Червени боровинки:
Виреят в северните части на Стария континент и се характеризират с малки вкусни червени плодове, които са богати на витамин С и хранителни фибри. Тези червени плодчета са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастникиселини – линолеова киселина, алфа линолеова киселина, каротеноиди и фитостероли.
Малини:
Виреят в умерените климатични зони, като в Европа най-разпространени са европейските червени малини (Rubus ideaus). Те са типичен плод за нашите земи. Богати са на хранителни фибри, витамин С, калий, магнезий, както и на полифенолни антиоксиданти, като антоцианиновия пигмент. В състава им има още: кварцетин, галиева киселина, цианидини, салицилова киселина, кетахини и други вещества със значими биохимични ползи за човешкия организъм.
Ягоди:
Виреят в умерените климатични зони на Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, като са типични за нашите земи. Ягодите са ниско калорични и са чудесен източник на витамини и минерали. Съдържат малки количества на натрий и захар и никакви мазнини, като в комбинация с хранителните фибри в тях, са отличен плод за диети. Съдържат изобилие от фитонутриенти, елагатова киселина и елаготанини, като имат положителен ефект върху здравето и общоукрепващо действие.
Къпини:
Разпространени са в Европа, Северна Америка и Средна Азия, като по нашите земи се срещат между 45-50 вида. Съдържат високо количество витамин С, както и витамини В9 и В5, калий, магнезий и мед. Освен това са отличен източник на хранителни влакнини и полифенолни антиоксиданти.
Черни боровинки:
Виреят в планините при над 1700м надморска височина. От векове се ползват и за храна и като лечебно средство. На първо място са сред плодовете и зеленчуците по наличие на антиоксиданти. Богати са на танини, калий, калций, желязо. От витамините с високо съдържание са витамин А, бета каротен, С, К, фолиева киселина.
Нар:
Заради своите чудодейни качества, нарът е пренасян през вековете от своята родина Иран в страни от целия свят. Съдържа големи количества витамин С, В6, В12 и Е, богат е на магнезий, калций, желязо и калий.