепти според теб най-успешно се комбинират продуктите на Ancestral Superfoods?
Много са. За мен лично, могат да се комбинират с всичко, което не преминава топлинна обработка, защото ако има и най- малка вероятност да унищожа полезните вещества в тях, бих я избегнала. Аз ги комбинирам най-добре в смутита, студени торти и десерти, салати и дипове.
Какви съвети би дала на начинаещите кулинари, за да повярват в себе?
Започнете с нещо лесно, вярвайте в себе си, експериментирайте, забавлявайте се, наслаждавайки се на храната. Страх ни е от това, което не сме правили 😉 Веднъж сготвили нещо, ще се отпуснете повече.
Би ли споделила какво ново има около теб?
От 1-ви февруари стартирах ново приключение, с което искам да си докажа, че с правилната храна, тренировки и нагласа можем да самоизлекуваме тялото си. Ако ви е интересен прогреса с всичките му негативи и позитиви, може да го следите в Instagram >> _vali_blue_