Алманах, Познание

Здравословно хранене на път – мисията възможна

Здравословно хранене на път - мисията възможна

С настъпването на летните дни много от нас планират годишната си почивка. Може би сте от хората, които предпочитат къмпинга и времето сред природата? Или пък искате да се погрижат за вас в хотел с добро обслужване. Както и да изглежда перфектната ви почивна дестинация, първо ще трябва да стигнете до нея. Това само по себе си може да е предизвикателство.

Наблюдавате ли, че по време на път добрите ви хранителни навици изхвърчат през прозореца? Ако ви е омръзнало да правите компромиси и да се колебаете какво да си вземете от поредната бензиностанция, сте на правилното място. В този материал ще ви представим няколко трика как да се храните здравословно, дори по време на най-дългото пътешествие.

Фаза 1 – Планиране

Фазата на планирането е най-съществената част от целия процес. По време на нея вземете предвид:

  1. Колко време ще пътувате?
  2. Дали по пътя ще имате достъп до качествена, вкуна храна?
  3. Дали пътувате с хора, които имат специфични хранителни нужди (алергии или непоноимости)?

След като установите тези фактори, е време да подготвите храната за изпът.

Здравословно хранене на път - мисията възможна

Фаза 2 – Подготовка

По време на тази фаза е важно да изберете храни, които ще ви набавят пълния набор от микро и макронутриенти, за да се чувствате добре. Често на път хапваме само плодове или само снаксове и така изключваме множество хранителни вещества от менюто си. Обърнете особено внимание на протеините. Направете списък с хранителни продукти.

Фаза 3 – Пазар и приготвяне

Стигнахме до съществената част – пазаруването и приготвянето на храната. Какви храни ще изберете да хапвате, докато сте на път е изцяло ваше решение. Добри идеи са:

  • Плодове, като ябълки, банани, сушени и сезонни плодове.
  • Зеленчуци, като морковчета, краставички, стръкове целина и чушки.
  • Ядки – те са чудесен източник на протеини, за които ви споменахме по-рано
  • Твърдено сварени яйца и хумус – също чудесни източници на протеини
  • Животински или ядкови млека

Можете да нарежете плодовете и зеленчуците на лентички и да ги хапвате или да приготвите класическите за път сандвичи. Можете също да си направите заготовки за любимите си смутита и да ги приготвяте, докато пътувате с малък мобилен блендер. Ако пък заложите на вкусен и здравословен десерт, със сигурност ще станете любимци на децата.

Към смутитата, десертите и суровите следобедни закуски можете да добавите едно саше Ancestral Superfoods. Удобните за път опаковки ще ви осигурят богат набор от витамини, минерали, пребиоитици и пробиотици, както и качествени, живи покълнали храни. Всяка опаковка отговаря на една дневна доза.

За дълъг път препоръчваме да заместите кафето и енергийните напитки с Oracle. Този продукт е създаден, за да се грижи за оптималната когнтивна функция, паметта и мисловната дейност. Oracle съдържа внимателно подбрана комбинация от покълнали храни, плодове и зеленчуци на прах, хранителна мая и пробоиотичен комплекс. Едно саше на ден ще ви направи по-фокусирани и спокойни на пътя.

Здравословно хранене на път - мисията възможна

Още съвети и полезни практики

Вземете със себе си хладилна чанта, особено ако пътуването ви ще бъде дълго. Така ще сте спокойни, че храната ви няма да се развали.

Не забравяйте водата. При пътуване често забравяме да пием вода и тялото лесно се дехидратира. Опитайте да си сложите таймер на телефона или свалете някое от приложенията, които ви напомнят да пиете вода. Бутилките за многократна употреба, които ви показват колко течности сте изпили също са добра опция.

Правете почивки и се хранете по време на тях. Яденете на крак или по време на път може значително да затрудни храносмилането. Когато хапваме бързо, често не сдъвкваме добре храната и това усложнява метаболизирането й. Планирайте достатъчно дълги почивки, в които да се нахраните спокойно.

Не бъдете строги със себе си и не се наказвайте. Понякога всички се изкушаваме и искаме да хапнем нещо нездравословно. Ако това се случи, не влизайте в спиралата на негативния вътрешен диалог. Никой от нас не е перфектен и едно малко прегрешение няма да доведе до значителни проблеми със здравето ви.

author-avatar

За Симона Димитрова

Симона е йога и тантра преподавател, както и копирайтър с години опит и стотици написани статии зад гърба си. За нея здравословният начин на живот започва с храненето. От години изследва връзката между качествената храна и духовните практики и с удоволствие споделя личния си опит и знанията си в тези области. Тя е човекът зад първия български йога блог Goyogaflow. Писала е статии за десетки сайтове и печатни издания в България и Европа. Днес тя е създател на проекта Lovers of Life, който е пресечната точка между всичките й интереси и всички практики, които е усвоила през годините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *