Алманах, Познание

Лукс ли е здравословното хранене?

Лукс ли е здравословното хранене

Едно от основните притеснения на всеки човек, който иска да се грижи за здравето си е дали ще може да си позволи качествена храна. Предвид масата хранителни продукти, които се предлагат в магазинната мрежа, този въпрос е основателен и заслужава вниманието ни. За това днес ще изследваме – наистина ли е лукс да се храним здравословно?

Истината е, че здравословният начин на живот е модерен, а био органичните храни се превръщат в голяма пазарна ниша. Това означава, че много от здравословните продукти, които виждате са изградени първо като маркетингови концепции. Целта на компаниите производители често не отива по-далеч от ръст в продажбите. А фактът, че да ядем годжи бери е модерно позволява на търговците да ценообразуват по друг начин подобни продукти.

Също е истина, че за производството на която и да е “джънк” храна са необходими по-малко ресурси. В супермаркетите полуфабрикатите и нискокачествените храни са разположени по специални начини, за да са по-достъпни. Много от тях се предлагат на нивото на очите, за да са най-видими за купувача.

Последно, но не и по важност е вярването, че да се храним у дома е времеемко, скъпо и изморително. Много градски хора предпочитат да завършат деня си с храна от близкия магазин или вечеря в любим ресторант.

Всичко това създава в нас убеждението, че висококачествените здравословни хранителни продукти са лукс, запазен за малцина. А всички останали просто трябва да се справяме с наличните ни храни, макар и да не са оптимални за здравето ни.

Голямата тайна на здравословния начин на живот и на здравословното хранене в частност е, че това са навици, които се изграждат с търпение, постоянство и смяна на перспективата. За това вместо директно да се опитваме да ви убеждаваме в нещо, което може да ви изглежда далечно и странно, бихме искали да ви кажем как реално изглежда здравословното хранене и в какво се състои тази промяна в навиците.

Лукс ли е здравословното хранене

Здравословното хранене е въпрос на познаване на тялото.

Не е нужно да си купувате всеки нов продукт, за да се храните здравословно. Важно е да знаете, че тялото ви се нуждае от макронутриенти (протеини, въглехидрати и мазнини), микронутриенти (витамини и минерали) и вещества, подпомагащи храносмилането ви (пробиотици, пребиотици и антиоксиданти). Ако храната ви не ви предлага всички тези нутриенти, тялото ви ще развива дефицити и здравословни проблеми.

За да си набавите всички необходими вещества, просто ви трябва разнообразен хранителен режим, който разчита на сезонни храни и адекватни порции. Много съвременни хора се объркват сред всички възможни хранителни режими. Дали вегетарианството, веганството, суровоядството, кето диетата, гладуването са добри за вас, можете да прецените само и единствено вие. Ако не се чувствате комфортно с тези диети, просто заложете на пресни сезонни плодове и зеленчуци, варива, бобови и бавни въглехидрати. Ако сте решили да спазвате конкретен режим, проучете какви са последиците от него. Много вегани например, развиват дефицит на витамин В12, защото не си го набавят чрез храната и не суплементират адекватно.

Здравословното хранене е въпрос на организация на времето.

Един от най-добрите избори, които можете да направите по отношение на здравето си е да приготвяте храната си у дома. Така винаги ще знаете какво съдържат ястията, които хапвате и ще имате повече контрол върху приема на хранителни вещества.

Няма нужда да спазвате сложни рецепти с 28 продукта и 15 стъпки. Има стотици опции за лесни и бързи домашни ястия, които съдържат качествени продукти. Ако нямате навик да готвите, в началото може да ви се струва, че прекарвате твърде много време в кухнята. Статистиките обаче сочат, че домашно приготвената храна може да е до 5 пъти по-евтина от тази в любимия ви ресторант. Проблемът на съвременните хора е, че нямат знанията, за да готвят бързо и лесно. Добрата новина е, че днес имаме достъп до цялата нужна информация, за да развием това умение и да приготвяме вкусна и качествена храна у дома.

Здравословното хранене е въпрос на информираност.

Изчисляването на стойността на всеки хранителен продукт може да се прави по два начина – цена на фиксиран брой калории или цена на бройка продукт. Ако смятаме цената за фиксираната калорийна стойност, тогава здравословните продукти излизат по-скъпи (защото калоричността им е по-ниска). Ако обаче ги смятаме на бройка, себестойността им е по-ниска от нискокачествените храни. Важно е да се отбележи също, че голям процент от съвременните храни съдържат т.нар. празни калории – те създават усещане за ситост без да дават на организма ценни хранителни вещества.

Според американско изследване от 2013 здравословният хранителен режим излиза с 1.5$ по-скъп от консумирането на нискокачествени храни на ден. С други думи, дори стойността на продуктите в категория здравословни да е по-голяма, разликата на ден е поносима.

И така, да се върнем на въпросът – лукс ли е здравословното хранене? Нашият отговор е категорично не, но здравословният начин на живот определено изисква пренастройка и промяна в нагласата. Нашият съвет за начинаещи е започнете с малки стъпки и не се отказвайте. Резултатите ще бъдат не просто видими, но и осезаеми.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *