Алманах, Познание

Здраве от природата: какво са “сините пространства” и как ни влияят?

Здраве от природата: какво са “сините пространства” и как ни влияят?

Здраве от природата – защо е точно толкова естествено, колкото звучи, и защо с времето го усещаме все по-трудно?

Напоследък често се говори за “съжителството между човека и природата”. Сама по себе си, тази формулировка е… Меко казано, странна. Преди всичко, защото предполага, че човекът е нещо съвсем извън природата. А след това – и защото загатва, че в това “съжителство” трябва да бъдем въведени, обучени и направлявани. 

Тук имаме една добра и една лоша новина. Добрата е, че ние все така си оставаме част от природата, колкото и да се възприемаме за нейни повелители и властелини. Лошата е, че изкуственото откъсване от естествената среда води след себе си логични последствия, а именно – все по-подчертаната ни невъзможност да черпим с пълни шепи от това, което ни е предложено “на тепсия”.

Днес говорим за един интересен феномен, който всеки от нас е усещал с тялото си. Това са така наречените “сини пространства” в природата и техният осезаем ефект върху тялото и ума на човека. 

Или иначе казано: носим ви така ценното научно обяснение на факта, че морето, небето, сините планински върхове и бистрите планински езера ни правят щастливи

Какво са “сините пространства”?

Едва ли има нужда да обясняваме словосъчетанието “сини пространства” твърде детайлно. 

Освен че са сини… И са пространства… Те се характеризират с това, че имат естествен произход. И макар една синя стая да предпоставя сходни по характер психо-физически ефекти, то масивните и величествени сини пространства в природата са именно това, което някои учени си поставят за цел да изследват. 

През последните години, десетки здравни организации, изследователски звена и научни институти провеждат изследвания, измерващи случващото се в тялото на човека преди и по време на близост до морета, океани, реки, езера, потоци и сини пространства в планината. 

А резултатите? Те биха ви учудили само на пръв поглед. Защото след като се замислите, ще установите, че сте ги имали доста преди учените. 

Влияние на сините пространства върху човека

Едно по-задълбочено търсене ни отвежда до интересни научни заключения, публикувани от източници като Националният център за биотехнологична информация на САЩ, журнала Science Direct, Европейския център за околна среда и здраве и др.

Ако трябва да систематизираме най-важното за влиянието на сините пространства върху участниците в различни проучвания, то би изглеждало така:

  • Положителни ефекти върху психологическата устойчивост;
  • Регулация на пулса и диастоличното кръвно налягане;
  • Краткосрочно и дългосрочно понижаване на нивата на стрес;
  • Подобряване на фокуса, концентрацията и силата на ума;
  • Положително влияние върху уменията за социална интеракция;
  • И дори повишен тонус за физическа активност. 

Възможно най-детайлен мета анализ на всички научни разработки по темата можете да откриете в доклада на … “Механизми на въздействие на сините пространства върху човешкото здраве”. 

И ако това не е достатъчно интригуващо, ето и едно друго заключение: повечето от тези изследвания показват, че градската среда е имала по-негативно въздействие върху физиологичното здраве на участниците след посещенията на сини пространства, отколкото преди тях.

Здраве от природата: какво са “сините пространства” и как ни влияят?

На какво се дължат позитивните ефекти на сините пространства?

В един материал, пубикуван в The Guardian, др. Матю Уайт, преподавател в Университета в Ексетър и екологичен психолог, обяснява влиянията на сините пространства, разделяйки ги на три основни групи, а именно:

  • Преди всичко, това са характеристиките на самата околна среда, характерни за сините пространства – по-малко замърсен въздух, повече слънчева светлина и повече витамин D.
  • Второ, хората, които живеят в близост до сини пространства, са склонни към по-засилена физическа активност – включително водни спортове, ходене пеша и каране на велосипед.
  • Трето – и тук изглежда, че синьото пространство има предимство пред останалите природни среди – водата има психологически възстановяващ ефект. Уайт казва, че прекарването на време във и около сини водни пространства демонстрира значителен потенциал за генериране на положителни нагласи, туширане на негативните емоции и намаляване на нивата на стрес.

Темата показва толкова обещаващ потенциал, че става фокус на цели специално създадени организации. Най-известната сред тях е BlueHealth – паневропейска изследователска инициатива, фокусирана върху връзката между градските сини пространства, климата и здравето. 

Тя комбинира интердисциплинарни подходи, за да проучи доколко благосъстоянието може да бъде насърчено чрез развитието на синя инфраструктура и досег с характерната енергия, създаваща здраве от природата. Сред партньорите ѝ откриваме организации като СЗО, Евро-средиземноморския център по изменение на климата и няколко водещи европейски университета.

Човекът – част от природата

И нека затворим кръга, като се върнем на така желаното “здраве от природата” и така проблематичното “съжителството на човека с природата”. Тъжно или не, днес това “съжителство” се характеризира с два ефекта: предимно положителен за човека и предимно неативен за природата. 

Очевидно, изпитано и доказано е, че един отдих сред природата може да ни зареди с енергия, която науката упорито се опитва да облече в подходящата терминология. А докато успее – за нас остава да ѝ се насладим и отдадем, без задължително да се налага да я разбираме. 

Защото понякога тялото ни действа по-интелигентно от разума – и точно това е типът “интелигентност”, която следва да се опитаме да съхраним. 

author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *