Алманах, Познание

Здравословно хранене и психично здраве: какво казва науката?

Здравословно хранене и психично здраве: какво казва науката?

Кое започва да страда първо: тялото или психиката? Как си взаимодействат тези две “системи”, които са двигател на цялото ни съществуване? Как могат да се подпомагат едно друго? И изобщо… Те различни неща ли са?

Вместо да се впускаме по цялата философска спирала между яйцето и кокошката, днес сме ви подготвили един много конкретен отговор. През последните години, множество научни изследвания сочат една безспорна (а всъщност и абсолютно логична) връзка между хранителните навици и емоционалното състояние.

Казано накратко: съвременната грижа за психичното здраве минава през една изцяло нова призма, и тя се нарича “здравословно хранене. Как и защо – разказваме в следващите редове. 

Има ли наистина “щастлива” и “нещастна” храна?

Изследванията от последното десетилетие показват, че едно балансирано здравословно хранене идва с ползи не само за физическото, но и за психическото здраве – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. 

И ако за дългосрочните предимства можем да предполагаме, то от другата страна имаме рязък сблъсък с всичко, което знаем до момента. Едно проучване на щастието по време на хранене, публикувано в Националния център за биотехнологична информация на САЩ, ни съобщава нещо забележително:

От 14 различни основни категории храни, консумацията на зеленчуци допринася с най-голям дял за щастието по време на хранене.

Разбира се, веднага след това се нареждат сладкишите. И все пак… И все пак! 

Тези резултати рязко контрастират с убеждението, че висококалоричните храни са по-вкусни, повишават настроението ни незабавно и половин килограм шоколад е единственото нещо, което стои между нас и Нирваната.

Напротив – грижата за приема на качествена функционална храна е точно толкова инструмент за бързо реагиране срещу потиснатостта, колкото и дългосрочна инвестиция в бъдещото благосъстояние.

И все пак… Какво е “здравословно хранене”?

Ако всичко дотук ви звучи твърде абстрактно, време е да изпаднем в малко повече конкретика. Терминът “здравословно” има сходни тълкувания в различните школи, макар и да все още да съществуват някои спорове относно конкретни видове храни.

За целите на анализа на влиянието на храната върху психичното здраве, за “здравословна храна” можем да считаме:

  • Пресни, чисти и сезонни плодове и зеленчуци;
  • Храни, богати на здравословни форми на протеини и мазнини;
  • Храни, богати на фибри.

И, разбира се, обратното – преработените и рафинирани продукти, храните с високо съдържание на транс-мазнини и захарта са това, което откровено можем да счетем за “нездравословно”.

Иначе казано: добрата храна за тялото е просто… Естествената такава. Тази, която идва от природата и се консумира точно във вида, в който е дошла. 

Здравословно хранене и психично здраве: какво казва науката?

Каква е връзката между здравословно хранене и психично здраве?

След като имаме основните понятия, можем да разгледаме и конкретните механизми, чрез които здравословното хранене благоприятства психическото благосъстояние. 

Можем да разделим тези механизми на три основни групи, а именно:

  • Функцията на мозъка, която може да бъде правилна, адекватна и навременна само и единствено, ако той е снабден с необходимите за целта нутриенти.
  • Здравето на стомашно-чревния тракт – по последни данни, дисбактериозата и възпалението на червата са пряко свързани с немалко психични заболявания, включително тревожност и депресия.
  • Самочувствието и социалната интеракция, които често страдат при хора с наднормено тегло и често са в по-добро състояние при хора със здравословен начин на живот и нормален индекс на телесната маса. 

Иначе казано – следващия път, в който се запитате “Как да се грижим за психичното си здраве?”, можете да започнете от чинията. 

Имаме ли доказателства?

Имаме повече, отколкото можете да си представите. А за да започнете да ги търсите сами, ние ще поставим началото с едно от най-красноречивите сред тях. 

Става въпрос за изследване, проведено от Института за психическо и физическо здраве към Deakin University, Австралия. Неговата цел е да оцени терапевтичното въздействие на здравословното хранене, а нещата се развиват по следния начин:

  • Изследването се провежда в група от 67 пациенти, страдащи от депресия. Извън изследването, някои от тях са посещавали психотерапевтични сесии, някои са приемали антидепресанти, а някои – и двете.
  • На половината пациенти се осигурява професионална консултация и работа с ескерт-нутриционист.  Другата половина получава индивидуална социална подкрепа – някой, който да им прави компания и да се ангажира със съвместни социални дейности, доказано работещи добре при хората с депресия.
  • 12 седмици по-късно, групата, която е променила диетата си, се чувства значително по-щастлива от групата, която е получила социализация и допълнителна подкрепа извън редовните си психотерапевтични сесии. 

Изследването е публикувано през януари 2017 г. в BMC Medicine, а един от организаторите му – др. Феличе Джака – го коментира по следния начин:

Диетата, залагаща на цели, непреработени и растителни храни и храни богати на здравословни форми на протеини и мазнини е неразривно свързана с по-доброто състояние на психичното здраве. Тази диета също е богата на фибри, което е от съществено значение за чревния микробиом. Все по-добре разбираме, че червата наистина са двигател на здравето, включително на психичното здраве, така че поддържането на висок прием на фибри чрез консумацията на растителни храни е много важно.

Да го направим заедно!

Както виждате, дотук говорихме само и единствено за научни подходи и биологично протичащи процеси. За дълбокия вътрешен смисъл и енергията на естествената храна може също да се говори, и трябва да се говори. 

За да споделим знанието и вярванията си с вас, ние се стремим да създаваме не просто здравословни и функционални суперхрани за физическо и психическо здраве. 

Стремим се да създадем общност от приятели, съмишленици и спътници в осъзнаването на това каква всъщност роля е отредена на храната – като биология, като психология, като култура. 

Останете с нас в нашия блог за здравословно хранене и нашето “Племе на здравето” във Facebook – защото пътят е по-смислен, когато е споделен!

author-avatar

За Тереза Алексиева

Тереза Алексиева е културолог по образование, авантюрист по природа и копирайтър по професия. Отгледана е от няколко поколения билкари, идва от гората и се надява някой ден отново да се върне там. Дотогава, остава с читателите на блога на Ancestral Superfoods – проект, в който припознава собствените си търсения и отговаря на собствените си въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *